Dania z ciecierzycy są pyszne, pożywne i rozgrzewające. Oto ponad 20 pomysłów na to, co zrobić z cieciorki

co zrobić z ciecierzycy fot. Adobe Stock, istetiana
Dania z ciecierzycy są sycące i idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad, kolację lub szybką przekąskę między głównymi posiłkami. Cieciorkę wykorzystasz do przygotowania pysznych past kanapkowych i tradycyjnego bliskowschodniego hummusu, a także aromatycznych zup, dań jednogarnkowych i sałatek.
Małgorzata Machnicka / 15.03.2024 11:33
co zrobić z ciecierzycy fot. Adobe Stock, istetiana

Najpopularniejszym daniem z ciecierzycy jest oczywiście hummus - rodzaj sycącej pasty, używanej np. do smarowania pieczywa. Ciecierzyca, znana również pod nazwą cieciorka, przywędrowała do nas z Azji, choć to w kuchni bliskowschodniej jest szczególnie popularna. Jest kuzynką bobu, co możesz wyczuć w jej charakterystycznym, lekko mącznym smaku.

Z cieciorki z łatwością przygotujesz także zupę i kotlety. Świetnie sprawdza się jako również składnik sałatek i warzywnych lub mięsnych dań jednogarnkowych.

Spis treści:

  1. Zupa z ciecierzycy
  2. Sałatka z ciecierzycy
  3. Hummus
  4. Curry z ciecierzycą
  5. Kotlety z ciecierzycy
  6. Pasztet z ciecierzycy
  7. Gulasz z ciecierzycy

Dania z ciecierzycy: zupa z ciecierzycy

Zupę z ciecierzycy najlepiej przygotować w formie kremu z niewielkim dodatkiem całych "groszków". Idealnie komponuje się z pikantnymi przyprawami - spróbuj dodać do niej chili, pieprz cayenne lub odrobinę harissy.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 1 por,
  • 200 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej),
  • 250 g ziemniaków,
  • świeże listki kolendry,
  • 1 litr warzywnego bulionu,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • oliwa z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pora umyj, cebulę obierz, a ziemniaki dobrze wyszoruj i pozbaw skórki, lekko ją skrobiąc. Pora pokrój w plasterki, cebulę w piórka, a ziemniaki w kosteczkę.
  2. W garnku rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę i pora, aż się zeszklą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj ziemniaka, ciecierzycę i smaż przez kilka minut.
  4. Zalej warzywa bulionem i gotuj, aż będą miękkie.
  5. Zmiksuj je blenderem, aż powstanie aksamitny krem.
  6. Dodaj masło i śmietanę, zagotuj. Dopraw pieprzem, solą i curry.
  7. Zupę z ciecierzycy podawaj ze świeżą kolendrą i chrupiącymi grzankami.

co zrobić z ciecierzycy ze słoika

fot. Dania z ciecierzycy: zupa krem z cieciorki/Adobe Stock, Anastasia Izofatova

Co zrobić z ciecierzycy: sałatka z ciecierzycy i sera feta

Ciecierzyca jest doskonałą bazą sałatek, ponieważ dostarcza spore ilości roślinnego białka. Dobrze komponuje się z kremowymi dressingami oraz białymi serami. Świetnie smakuje także z dodatkiem oliwek. Sałatkę z ciecierzycy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej cieciorki,
  • 1 ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 100 g fety,
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • natka pietruszki,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 czerwona cebula,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namocz na noc, rano odsącz z wody, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą. Gotuj ją, aż będzie całkowicie miękka (około 2 godzin). Wystudź.
  2. Ogórka i pomidory umyj i pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj, a cebulę pokrój w piórka.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
  4. Do dużej miski przełóż pomidory, ogórka, pietruszkę, cieciorkę i pokrusz ser feta. Całość polej sosem i wymieszaj.
  5. Sałatkę z cieciorką posyp pestkami słonecznika.

potrawy z ciecierzycy

fot. Dania z cieciorki: sałatka z ciecierzycą z serem fetą/Adobe Stock, grinchh

Co zrobić z ciecierzycy: przepis na hummus

Tradycyjny hummus wykorzystywany jest przede wszystkim jako dip do surowych warzyw oraz chlebka naan. Możesz też wykorzystać go jako pastę kanapkową, a także dodatek do dressingów sałatkowych.

Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 5 łyżeczek pasty sezamowej tahini,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • ostra papryka w proszku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę przełóż do blendera, razem z odrobiną wody z gotowania cieciorki (nie wylewaj jej, przyda się, jeśli hummus będzie zbyt gęsty). Wlej oliwę i zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj obrany czosnek i pastę tahini. Wszystko zmiksuj.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Pastę z ciecierzycy przełóż do miseczki, oprósz ostrą papryką i polej odrobiną oliwy.
  5. Hummus podawaj z pieczywem i warzywami pokrojonymi w słupki.

przepisy na dania z ciecierzycy

fot. Potrawy z ciecierzycy: hummus/Adobe Stock, anna_shepulova

Co zrobić z ciecierzycy: curry z ciecierzycą

Najczęściej pewnie trafiasz na curry z kurczakiem i ryżem, ale przy pomocy cieciorki możesz przygotować także pyszną wege wersję tego popularnego jednogarnkowego dania. Podawaj je z ryżem albo bez żadnego dodatku, z kawałkami chlebka pita lub naan.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 500 g batatów,
  • 2 marchewki, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • świeża kolendra lub pietruszka do podania,
  • sok z 1/2 limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, bataty oraz marchewkę - te z kolei pokrój w grubszą kostkę.
  3. Dodaj puszkę pomidorów, mleko kokosowe i pastę curry. 
  4. Gotuj całość przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodaj ciecierzycę i dopraw danie sokiem z limonki.
  5. Curry z ciecierzycą podawaj z ulubionymi dodatkami.

danie z ciecierzycy

fot. Dania z ciecierzycą: przepis na curry z ciecierzycą/Adobe Stock, vaaseenaa

Przepisy na dania z ciecierzycy: kotlety

Warzywne kotlety są bardzo popularną propozycją na lekki obiad, drugie śniadanie czy kolację. Podawaj je z sosem śmietanowym, pomidorowym lub serowym - w każdej wersji będą smakować doskonale!

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki,
  • 12 suszonych pomidorów,
  • szklanka płatków jaglanych,
  • 1 jajko,
  • 1 cała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cieciorkę przełóż do dużej miski (wodę odlaną z puszki zachowaj). 
  2. Dodaj suszone pomidory, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki i czosnek. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Wbij jajko, dodaj przyprawy i płatki jaglane. Wymieszaj całość, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody po cieciorce.
  4. Uformuj z masy niewielkie, płaskie kotlety i smaż na patelni po 3 minuty z każdej strony.
  5. Kotlety z ciecierzycy podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Świetnie pasuje do nich również sos na bazie jogurtu.

dania z ciecierzycy

fot. Co zrobić z ciecierzycy: kotlety z ciecierzycy/Adobe Stock, myviewpoint

Co zrobić z ciecierzycy: przepis na pasztet z ciecierzycy

Pasta z cieciorki idealnie sprawdzi się w formie warzywnego pasztetu. Wykorzystasz go jako dodatek do kanapek, a także gęsty i treściwy sos (np. do wspomnianych wyżej kotletów).

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i marchewkę startą na tarce.
  2. Po 2-3 minutach dodaj wszystkie przyprawy i cieciorkę i zmiksuj całość na gładką masę.
  3. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą i koncentrat pomidorowy.
  4. Masę przełóż do formy wysmarowanej oliwą i oprószoną bułką. 
  5. Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
  6. Pasztet z ciecierzycy świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem lub kiszonkami.

danie z ciecierzycą

fot. Co zrobić z ciecierzycy: przepis na pasztet z cieciorki/Adobe Stock, nata_vkusidey

Dania z ciecierzycy: gulasz z ciecierzycy

Ciecierzyca, jako doskonały roślinny zamiennik mięsa, idealnie sprawdzi się jak baza gulaszów oraz potraw typu strogonow.

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 cukinie,
  • 500 ml passaty,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę i obie papryki pokrojone na mniejsze kawałki.
  2. Po 3 minutach dodaj pieczarki przekrojone na pół, cieciorkę i zalej całość passatą. Dodaj wszystkie przyprawy.
  3. Gotuj przez 30 minut i dodaj cukinię pokrojoną w kostkę.
  4. Po 10 minutach zdejmij garnek z ognia. Dopraw gulasz sola i pieprzem.
  5. Gulasz z ciecierzycy podawaj z ryżem basmati lub pieczywem.

ciecierzyca przepisy

fot. Dania z ciecierzycy: gulasz z cieciorką/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.01.2021.

Zobacz też inne pomysły na dania z ciecierzycy:

Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza wyglądem przypomina kebab, ale tradycyjnie jest wypełniona warzywami. Nasza knysza ma w środku również pyszny kotlet z cieciorki.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy jest doskonała do smarowania pieczywa lub nawet jako samodzielna przekąska. Dodaj do niej suszonych pomidorów i posyp pestkami granatu.
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą. Nietypowy przepis
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą. Nietypowy przepis
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą bazuje na nietypowej kombinacji smaków, którą podkręca dodatkowo smak natki pietruszki.
Imprezowa sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i ciecierzycą
Imprezowa sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i ciecierzycą
Sałatka z makaronem ryżowym, czyli makaronem orzo w kształcie ziarenek ryżu, to pomysł na sałatkę na imprezę lub Sylwestra. Zrób ją z ogórkiem i ciecierzycą, a całość scal majonezem.
Szpinak z ciecierzycą i jajkiem sadzonym - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Szpinak z ciecierzycą i jajkiem sadzonym - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Szpinak z jajkiem i coraz bardziej popularną - bo pyszną! - ciecierzycą, to dobry pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Przygotuj je razem z Kasią!

Redakcja poleca

REKLAMA