Sos do kalafiora na bazie jogurtu - przygotujesz go w kilka chwil!

Idealny sos do kalafiora musi być lekki, gładki i wyrazisty. Kalafior sam w sobie ma neutralny smak, dlatego koniecznie musisz zadbać o to, aby sos był oryginalny i doskonale podkreślał całe danie. Do jego przygotowania wykorzystaj jogurt naturalny, czosnek, musztardę i ulubione przyprawy.
/ 02.06.2022 11:12
DRUKUJ PRZEPIS
Sos do kalafiora na bazie jogurtu - przygotujesz go w kilka chwil! fot. Adobe Stock, Viktorija
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g kalafiora,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • tymianek,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Sos do kalafiora potrafi wydobyć z tego niepozornego warzywa prawdziwą głębię smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  2. Jogurt przełóż do miski i wymieszaj z musztardą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, a następnie dodaj przyprawy (ilość według uznania). Wymieszaj sos do kalafiora.
  4. Polej świeżo ugotowanego kalafiora i udekoruj koperkiem oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.

Czytaj także:
3 pomysły na zupę kalafiorową
Zapiekanka z kalafiora i brokuła

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA