Nie wiesz, jak zrobić sajgonki? Zobacz nasze sprawdzone porady!

Domowa kuchnia azjatycka nie musi być trudna! Przygotuj proste sajgonki na kilka sposobów!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu

Jak zrobić sajgonki z warzywami?

Składniki:

  • Opakowanie papieru ryżowego
  • Awokado
  • Marchewka
  • Kiełki bambusa
  • Papryka czerwona słodka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • Łyżeczka sosu mirin
  • Łyżeczka masła orzechowego
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Marchewkę, paprykę i awokado obierz ze skórki.
  2. Pokrój na mniejsze plasterki lub w paseczki.
  3. Przygotuj sos na bazie sosu sojowego, mirin i masła orzechowego.
  4. Papier ryżowy namocz przez 10 sekund w letniej wodzie i przełóż na stolnicę lub talerz.
  5. Ułóż wszystkie składniki i skrop sosem. Zwiń w rulon.
  6. Rozgrzej olej w głębokim garnku i smaż sajgonki przez około minutę do zbrązowienia.
  7. Przełóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.

Jak zrobić sajgonki z mięsem?

Składniki:

  • Opakowanie papieru ryżowego
  • Marchewka
  • Pół opakowania makaronu ryżowego
  • Kapusta pekińska lub biała
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Sos sojowy
  • Sos ostrygowy
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Podsmaż razem z mięsem doprawionym solą i pieprzem i posiekaną drobno kapustą pekińską.
  3. Ugotuj makaron ryżowy i przełóż do masy. Dodaj sos sojowy i ostrygowy.
  4. Papier ryżowy zmocz w letniej wodzie przez 10 sekund i przełóż przygotowaną masę mięsną. Zwiń w rulon.
  5. Smaż na głębokim oleju przez około minutę do zbrązowienia.
  6. Przełóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.

Jak je smażyć, aby się nie rozpadały?

Istnieje kilka przyczyn, dlaczego twoje sajgonki pękają podczas i po usmażeniu:

  1. Wypełnione po brzegi sajgonki, podczas smażenia wypychają składniki, co sprawia, że ciasna powierzchnia zaczyna się rozwarstwiać
  2. Zbyt wilgotne nadzienie powoduje, ze papier ryżowy namaka i podczas smażenia na głębokim oleju szybciej pęka
  3. Nie smażysz ich zaraz po zawinięciu i pozwalasz wyschnąć – to dodatkowo przyczynia się do rozpadania powierzchni
  4. Zawijanie zbyt ciasno to kolejna z przyczyn. Wystarczy pozostawić nieco więcej przestrzeni, aby usmażyły się równomiernie, bez ryzyka, że je zepsujesz.

Zobacz, jak zrobić spring rolls z sosem z masła orzechowego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)