Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 g kalafiora,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka musztardy,
- tymianek,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Sos do kalafiora potrafi wydobyć z tego niepozornego warzywa prawdziwą głębię smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
- Jogurt przełóż do miski i wymieszaj z musztardą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, a następnie dodaj przyprawy (ilość według uznania). Wymieszaj sos do kalafiora.
- Polej świeżo ugotowanego kalafiora i udekoruj koperkiem oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.
Czytaj także:
3 pomysły na zupę kalafiorową
Zapiekanka z kalafiora i brokuła