Placki Rosti. Przygotuj popisowe danie kuchni szwajcarskiej

Placki Rosti to szwajcarskie placki ziemniaczane, przygotowane z pokrojonych drobno ziemniaków (można też je zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Weronika Kwaśniak / 26.01.2022 06:58
DRUKUJ PRZEPIS
Placki Rosti. Przygotuj popisowe danie kuchni szwajcarskiej fot. Adobe Stock, karaidel
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • opcjonalnie do zaserwowania: łosoś, kwaśna śmietana.
Przygotowanie:

Placki Rosti to placki ziemniaczane, które są popularnym daniem w Szwajcarii. Można zaserwować je z pysznymi dodatkami, albo bez niczego - są tak pyszne i chrupiące, że ich smak z pewnością sam się obroni. 

  1. 1 kg ziemniaków obierz, pokrój w zapałkę.
  2. Oprósz pokrojone ziemniaki solą, odstaw na 10-15 minut.
  3. Odciśnij z ziemniaków wodę.
  4. Ziemniaki oprósz pieprzem.
  5. Porcje ziemniaków odciskaj w dłoni i smaż z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju.
  6. Gotowe placki Rosti odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Możesz serwować je np. z łososiem wędzonym oraz kwaśną śmietaną.

Zobacz więcej przepisów na placki:
Placki z kaszy manny
Placki z patisona
Placki z batatów

DRUKUJ PRZEPIS