3 pyszne przepisy: to szybkie i tanie ciasto duszek na Wszystkich Świętych zaskoczy wszystkich

ciasto duszek na wszystkich świętych fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Ciasto Duszek to idealne połączenie kreatywności i smaku. Jest nie tylko pysznym deserem, który umili rodzinne spotkania, ale także świetnym sposobem na wprowadzenie odrobiny zabawy do tradycji Wszystkich Świętych. Można je przygotować zarówno z myślą o dzieciach, które uwielbiają tematyczne wypieki, jak i dorosłych.
/ 22.10.2024 05:36
ciasto duszek na wszystkich świętych fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

W Polsce tradycja święta zmarłych wciąż jest raczej smutna, refleksyjna i patetyczna. Niepotrzebnie, w wielu krajach na świecie to radosny dzień, w którym wspomina się zmarłych bliskich i celebruje ich nowe życie "po tamtej stronie". Jeśli chcesz dodać odrobinę pozytywnej energii do dnia Wszystkich Świętych, możesz postawić na pyszne, tematyczne wypieki.

Jednym z kreatywnych sposobów na wprowadzenie odrobiny radości do tego wyjątkowego okresu jest przygotowanie „Ciasta Duszka”. To deser, którego smak i dekoracje nawiązują do symboliki związanej z Dniem Wszystkich Świętych i Halloween, które obchodzone jest chwilę wcześniej.

Spis treści:

  1. Tradycyjny biszkopt a la ciasto duszek
  2. Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z bezą
  3. Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z masą cukrową

Tradycyjny biszkopt: ciasto-duszek

Tradycyjne ciasto duszek to nic innego jak lekki puszysty biszkopt, który w smaku jest jak delikatna chmurka. Możesz udekorować go lukrem lub cukrem pudrem, a także przełożyć owocową konfiturą lub kremem orzechowym.

Składniki:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • skórka starta z dużej cytryny,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, grzanie góra-dół. Oddziel białka od żółtek.
  2. W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się błyszcząca.
  4. Następnie dodawaj po jednym żółtku, delikatnie ubijając mikserem na najniższych obrotach.
  5. Do osobnej miski przesiej razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  6. Stopniowo dodawaj przesiane mąki do ubitych jajek, delikatnie mieszając całość szpatułką lub łyżką (absolutnie nie mikserem).
  7. Na koniec dodaj mielone orzechy i skórkę cytrynową. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównaj wierzch.
  9. Piecz przez około 30-35 minut, aż biszkopt będzie złocisty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
  10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
  11. Gotowy biszkopt udekoruj wedle uznania lub przełóż konfiturą bądź kremem orzechowym.

ciasto duszek na wszystkich świętych przepis

fot. Ciasto duszek na Wszystkich Świętych: przepis podstawowy/Adobe Stock, Paulista

Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z bezą

Zamiast biszkoptu "duszka" możesz przygotować także ciasto, które od razu będzie nawiązywać do Święta Zmarłych. Idealnie sprawdzi się tu ciemny biszkopt przełożony białym kremem i udekorowany wedle uznania.

Beza idealnie sprawdza się jako dekoracja wypieków, a jej kolor i konsystencja sprawia, że świetnie nadaje się do halloweenowych przepisów. Z jej pomocą stworzysz idealne duszki, którymi możesz udekorować nie tylko duże wypieki, ale także muffinki czekoladowe czy mniejsze ciasteczka.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g kakao,
  • 100 g czekolady gorzkiej (roztopionej),
  • 150 ml mleka.

Składniki na krem:

  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki na beziki:

  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • roztopiona czekolada lub czarny barwnik spożywczy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Zacznij od ciasta. Piekarnik rozgrzej na 180 stopni, grzanie góra-dół. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Po kolei dodaj po jednym jajku, po każdym z nich krótko zmiksuj całość.
  4. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Na końcu wmieszaj roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę.
  5. Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź i podziel na 3 równe blaty.
  7. Przygotuj krem. W misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie ostrożnie dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj.
  8. Każdy blat ciasta przełóż kremem, rozsmarowując równomiernie.
  9. Czas na bezy. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż masa będzie lśniąca.
  10. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe duszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Piecz w 100 stopniach przez 1,5-2 godziny, aż będą suche i chrupiące.
  12. Po ostudzeniu, użyj roztopionej czekolady lub barwnika, aby namalować oczka i buzie duszkom.

ciasto duszek na wszystkich święych z bezą

fot. Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z bezą/Adobe Stock, irina2511

Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z masą cukrową

Innym pomysłem na tematyczne ciasto-duszek jest stworzenie duszka z gotowej masy cukrowej. To idealna propozycja dla małych i dużych. Taki deser z powodzeniem stworzysz z podstawowego przepisu!

Składniki na krem:

  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • pomarańczowy barwnik spożywczy.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g czekolady deserowej,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka masła.

