Najpopularniejszym daniem z ciecierzycy jest oczywiście hummus - rodzaj sycącej pasty, używanej np. do smarowania pieczywa. Ciecierzyca, znana również pod nazwą cieciorka, przywędrowała do nas z Azji, choć to w kuchni bliskowschodniej jest szczególnie popularna. Jest kuzynką bobu, co możesz wyczuć w jej charakterystycznym, lekko mącznym smaku.
Z cieciorki z łatwością przygotujesz także zupę i kotlety. Świetnie sprawdza się jako również składnik sałatek i warzywnych lub mięsnych dań jednogarnkowych.
Spis treści:
- Zupa z ciecierzycy
- Sałatka z ciecierzycy
- Hummus
- Curry z ciecierzycą
- Kotlety z ciecierzycy
- Pasztet z ciecierzycy
- Gulasz z ciecierzycy
Dania z ciecierzycy: zupa z ciecierzycy
Zupę z ciecierzycy najlepiej przygotować w formie kremu z niewielkim dodatkiem całych "groszków". Idealnie komponuje się z pikantnymi przyprawami - spróbuj dodać do niej chili, pieprz cayenne lub odrobinę harissy.
Składniki:
- 2 cebule,
- 1 por,
- 200 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej),
- 250 g ziemniaków,
- świeże listki kolendry,
- 1 litr warzywnego bulionu,
- 200 ml śmietanki 30%,
- łyżka masła,
- 1/2 łyżeczki curry,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pora umyj, cebulę obierz, a ziemniaki dobrze wyszoruj i pozbaw skórki, lekko ją skrobiąc. Pora pokrój w plasterki, cebulę w piórka, a ziemniaki w kosteczkę.
- W garnku rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę i pora, aż się zeszklą. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj ziemniaka, ciecierzycę i smaż przez kilka minut.
- Zalej warzywa bulionem i gotuj, aż będą miękkie.
- Zmiksuj je blenderem, aż powstanie aksamitny krem.
- Dodaj masło i śmietanę, zagotuj. Dopraw pieprzem, solą i curry.
- Zupę z ciecierzycy podawaj ze świeżą kolendrą i chrupiącymi grzankami.
fot. Dania z ciecierzycy: zupa krem z cieciorki/Adobe Stock, Anastasia Izofatova
Co zrobić z ciecierzycy: sałatka z ciecierzycy i sera feta
Ciecierzyca jest doskonałą bazą sałatek, ponieważ dostarcza spore ilości roślinnego białka. Dobrze komponuje się z kremowymi dressingami oraz białymi serami. Świetnie smakuje także z dodatkiem oliwek. Sałatkę z ciecierzycy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.
Składniki:
- 200 g ugotowanej cieciorki,
- 1 ogórek,
- 2 pomidory,
- 100 g fety,
- 1/2 szklanki pestek słonecznika,
- natka pietruszki,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 czerwona cebula,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namocz na noc, rano odsącz z wody, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą. Gotuj ją, aż będzie całkowicie miękka (około 2 godzin). Wystudź.
- Ogórka i pomidory umyj i pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj, a cebulę pokrój w piórka.
- W miseczce wymieszaj oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
- Do dużej miski przełóż pomidory, ogórka, pietruszkę, cieciorkę i pokrusz ser feta. Całość polej sosem i wymieszaj.
- Sałatkę z cieciorką posyp pestkami słonecznika.
fot. Dania z cieciorki: sałatka z ciecierzycą z serem fetą/Adobe Stock, grinchh
Co zrobić z ciecierzycy: przepis na hummus
Tradycyjny hummus wykorzystywany jest przede wszystkim jako dip do surowych warzyw oraz chlebka naan. Możesz też wykorzystać go jako pastę kanapkową, a także dodatek do dressingów sałatkowych.
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy,
- 5 łyżeczek pasty sezamowej tahini,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- ostra papryka w proszku,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę przełóż do blendera, razem z odrobiną wody z gotowania cieciorki (nie wylewaj jej, przyda się, jeśli hummus będzie zbyt gęsty). Wlej oliwę i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj obrany czosnek i pastę tahini. Wszystko zmiksuj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Pastę z ciecierzycy przełóż do miseczki, oprósz ostrą papryką i polej odrobiną oliwy.
- Hummus podawaj z pieczywem i warzywami pokrojonymi w słupki.
fot. Potrawy z ciecierzycy: hummus/Adobe Stock, anna_shepulova
Co zrobić z ciecierzycy: curry z ciecierzycą
Najczęściej pewnie trafiasz na curry z kurczakiem i ryżem, ale przy pomocy cieciorki możesz przygotować także pyszną wege wersję tego popularnego jednogarnkowego dania. Podawaj je z ryżem albo bez żadnego dodatku, z kawałkami chlebka pita lub naan.
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- 500 g batatów,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki czerwonej pasty curry,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- świeża kolendra lub pietruszka do podania,
- sok z 1/2 limonki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodaj czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, bataty oraz marchewkę - te z kolei pokrój w grubszą kostkę.
- Dodaj puszkę pomidorów, mleko kokosowe i pastę curry.
- Gotuj całość przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodaj ciecierzycę i dopraw danie sokiem z limonki.
- Curry z ciecierzycą podawaj z ulubionymi dodatkami.
fot. Dania z ciecierzycą: przepis na curry z ciecierzycą/Adobe Stock, vaaseenaa
Przepisy na dania z ciecierzycy: kotlety
Warzywne kotlety są bardzo popularną propozycją na lekki obiad, drugie śniadanie czy kolację. Podawaj je z sosem śmietanowym, pomidorowym lub serowym - w każdej wersji będą smakować doskonale!
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki,
- 12 suszonych pomidorów,
- szklanka płatków jaglanych,
- 1 jajko,
- 1 cała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę przełóż do dużej miski (wodę odlaną z puszki zachowaj).
- Dodaj suszone pomidory, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki i czosnek. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Wbij jajko, dodaj przyprawy i płatki jaglane. Wymieszaj całość, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody po cieciorce.
- Uformuj z masy niewielkie, płaskie kotlety i smaż na patelni po 3 minuty z każdej strony.
- Kotlety z ciecierzycy podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Świetnie pasuje do nich również sos na bazie jogurtu.
fot. Co zrobić z ciecierzycy: kotlety z ciecierzycy/Adobe Stock, myviewpoint
Co zrobić z ciecierzycy: przepis na pasztet z ciecierzycy
Pasta z cieciorki idealnie sprawdzi się w formie warzywnego pasztetu. Wykorzystasz go jako dodatek do kanapek, a także gęsty i treściwy sos (np. do wspomnianych wyżej kotletów).
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W niewielkim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i marchewkę startą na tarce.
- Po 2-3 minutach dodaj wszystkie przyprawy i cieciorkę i zmiksuj całość na gładką masę.
- Wbij jajko, dodaj bułkę tartą i koncentrat pomidorowy.
- Masę przełóż do formy wysmarowanej oliwą i oprószoną bułką.
- Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
- Pasztet z ciecierzycy świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem lub kiszonkami.
fot. Co zrobić z ciecierzycy: przepis na pasztet z cieciorki/Adobe Stock, nata_vkusidey
Dania z ciecierzycy: gulasz z ciecierzycy
Ciecierzyca, jako doskonały roślinny zamiennik mięsa, idealnie sprawdzi się jak baza gulaszów oraz potraw typu strogonow.
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 2 cukinie,
- 500 ml passaty,
- 200 g pieczarek,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka czerwona,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę i obie papryki pokrojone na mniejsze kawałki.
- Po 3 minutach dodaj pieczarki przekrojone na pół, cieciorkę i zalej całość passatą. Dodaj wszystkie przyprawy.
- Gotuj przez 30 minut i dodaj cukinię pokrojoną w kostkę.
- Po 10 minutach zdejmij garnek z ognia. Dopraw gulasz sola i pieprzem.
- Gulasz z ciecierzycy podawaj z ryżem basmati lub pieczywem.
fot. Dania z ciecierzycy: gulasz z cieciorką/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.01.2021.
Zobacz też inne pomysły na dania z ciecierzycy: