Jak zrobić sajgonki z warzywami?
Składniki:
- Opakowanie papieru ryżowego
- Awokado
- Marchewka
- Kiełki bambusa
- Papryka czerwona słodka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- Łyżeczka sosu mirin
- Łyżeczka masła orzechowego
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Marchewkę, paprykę i awokado obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze plasterki lub w paseczki.
- Przygotuj sos na bazie sosu sojowego, mirin i masła orzechowego.
- Papier ryżowy namocz przez 10 sekund w letniej wodzie i przełóż na stolnicę lub talerz.
- Ułóż wszystkie składniki i skrop sosem. Zwiń w rulon.
- Rozgrzej olej w głębokim garnku i smaż sajgonki przez około minutę do zbrązowienia.
- Przełóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.
Jak zrobić sajgonki z mięsem?
Składniki:
- Opakowanie papieru ryżowego
- Marchewka
- Pół opakowania makaronu ryżowego
- Kapusta pekińska lub biała
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Sos sojowy
- Sos ostrygowy
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Podsmaż razem z mięsem doprawionym solą i pieprzem i posiekaną drobno kapustą pekińską.
- Ugotuj makaron ryżowy i przełóż do masy. Dodaj sos sojowy i ostrygowy.
- Papier ryżowy zmocz w letniej wodzie przez 10 sekund i przełóż przygotowaną masę mięsną. Zwiń w rulon.
- Smaż na głębokim oleju przez około minutę do zbrązowienia.
- Przełóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.
Jak je smażyć, aby się nie rozpadały?
Istnieje kilka przyczyn, dlaczego twoje sajgonki pękają podczas i po usmażeniu:
- Wypełnione po brzegi sajgonki, podczas smażenia wypychają składniki, co sprawia, że ciasna powierzchnia zaczyna się rozwarstwiać
- Zbyt wilgotne nadzienie powoduje, ze papier ryżowy namaka i podczas smażenia na głębokim oleju szybciej pęka
- Nie smażysz ich zaraz po zawinięciu i pozwalasz wyschnąć – to dodatkowo przyczynia się do rozpadania powierzchni
- Zawijanie zbyt ciasno to kolejna z przyczyn. Wystarczy pozostawić nieco więcej przestrzeni, aby usmażyły się równomiernie, bez ryzyka, że je zepsujesz.
Zobacz, jak zrobić spring rolls z sosem z masła orzechowego!