Reklama

Czosnek niedźwiedzi to pyszny dodatek do potraw. Nadaje im intensywny smak i aromat. Możesz dostać go w wersji naturalnej (w formie liści) albo suszonej (wówczas przypomina posiekany, ususzony szczypior). W obu postaciach idealnie sprawdzi się jako świetna przyprawa. Możesz wykorzystać go do dań obiadowych, ale także używać do posypania porannych czy wieczornych kanapek.

Reklama

Spis treści:

  1. Zupa z czosnku niedźwiedziego
  2. Koperty z ciasta francuskiego z czosnkiem niedźwiedzim
  3. Pasta kanapkowa z czosnkiem niedźwiedzim
  4. Tarta z sosem śmietanowo-czosnkowym

Co zrobić z czosnku niedźwiedziego: zupa

Czosnek niedźwiedzi idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup, ale także jako jego baza. Będzie świetnie smakować w towarzystwie grzanek oraz kleksu ze śmietany. To doskonała propozycja na wiosnę i lato!

Składniki:

  • 250 g świeżego czosnku niedźwiedziego (w liściach),
  • duża cebula,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 200 g serka topionego lub mascarpone,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2-3 łyżki śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę (nie musisz robić tego dokładnie), a następnie podsmaż na odrobinie oleju w dużym garnku.
  2. Kiedy lekko się zeszkli, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  3. W tym czasie liście czosnku opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz, a następnie delikatnie ubij, aby puściły sok. Dodaj do bulionu i od tego momentu gotuj jeszcze 15 minut.
  4. Następnie dodaj serek topiony lub mascarpone i dokładnie wymieszaj - możesz użyć trzepaczki. Dopraw do smaku, a następnie pogotuj jeszcze chwilę (ok. 15 minut), aby wszystkie smaki się połączyły.
  5. Całość wystudź i zblenduj na gładki krem. Podawaj z kleksem śmietany.
fot. Czosnek niedźwiedzi: przepis na zupę/Adobe Stock, Elena Schweitzer

Czosnek niedźwiedzi: przepis na koperty z ciasta francuskiego

Ten przepis jest szybki i prosty, dzięki czemu sprawdzi się na lekki obiad albo imprezową przekąskę czy kolację. Wystarczy mniej niż pół godziny, aby przygotować te pyszne koperty.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego,
  • 250 g ricotty,
  • 100 g sera feta,
  • 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
  • jajko,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozłóż na blasze, a piekarnik nastaw na 200 stopni. Czosnek opłucz, osusz, a następnie posiekaj.
  2. W misce wymieszaj ze sobą oba typy serów, przyprawy oraz posiekany czosnek niedźwiedzi.
  3. Ciasto francuskie podziel na równe kwadraty, a na każdy z nich wyłóż porcję farszu. Następnie złącz ze sobą przeciwległe rogi ciasta, tworząc kopertę.
  4. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy ciasto się zrumieni z wierzchu, przekąska jest gotowa.
fot. Co zrobić z czosnku niedźwiedziego/Adobe Stock, locrifa

Pasta kanapkowa z czosnkiem niedźwiedzim

Wiosna kojarzy się przede wszystkim z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. To jednak też czas, kiedy obficie rośnie czosnek niedźwiedzi. Wykorzystaj go więc do stworzenia lekkiej i orzeźwiającej pasty kanapkowej!

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 100 - 150 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i zgnieć widelcem, a następnie połącz z jogurtem. Powinna powstać w miarę gładka, ale nie aksamitna masa.
  2. Czosnek opłucz, osusz i posiekaj drobno. Dodaj do twarogu.
  3. Dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
  4. Odstaw na ok. 15 minut, zanim wykorzystasz pastę do kanapek czy ciepłych tostów.
fot. Czosnek niedźwiedzi: przepis na pastę kanapkową/Adobe Stock, Lumixera

Co zrobić z czosnku niedźwiedziego: tarta z sosem śmietanowo-czosnkowym

Tarty na słono to zawsze dobry pomysł na obiad albo kolację. Możesz wykorzystać do jej przygotowania dowolne składniki. Śmietanowy farsz idealnie smakuje w towarzystwie pieczarek oraz czosnku niedźwiedziego - możesz wykorzystać go w formie świeżej albo suszonej. Oba przepisy wyjdą pyszne, ale świeże liście wydadzą o wiele więcej smaku i aromatu.

Składniki na tartę:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 65 ml zimnej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżka oleju.

Składniki na farsz:

  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 200 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • łyżka oliwy,
  • 100 ml śmietany,
  • jajko,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i chwilę posiekaj razem z mąką. Masło musi być dobrze obtoczone.
  2. Dodaj olej i od razu zacznij zagniatać ciasto. Powinno być miękkie i się nie lepić. Zawiń gotowe ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i zacznij przygotowywać farsz.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Składniki podsmażaj na oliwie, aż zmiękną. Zdejmij z ognia.
  5. Gotowe ciasto rozwałkuj i umieść w formie do tart. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż specjalnymi kulami ceramicznymi lub czystymi kamykami.
  6. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut.
  7. W tym czasie do usmażonych pieczarek dodaj śmietanę, jajko, posiekany czosnek niedźwiedzi, a także starty żółty ser. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, a następnie przełóż na upieczoną, lekko wystudzoną tartę.
  8. Ponownie włóż tartę do piekarnika na ok. 25-30 minut (nie zmieniaj temperatury).
fot. Co zrobić z czosnku niedźwiedziego/Adobe Stock, A_Lein
Reklama

Zobacz także inne sposoby na czosnek niedźwiedzi:

Reklama
Reklama
Reklama