zupa krem z ciecierzycy fot. Adobe Stock

Zupa krem z ciecierzycy - wersja z pestkami dyni lub z pomidorami

Zupa krem z ciecierzycy to łatwy pomysł na drugie danie. Jeżeli chcesz przełamać jej delikatny smak, dodaj soku z cytrusów lub tabasco.
/ 17.10.2019 13:49
zupa krem z ciecierzycy fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni
  2. Z pomidorami
  3. Z puszki

Zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni

Składniki:

  • opakowanie ciecierzycy,
  • woda,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół główki kalafiora,
  • cebula,
  • bulion warzywny lub mięsny,
  • pestki dyni.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz w wodzie tak, aby przykrywała ją przynajmniej jednocentymetrową warstwą.
  2. Następnie ugotuj ją przez 20 minut we wrzątku – gdy przestygnie zmiksuj za pomocą blendera.
  3. Odstaw do miseczki.
  4. Kalafior oczyść i upraż z oliwa z oliwek w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  5. Włóż do blendera kielichowego razem z ciecierzycą, cebulą i bulionem.
  6. Zmiksuj na gładko i przełóż do garnka, aby podgrzać.
  7. Serwuj z pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni.

Z pomidorami

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • kawałki gotowanego kurczaka,
  • puszka pomidorów,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • bulion warzywny.

Przygotowanie:

  1. Odsącz puszki ciecierzycy z nadmiaru wody.
  2. Przełóż do garnka i dodaj pomidory.
  3. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut.
  4. Pod koniec włóż postrzępione kawałki gotowanego kurczaka.
  5. Możesz użyć piersi lub udka, które jest zdecydowanie delikatniejsze i mniej suche. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Zmiksuj na gładko za pomocą blendera.
  7. Podawaj z chrupiącymi nachosami lub grzankami podpieczonymi na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Zupe krem z ciecierzycy z pomidorami
fot. Adobe Stock

Z puszki

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 3 łyżki tahini,
  • sok z limonki,
  • sok z pomarańczy,
  • bulion wołowy lub warzywny,
  • średnia marchewka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki gęstej śmietany.

Przygotowanie:

  1. Odsącz puszki ciecierzycy z nadmiaru płynu i przełóż na sito.
  2. Gotuj w bulionie z kawałkami obranej marchewki.  
  3. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy.
  4. Na koniec dodaj tahini – pastę sezamową.
  5. Jeżeli nie lubisz tego rodzaju dodatku, możesz zastąpić go mielona pasta kokosową lub masłem orzechowym.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Okraś na wierzchu kleksem ze śmietany.

Zobacz też inne przepisy na zupę krem:
Przepis na zupę krem z borowików Zupa krem z dyni w kilku smacznych odsłonach

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/17.02.2007 14:37
Własnie zrobiłam i skonsumowałam - wszyscy domownicy byli zachwyceni. Troszkę modyfikacji, bo nie miałam akurat pora i kolendry, no i oczywiście wszystko na oko, ale pyszne wyszło. zdecydowanie polecam.