W Polsce tradycja święta zmarłych wciąż jest raczej smutna, refleksyjna i patetyczna. Niepotrzebnie, w wielu krajach na świecie to radosny dzień, w którym wspomina się zmarłych bliskich i celebruje ich nowe życie "po tamtej stronie". Jeśli chcesz dodać odrobinę pozytywnej energii do dnia Wszystkich Świętych, możesz postawić na pyszne, tematyczne wypieki.
Jednym z kreatywnych sposobów na wprowadzenie odrobiny radości do tego wyjątkowego okresu jest przygotowanie „Ciasta Duszka”. To deser, którego smak i dekoracje nawiązują do symboliki związanej z Dniem Wszystkich Świętych i Halloween, które obchodzone jest chwilę wcześniej.
Spis treści:
- Tradycyjny biszkopt a la ciasto duszek
- Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z bezą
- Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z masą cukrową
Tradycyjny biszkopt: ciasto-duszek
Tradycyjne ciasto duszek to nic innego jak lekki puszysty biszkopt, który w smaku jest jak delikatna chmurka. Możesz udekorować go lukrem lub cukrem pudrem, a także przełożyć owocową konfiturą lub kremem orzechowym.
Składniki:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej,
- 150 g cukru,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g zmielonych migdałów,
- skórka starta z dużej cytryny,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, grzanie góra-dół. Oddziel białka od żółtek.
- W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się błyszcząca.
- Następnie dodawaj po jednym żółtku, delikatnie ubijając mikserem na najniższych obrotach.
- Do osobnej miski przesiej razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodawaj przesiane mąki do ubitych jajek, delikatnie mieszając całość szpatułką lub łyżką (absolutnie nie mikserem).
- Na koniec dodaj mielone orzechy i skórkę cytrynową. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównaj wierzch.
- Piecz przez około 30-35 minut, aż biszkopt będzie złocisty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
- Gotowy biszkopt udekoruj wedle uznania lub przełóż konfiturą bądź kremem orzechowym.
fot. Ciasto duszek na Wszystkich Świętych: przepis podstawowy/Adobe Stock, Paulista
Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z bezą
Zamiast biszkoptu "duszka" możesz przygotować także ciasto, które od razu będzie nawiązywać do Święta Zmarłych. Idealnie sprawdzi się tu ciemny biszkopt przełożony białym kremem i udekorowany wedle uznania.
Beza idealnie sprawdza się jako dekoracja wypieków, a jej kolor i konsystencja sprawia, że świetnie nadaje się do halloweenowych przepisów. Z jej pomocą stworzysz idealne duszki, którymi możesz udekorować nie tylko duże wypieki, ale także muffinki czekoladowe czy mniejsze ciasteczka.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g kakao,
- 100 g czekolady gorzkiej (roztopionej),
- 150 ml mleka.
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na beziki:
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- roztopiona czekolada lub czarny barwnik spożywczy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Zacznij od ciasta. Piekarnik rozgrzej na 180 stopni, grzanie góra-dół. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
- Po kolei dodaj po jednym jajku, po każdym z nich krótko zmiksuj całość.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Na końcu wmieszaj roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę.
- Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i podziel na 3 równe blaty.
- Przygotuj krem. W misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie ostrożnie dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj.
- Każdy blat ciasta przełóż kremem, rozsmarowując równomiernie.
- Czas na bezy. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż masa będzie lśniąca.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe duszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 100 stopniach przez 1,5-2 godziny, aż będą suche i chrupiące.
- Po ostudzeniu, użyj roztopionej czekolady lub barwnika, aby namalować oczka i buzie duszkom.
fot. Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z bezą/Adobe Stock, irina2511
Ciasto duszek na Wszystkich Świętych z masą cukrową
Innym pomysłem na tematyczne ciasto-duszek jest stworzenie duszka z gotowej masy cukrowej. To idealna propozycja dla małych i dużych. Taki deser z powodzeniem stworzysz z podstawowego przepisu!
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- pomarańczowy barwnik spożywczy.
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g czekolady deserowej,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka masła.
Składniki na dekorację duszka:
- biała masa cukrowa,
- barwniki spożywcze do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto duszek z podstawowego przepisu powyżej.
- Następnie przygotuj krem. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodaj mascarpone i wymieszaj, aż krem będzie gładki.
- Dodaj kilka kropli pomarańczowego barwnika spożywczego, aby uzyskać intensywny kolor.
- Przełóż blaty ciasta kremem, równomiernie rozsmarowując.
- Posmaruj kremem także boki ciasta i odstaw do lekkiego stężenia.
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie gładka masa.
- Polej wierzch ciasta polewą, pozwalając, by delikatnie spływała po bokach, tworząc efekt „spływających kropli”.
- Na koniec przygotuj duszka. Z masy cukrowej uformuj białą pelerynkę duszka. Za pomocą barwnika spożywczego namaluj oczy, buzię i język.
- Umieść duszka na środku ciasta. Możesz dodatkowo ozdobić ciasto czekoladowymi pajęczynami lub innymi halloweenowymi dekoracjami z czekolady.
fot. Ciasto duszek z masą cukrową/Adobe Stock, sushytska
Zobacz też inne przepisy na Wszystkich Świętych i Halloween: