Czosnek niedźwiedzi to pyszny dodatek do potraw. Nadaje im intensywny smak i aromat. Możesz dostać go w wersji naturalnej (w formie liści) albo suszonej (wówczas przypomina posiekany, ususzony szczypior). W obu postaciach idealnie sprawdzi się jako świetna przyprawa. Możesz wykorzystać go do dań obiadowych, ale także używać do posypania porannych czy wieczornych kanapek.
Spis treści:
- Zupa z czosnku niedźwiedziego
- Koperty z ciasta francuskiego z czosnkiem niedźwiedzim
- Pasta kanapkowa z czosnkiem niedźwiedzim
- Tarta z sosem śmietanowo-czosnkowym
Co zrobić z czosnku niedźwiedziego: zupa
Czosnek niedźwiedzi idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup, ale także jako jego baza. Będzie świetnie smakować w towarzystwie grzanek oraz kleksu ze śmietany. To doskonała propozycja na wiosnę i lato!
Składniki:
- 250 g świeżego czosnku niedźwiedziego (w liściach),
- duża cebula,
- litr bulionu warzywnego,
- 200 g serka topionego lub mascarpone,
- 3 duże ziemniaki,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę (nie musisz robić tego dokładnie), a następnie podsmaż na odrobinie oleju w dużym garnku.
- Kiedy lekko się zeszkli, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- W tym czasie liście czosnku opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz, a następnie delikatnie ubij, aby puściły sok. Dodaj do bulionu i od tego momentu gotuj jeszcze 15 minut.
- Następnie dodaj serek topiony lub mascarpone i dokładnie wymieszaj - możesz użyć trzepaczki. Dopraw do smaku, a następnie pogotuj jeszcze chwilę (ok. 15 minut), aby wszystkie smaki się połączyły.
- Całość wystudź i zblenduj na gładki krem. Podawaj z kleksem śmietany.
fot. Czosnek niedźwiedzi: przepis na zupę/Adobe Stock, Elena Schweitzer
Czosnek niedźwiedzi: przepis na koperty z ciasta francuskiego
Ten przepis jest szybki i prosty, dzięki czemu sprawdzi się na lekki obiad albo imprezową przekąskę czy kolację. Wystarczy mniej niż pół godziny, aby przygotować te pyszne koperty.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego,
- 250 g ricotty,
- 100 g sera feta,
- 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
- jajko,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozłóż na blasze, a piekarnik nastaw na 200 stopni. Czosnek opłucz, osusz, a następnie posiekaj.
- W misce wymieszaj ze sobą oba typy serów, przyprawy oraz posiekany czosnek niedźwiedzi.
- Ciasto francuskie podziel na równe kwadraty, a na każdy z nich wyłóż porcję farszu. Następnie złącz ze sobą przeciwległe rogi ciasta, tworząc kopertę.
- Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy ciasto się zrumieni z wierzchu, przekąska jest gotowa.
fot. Co zrobić z czosnku niedźwiedziego/Adobe Stock, locrifa
Pasta kanapkowa z czosnkiem niedźwiedzim
Wiosna kojarzy się przede wszystkim z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. To jednak też czas, kiedy obficie rośnie czosnek niedźwiedzi. Wykorzystaj go więc do stworzenia lekkiej i orzeźwiającej pasty kanapkowej!
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 100 - 150 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz,
- łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski i zgnieć widelcem, a następnie połącz z jogurtem. Powinna powstać w miarę gładka, ale nie aksamitna masa.
- Czosnek opłucz, osusz i posiekaj drobno. Dodaj do twarogu.
- Dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
- Odstaw na ok. 15 minut, zanim wykorzystasz pastę do kanapek czy ciepłych tostów.
fot. Czosnek niedźwiedzi: przepis na pastę kanapkową/Adobe Stock, Lumixera
Co zrobić z czosnku niedźwiedziego: tarta z sosem śmietanowo-czosnkowym
Tarty na słono to zawsze dobry pomysł na obiad albo kolację. Możesz wykorzystać do jej przygotowania dowolne składniki. Śmietanowy farsz idealnie smakuje w towarzystwie pieczarek oraz czosnku niedźwiedziego - możesz wykorzystać go w formie świeżej albo suszonej. Oba przepisy wyjdą pyszne, ale świeże liście wydadzą o wiele więcej smaku i aromatu.
Składniki na tartę:
- 250 g mąki tortowej,
- 125 g zimnego masła,
- 65 ml zimnej wody,
- pół łyżeczki soli,
- łyżka oleju.
Składniki na farsz:
- 200 g pieczarek,
- cebula,
- 200 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
- łyżka oliwy,
- 100 ml śmietany,
- jajko,
- 100 g żółtego sera,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i chwilę posiekaj razem z mąką. Masło musi być dobrze obtoczone.
- Dodaj olej i od razu zacznij zagniatać ciasto. Powinno być miękkie i się nie lepić. Zawiń gotowe ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i zacznij przygotowywać farsz.
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Składniki podsmażaj na oliwie, aż zmiękną. Zdejmij z ognia.
- Gotowe ciasto rozwałkuj i umieść w formie do tart. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż specjalnymi kulami ceramicznymi lub czystymi kamykami.
- Wstaw do piekarnika na 10-12 minut.
- W tym czasie do usmażonych pieczarek dodaj śmietanę, jajko, posiekany czosnek niedźwiedzi, a także starty żółty ser. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, a następnie przełóż na upieczoną, lekko wystudzoną tartę.
- Ponownie włóż tartę do piekarnika na ok. 25-30 minut (nie zmieniaj temperatury).
fot. Co zrobić z czosnku niedźwiedziego/Adobe Stock, A_Lein
Zobacz także inne sposoby na czosnek niedźwiedzi: