Surówka z kapusty pekińskiej przygotowywana na bazie warzyw korzeniowych i owoców, doskonale smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Kapusta pekińska bogata w witaminę C i wapń, dostarcza nam niezbędnych składników mineralnych. Dietetyczna surówka z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu to świetny dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Składniki:
- średnia kapusta pekińska,
- papryka,
- 4 mandarynki,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską posiekaj na drobne paski. Osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Paprykę umyj, pokrój w drobną kostkę lub paski. Mandarynki obierz. Połącz warzywa w misce.
- Przygotuj sos: jogurt dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie szczyptą cukru pudru. Polej nim sałatkę.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki bez majonezu
Składniki:
- mała kapusta pekińska,
- 2 marchewki,
- jabłko,
- natka pietruszki,
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj na mniejsze paski i odłóż na bok do większej miski.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko pokrój w kosteczkę.
- W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do całości.
- Wszystkie warzywa połącz z przygotowanym sosem jogurtowym. Tak przyrządzoną surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu serwuj z kotletem z kurczaka i puree ziemniaczanym.
Tekst na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 14.06.2017.
Inne surówki do obiadu: Surówka z młodej kapusty i marchewkiSałatka Colesław do drobiu i nie tylkoSałata lodowa z mozarellą i pomidorkami