Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej – z pomidorami lub mleczkiem kokosowym i curry

zupa z kapusty pekińskiej z pomidorami fot. Adobe Stock
Polecamy dwa przepisy na pyszną zupę z kapusty pekińskiej
Robert Grotkowski / 15.01.2019 15:55
zupa z kapusty pekińskiej z pomidorami fot. Adobe Stock

 

Kapusta pekińska to idealny surowiec na zupy. Szybko się gotuje, ma delikatną konsystencję, smak i wspaniale łączy z najróżniejszymi składnikami. Wystarczy ją udusić z warzywami, doprawić na swój sposób – i gotowe. Jeśli szukasz pomysłów na zupę z kapusty pekińskiej, sprawdź koniecznie nasze – jeden bardziej tradycyjny, inny orientalny, ale wyjątkowo smakowity. Polecamy też naszą dietetyczną zupę kapuścianą – to prawdziwy przebój!

Zupa z kapusty pekińskiej i pomidorów

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe lub 1 duża główka kapusty pekińskiej
  • papryczka peperoni
  • słoik przecieru pomidorowego z bazylią (400 ml)
  • sól
  • pieprz
  • chili w płatkach
  • 2 dag masła
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • kostka bulionowa warzywna
  • 10 dag tofu
  • woda

Przygotowanie:

  1. Kapustę pokrój w wąskie paski. Paprykę pokrój na małe kawałki. Masło roztop w woku lub głębokim garnku, zeszklij na nim posiekaną cebulę.

  2. Dodaj kapustę i peperoni, dobrze dopraw. Duś, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj przecier pomidorowy i kostkę bulionową.

  3. Duś ok. 20 minut na wolnym ogniu, dodaj tyle gorącej wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zupę możesz podać z chrupiącą bagietką, ew. grzankami z masłem czosnkowym. Możesz też dodać do gotowania kilka ziemniaków i wlać od razu więcej wody – wtedy zupę będzie można podać bez żadnych dodatków.

Zupa z kapusty pekińskiej, soczewicy i curry

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag kapusty pekińskiej
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • mały dojrzały banan
  • czubata łyżeczka zielonej pasty curry
  • czubata łyżka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • 10 dag ryżu basmati
  • woda
  • olej
  • sól
  •  

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską oczyść z głąba i pokrój na małe kawałki. Banana obierz i rozgnieć widelcem. W garnku rozgrzej nieco oleju, mieszając podgrzej zieloną pastę curry.

  2. Do curry dodaj kapustę. Duś 3 minuty, po czym wsyp curry w proszku, razem podduś. Wlej bulion i mleczko kokosowe. Dodaj soczewicę i rozgniecionego banana.

  3. Całość przykryj, gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dopraw do smaku cynamonem, solą i miodem.

  4. Ryż ugotuj na sypko i podaj jako dodatek do zupy. Lepiej jest nie wsypywać go do zupy, gdyż sprawi on, że zupa zgęstnieje i zyska papkowatą konsystencję.

Czytaj też:

Wieprzowina z kapustą pekińską

Tortille z kapustą pekińską

Kapusta pekińska nadziewana mięsem

Redakcja poleca

REKLAMA