Kapusta pekińska - 14 przepisów na przekąski, obiady i sałatki

Kapusta pekińska przepisy fot. Adobe Stock
Kapusta pekińska zazwyczaj występuje jako baza surówek i sałatek. Warto ją jednak wykorzystać do zrobienia gołąbków, pad thai czy sajgonek. Jest krucha, delikatna i świetnie się komponuje z innymi warzywami oraz mięsem czy owocami morza.
Edyta Liebert / 11.02.2021 10:17
Kapusta pekińska przepisy fot. Adobe Stock

Kapustę pekińską najczęściej spotkasz w surówce z papryką, jabłkiem, brzoskwinią czy mandarynką. Zdobi też szczyt warstwowej sałatki gyros. Można ją też wykorzystać do dań na gorąco kuchni azjatyckiej - w końcu jej rodzinnym domem są Chiny. 

Pad thai z kurczakiem i kapustą pekińską

Z podanych składników wyjdą ci ok. 2 porcje. Kurczaka możesz zastąpić tofu lub krewetkami.

Składniki:

  • 150 g makaronu sojowego lub ryżowego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  •  1 limonka,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki obranego i drobno startego imbiru,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 100 g kiełków fasoli mung,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 1,5 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • przyprawa chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Na patelni (lub woku) podsmaż posiekane cebulę, paprykę chilli i imbir.
  2. Kurczaka umyj i osusz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i podsmaż. Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko smaż przez 10-15 minut.
  3. W rondelku wymieszaj składniki na sos: ocet ryżowy, sos rybny, miód, szczyptę chilli, sok z limonki.
  4. Do warzyw i kurczaka dodaj makaron, posiekaną kapustę pekińską i na końcu - sos. Smaż wszystko przez ok. 2 min. Gotowego pad thai z kapustą pekińską możesz przyozdobić posiekaną kolendrą, orzechami ziemnymi.

Pad thai z kapustą pekińskąfot. Adobe Stock

Sajgonki z kapustą pekińską i ziołami

Kuchnia orientalna to fuzja smaków i aromatów - sajgonki to mały rarytas , który zawojował kubki smakowe Polaków. Tradycyjne opierają się na mięsie mielonym i kapuście, co niejako przywodzi na myśl ulubione gołąbki. Można je przygotować w stylu wege, w tym właśnie z kapustką pekińską. 

Składniki:

  • 12 arkuszy papieru ryżowego,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 marchewka, 
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1/2 papryczki chili,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 szklanki mięty,
  • 1/2 szklanki kolendry.

​Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj, marchew obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kapustę, marchew i sos sojowy. Duś przez ok. 8 minut, aż kapusta zmięknie.
  3. Papier ryżowy mocz w ciepłej wodzie przez około 30 sekund, następnie rozłóż na ściereczkach kuchennych.
  4. Na środki arkuszy nakładaj po 1 łyżce nadzienia i zwijaj roladki. Najpierw zawinąć jeden bok, następnie dwa przeciwległe, a na końcu zawinąć ostatni bok - zobacz, jak zawijać sajgonki.
  5. Smaż sajgonki z kapustą pekińską na odrobinie oleju, partiami, po 3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż się zrumienią.
  6. Podawaj z sosem sojowym.

Sajgonki z kapustą pekińskąfot. Adobe Stock

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ananasem

To świetny dodatek do obiadu - mięsa drobiowego czy wieprzowego, a także pieczeni. Surówkę z kapusty pekińskiej zrobisz szybko i nie ma mowy o pomyłce: świetnie komponuje się z warzywami i owocami.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka ananasa,
  • sól,
  • pieprz, 
  • majonez,
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj i wrzuć do miski. Paprykę opłucz, pokrój w kostkę.
  2. Obierz granat i posyp sałatkę kuleczkami.
  3. Ananasa z puszki odsącz, pokrój na kawałki. Dodaj do kapusty i ananasa.
  4. 4 łyżki majonezu wymieszaj z jogurtem, pieprzem i solą. Dodaj do surówki i wymieszaj.

Surówka z kapusty pekińskiejfot. Adobe Stock

Więcej przepisów na kapustę pekińską:

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu - przepis
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu - przepis
Zdrowa i chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu, z marchewką i papryką. Możesz skropić ją oliwą lub polać sosem jogurtowym.
Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie
Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie
Gołąbki z kapusty pekińskiej to błyskawiczna wersja tego tradycyjnego dania. Zrób do nich farsz z ryżu oraz mięsa mielonego.
Łatwe kimchi. Przepis na tradycyjną koreańską przekąskę
Łatwe kimchi. Przepis na tradycyjną koreańską przekąskę
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Jego przygotowanie jednak nie jest wcale takie trudne. Wystarczą świeże warzywa i kilka dni na fermentację.
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej. Banalnie prosty przepis
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej. Banalnie prosty przepis
Surówka z kapusty pekińskiej będzie pasować do każdego obiadu. Robi się ją bardzo szybko i smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej – z pomidorami lub mleczkiem kokosowym i curry
Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej – z pomidorami lub mleczkiem kokosowym i curry
Polecamy dwa przepisy na pyszną zupę z kapusty pekińskiej
Zapiekanka z kapustą pekińską - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka z kapustą pekińską - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka z kurczakiem i kapustą pekińską to zawsze świetny pomysł na obiad!
Kapusta pekińska zawijana - przepis składniki i przygotowanie
Kapusta pekińska zawijana - przepis składniki i przygotowanie
Jeśli lubisz gołąbki, z pewnością spodoba ci się ten przepis: oto kapusta pekińska zawijana!

Redakcja poleca

REKLAMA