Kapustę pekińską najczęściej spotkasz w surówce z papryką, jabłkiem, brzoskwinią czy mandarynką. Zdobi też szczyt warstwowej sałatki gyros. Można ją też wykorzystać do dań na gorąco kuchni azjatyckiej - w końcu jej rodzinnym domem są Chiny.
Pad thai z kurczakiem i kapustą pekińską
Z podanych składników wyjdą ci ok. 2 porcje. Kurczaka możesz zastąpić tofu lub krewetkami.
Składniki:
- 150 g makaronu sojowego lub ryżowego,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 papryczki chilli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 limonka,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżeczki obranego i drobno startego imbiru,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 100 g kiełków fasoli mung,
- 200 g kapusty pekińskiej,
- 1,5 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki miodu,
- przyprawa chilli.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Na patelni (lub woku) podsmaż posiekane cebulę, paprykę chilli i imbir.
- Kurczaka umyj i osusz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i podsmaż. Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko smaż przez 10-15 minut.
- W rondelku wymieszaj składniki na sos: ocet ryżowy, sos rybny, miód, szczyptę chilli, sok z limonki.
- Do warzyw i kurczaka dodaj makaron, posiekaną kapustę pekińską i na końcu - sos. Smaż wszystko przez ok. 2 min. Gotowego pad thai z kapustą pekińską możesz przyozdobić posiekaną kolendrą, orzechami ziemnymi.
fot. Adobe Stock
Sajgonki z kapustą pekińską i ziołami
Kuchnia orientalna to fuzja smaków i aromatów - sajgonki to mały rarytas , który zawojował kubki smakowe Polaków. Tradycyjne opierają się na mięsie mielonym i kapuście, co niejako przywodzi na myśl ulubione gołąbki. Można je przygotować w stylu wege, w tym właśnie z kapustką pekińską.
Składniki:
- 12 arkuszy papieru ryżowego,
- 200 g kapusty pekińskiej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 marchewka,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1/2 papryczki chili,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka mąki ryżowej,
- olej do smażenia,
- 1/2 szklanki mięty,
- 1/2 szklanki kolendry.
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj, marchew obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Na patelni, na dużym ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kapustę, marchew i sos sojowy. Duś przez ok. 8 minut, aż kapusta zmięknie.
- Papier ryżowy mocz w ciepłej wodzie przez około 30 sekund, następnie rozłóż na ściereczkach kuchennych.
- Na środki arkuszy nakładaj po 1 łyżce nadzienia i zwijaj roladki. Najpierw zawinąć jeden bok, następnie dwa przeciwległe, a na końcu zawinąć ostatni bok - zobacz, jak zawijać sajgonki.
- Smaż sajgonki z kapustą pekińską na odrobinie oleju, partiami, po 3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż się zrumienią.
- Podawaj z sosem sojowym.
fot. Adobe Stock
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ananasem
To świetny dodatek do obiadu - mięsa drobiowego czy wieprzowego, a także pieczeni. Surówkę z kapusty pekińskiej zrobisz szybko i nie ma mowy o pomyłce: świetnie komponuje się z warzywami i owocami.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 puszka ananasa,
- sól,
- pieprz,
- majonez,
- jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj i wrzuć do miski. Paprykę opłucz, pokrój w kostkę.
- Obierz granat i posyp sałatkę kuleczkami.
- Ananasa z puszki odsącz, pokrój na kawałki. Dodaj do kapusty i ananasa.
- 4 łyżki majonezu wymieszaj z jogurtem, pieprzem i solą. Dodaj do surówki i wymieszaj.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na kapustę pekińską: