Kapusta pekińska to idealny surowiec na zupy. Szybko się gotuje, ma delikatną konsystencję, smak i wspaniale łączy z najróżniejszymi składnikami. Wystarczy ją udusić z warzywami, doprawić na swój sposób – i gotowe. Jeśli szukasz pomysłów na zupę z kapusty pekińskiej, sprawdź koniecznie nasze – jeden bardziej tradycyjny, inny orientalny, ale wyjątkowo smakowity. Polecamy też naszą dietetyczną zupę kapuścianą – to prawdziwy przebój!
Zupa z kapusty pekińskiej i pomidorów
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe lub 1 duża główka kapusty pekińskiej
- papryczka peperoni
- słoik przecieru pomidorowego z bazylią (400 ml)
- sól
- pieprz
- chili w płatkach
- 2 dag masła
- 1/2 cebuli drobno posiekanej
- kostka bulionowa warzywna
- 10 dag tofu
- woda
Przygotowanie:
-
Kapustę pokrój w wąskie paski. Paprykę pokrój na małe kawałki. Masło roztop w woku lub głębokim garnku, zeszklij na nim posiekaną cebulę.
-
Dodaj kapustę i peperoni, dobrze dopraw. Duś, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj przecier pomidorowy i kostkę bulionową.
-
Duś ok. 20 minut na wolnym ogniu, dodaj tyle gorącej wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zupę możesz podać z chrupiącą bagietką, ew. grzankami z masłem czosnkowym. Możesz też dodać do gotowania kilka ziemniaków i wlać od razu więcej wody – wtedy zupę będzie można podać bez żadnych dodatków.
Zupa z kapusty pekińskiej, soczewicy i curry
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag kapusty pekińskiej
- 15 dag czerwonej soczewicy
- 400 ml mleczka kokosowego
- 800 ml bulionu warzywnego
- mały dojrzały banan
- czubata łyżeczka zielonej pasty curry
- czubata łyżka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- 10 dag ryżu basmati
- woda
- olej
- sól
Przygotowanie:
-
Kapustę pekińską oczyść z głąba i pokrój na małe kawałki. Banana obierz i rozgnieć widelcem. W garnku rozgrzej nieco oleju, mieszając podgrzej zieloną pastę curry.
-
Do curry dodaj kapustę. Duś 3 minuty, po czym wsyp curry w proszku, razem podduś. Wlej bulion i mleczko kokosowe. Dodaj soczewicę i rozgniecionego banana.
-
Całość przykryj, gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dopraw do smaku cynamonem, solą i miodem.
-
Ryż ugotuj na sypko i podaj jako dodatek do zupy. Lepiej jest nie wsypywać go do zupy, gdyż sprawi on, że zupa zgęstnieje i zyska papkowatą konsystencję.
Czytaj też:
Wieprzowina z kapustą pekińską
Kapusta pekińska nadziewana mięsem