Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
- cebula
- jajko
- 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
- puszka pomidorów w zalewie
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kapustę pekińską nadziewaną mięsem!
- Do miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj drobno posiekaną cebulę, przyprawę do wieprzowiny oraz pieprz i sól.
- Całość wyrób na jednolitą mięsną masę.
- Liście kapusty lekko rozchyl i włóż masę mięsną między liście, następnie ułóż kapustę w naczyniu żaroodpornym i podlej małą ilością wody.
- Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika na 40 minut.
- Pomidory przelej do malaksera, dodaj bazylię, oregano, sól i pieprz - dokładnie rozdrobnij do uzyskania gęstego pomidorowego sosu.
- Powstałym sosem zalej kapustę i wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.
- Podawaj na gorąco.
Zobacz więcej pomysłów na obiad:
Skrzydełka w coli
Zapiekanka z porami
Kotlet w płatkach migdałowych
Kotlety rybne
Ryż z kiełbasą i groszkiem
Ravioli ze szpinakiem