Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 liści kapusty pekińskiej
- por
- duża marchew
- duża pietruszka
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki pestek dyni
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kapustę pekińską zawijaną! Z tego warzywa przyrządzamy na ogół surówki, ale ma ono cały szereg innych zastosowań kulinarnych. Zobacz nasz przepis!
- Liście kapusty pekińskiej lekko rozbij tłuczkiem.
- Następnie sparz je wrzątkiem i osącz.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni. Połowę z nich posiekaj.
- Pora pokrój.
- Marchew, imbir i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Czosnek drobniutko posiekaj.
- W rondlu rozgrzej olej, wrzuć czosnek i por. Lekko podduś.
- Dodaj marchewkę, pietruszkę i imbir. Wszystko razem podduś.
- Zdejmij z ognia, dodaj posiekane pestki dyni, dopraw i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem.
- Na folii aluminiowej rozłóż na zakładkę liście kapusty.
- Na liściach rozłóż farsz i ściśle zroluj.
Gołąbki wegetariańskie - przepis
- Całość zawiń w folię aluminiową.
- Roladę włóż do formy keksowej, podlej wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz najlepiej w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut.
- Przed podaniem pokrój na plastry i posyp pozostałymi pestkami dyni.