Składniki na dekorację duszka:

  • biała masa cukrowa,
  • barwniki spożywcze do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto duszek z podstawowego przepisu powyżej.
  2. Następnie przygotuj krem. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodaj mascarpone i wymieszaj, aż krem będzie gładki.
  3. Dodaj kilka kropli pomarańczowego barwnika spożywczego, aby uzyskać intensywny kolor.
  4. Przełóż blaty ciasta kremem, równomiernie rozsmarowując.
  5. Posmaruj kremem także boki ciasta i odstaw do lekkiego stężenia.
  6. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie gładka masa.
  7. Polej wierzch ciasta polewą, pozwalając, by delikatnie spływała po bokach, tworząc efekt „spływających kropli”.
  8. Na koniec przygotuj duszka. Z masy cukrowej uformuj białą pelerynkę duszka. Za pomocą barwnika spożywczego namaluj oczy, buzię i język.
  9. Umieść duszka na środku ciasta. Możesz dodatkowo ozdobić ciasto czekoladowymi pajęczynami lub innymi halloweenowymi dekoracjami z czekolady.

ciasto duszek na wszystkich świętych z masą cukrową

fot. Ciasto duszek z masą cukrową/Adobe Stock, sushytska

Zobacz też inne przepisy na Wszystkich Świętych i Halloween:

Babeczki na Halloween: jak zrobić pyszne halloweenowe muffinki z pomarańczowym kremem? Oto najlepszy przepis
Babeczki na Halloween: jak zrobić pyszne halloweenowe muffinki z pomarańczowym kremem? Oto najlepszy przepis
Aby zrobić babeczki na Halloween, wystarczy dosłownie kilka składników. Do dekoracji muffinek na Halloween wykorzystaj lukier, usztywnioną bitą śmietanę lub gotowe dekoracje. Możesz także przygotować pyszny krem pomarańczowy na bazie barwnika spożywczego albo purée z dyni. Zobacz, jak zrobić te miękkie halloweenowe babeczki.
Słodkie i słone przekąski na Halloween, które podkreślą każdą strrraszną imprezę. Przygotujesz je w kilka chwil
Słodkie i słone przekąski na Halloween, które podkreślą każdą strrraszną imprezę. Przygotujesz je w kilka chwil
Przekąski na Halloween mogą być przygotowane na słodko i słono. Postaw na popularne palce wiedźmy, ciasteczka z motywem halloweenowym, dyniowe muffinki czy kremowe desery z cynamonem. Nie może zabraknąć także klasycznej jesiennej dyniowej kawy. Wypróbuj te przepisy i przygotuj pyszną imprezę dla dużych i małych.
Co podać gościom po wizycie na cmentarzu? Pomysły na obiad na Wszystkich Świętych
Co podać gościom po wizycie na cmentarzu? Pomysły na obiad na Wszystkich Świętych
Najlepszym pomysłem na obiad na Wszystkich Świętych jest przygotowanie jednogarnkowego, rozgrzewającego dania, które łatwo odgrzać i które nasyci nawet bardzo głodne żołądki. Po wizycie na grobach zmarłych bliskich, często jesteśmy lekko zmarznięci i zmęczeni. Taki posiłek będzie wprost idealny.
Pyszne ciasta na Wszystkich Świętych: propozycje na spotkanie z rodziną
Pyszne ciasta na Wszystkich Świętych: propozycje na spotkanie z rodziną
Jakie ciasta na Wszystkich Świętych upiec? Często dzień 1 listopada jest jedną z niewielu okazji na spotkanie się z dawno niewidzianymi członkami rodziny. Po wspólnym odwiedzeniu grobów bliskich usiądźcie przy stole, powspominajcie i poplotkujcie przy filiżance ciepłej kawy oraz przy pysznych, jesiennych wypiekach.
Zdrowe i dietetyczne menu na Halloween. Ponad 20 pomysłów na kreatywne upiorne potrawy i przekąski
Zdrowe i dietetyczne menu na Halloween. Ponad 20 pomysłów na kreatywne upiorne potrawy i przekąski
Fit przekąski na Halloween doskonale podkreślą upiorny nastrój w trakcie imprezy lub spotkania z okazji Halloween. Przygotuj: gniazda tarantuli z faszerowanych jajek, czaszki z papryki, banany-duchy, lub potwory z jabłek i wiele innych. Oto doskonałe zdrowe i dietetyczne menu na Halloween. Składa się z przekąsek, propozycji dań głównych, napojów i zdrowych upominków dla dzieci.
Paluchy wiedźmy - jak zrobić palce wiedźmy na Halloween?
Paluchy wiedźmy - jak zrobić palce wiedźmy na Halloween?
Paluchy wiedźmy na Halloween do złudzenia przypominają ludzkie palce, dlatego na talerzu wyglądają tak przerażająco. Palce wiedźmy robi się z kruchego ciasta, paznokcie z migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA