Obiad na Wszystkich Świętych fot. Adobe Stock, VICUSCHKA

Co podać gościom po wizycie na cmentarzu? Pomysły na obiad na Wszystkich Świętych

Najlepszym pomysłem na obiad na Wszystkich Świętych jest przygotowanie jednogarnkowego, rozgrzewającego dania, które łatwo odgrzać i które nasyci nawet bardzo głodne żołądki. Po wizycie na grobach zmarłych bliskich, często jesteśmy lekko zmarznięci i zmęczeni. Taki posiłek będzie wprost idealny.
/ 26.10.2022 05:34
Obiad na Wszystkich Świętych fot. Adobe Stock, VICUSCHKA

Obiad na Wszystkich Świętych nie musi być skomplikowany ani nazbyt elegancki. Najlepiej sprawdzą się jednogarnkowe dania, które szybko podasz gościom po wizycie na cmentarzach. Często takie odwiedziny są spontaniczne, dlatego warto mieć tego dnia w domu coś szybkiego, rozgrzewającego i sycącego.

Spis treści:

  1. Bigos
  2. Strogonow
  3. Flaczki
  4. Zupa jarzynowa
  5. Leczo

Obiad na Wszystkich Świętych: bigos

Bigos jest idealną propozycją na szybki obiad z rodziną. Przyjemnie rozgrzewa i osiada ciepło na żołądku, dzięki czemu sprawdzi się świetnie po listopadowym spacerze.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 200 g kiełbasy,
  • kilogram kiszonej kapusty,
  • 750 ml bulionu,
  • duża cebula,
  • kilka listków laurowych,
  • łyżeczka majeranku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • dwie garści suszonych grzybów,
  • kilka suszonych śliwek,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • po łyżce mąki i miękkiego masła,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju w dużym garnku. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone mięso i smaż jeszcze kilkanaście minut.
  2. Kiełbasę obierz ze skóry i lekko obsmaż, aby się zrumieniła.
  3. Zalej całość bulionem, dodaj suszone grzyby, ziele angielskie oraz listki laurowe. Duś pod przykryciem ok. 30-40 minut.
  4. Po tym czasie dodaj lekko posiekaną kiszoną kapustę oraz kilka suszonych śliwek. Na tym etapie możesz też dodać trochę wody.
  5. Dodaj lekko podsmażoną kiełbasę, przecier pomidorowy i majeranek. Wymieszaj całość i gotuj na niewielkim ogniu ok. pół godziny.
  6. Przygotuj zasmażkę. Na suchej patelni podsmaż mąkę, dodaj masło i energicznie mieszaj, aż całość się połączy. Następnie dodaj kilka łyżek kapusty z dużego garnka, wymieszaj i przełóż do bigosu.
  7. Ponownie zagotuj, aż całość zgęstnieje. Podawaj z chlebem.

Obiad na Wszystkich Świętych bigos
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: bigos/Adobe Stock, vivoo

Obiad na Wszystkich Świętych: strogonow

Strogonow to świetny pomysł na danie jednogarnkowe. Jest dość szybki w przygotowaniu, sycący oraz rozgrzewający. Dzięki temu, że jest nieco tłustym daniem, popularne jest podawanie go na weselach - szczególnie w późnych godzinach wieczornych.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej,
  • 500 ml bulionu (najlepiej wołowego),
  • 300 g pieczarek,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 duże cebule,
  • 120 ml kremowego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • średnia czerwona papryka,
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i pokrój w cienkie paski, a następnie lekko obtocz w mące, słodkiej papryce oraz chilli.
  2. W garnku zagotuj bulion.
  3. Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oleju, a następnie szybko obsmaż mięso - musi się zrumienić jedynie z zewnątrz, w środku może być surowe.
  4. Szybko przełóż mięso do bulionu, razem z tłuszczem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut.
  5. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę. Smaż kilka minut, a następnie całość przełóż do garnka.
  6. Dodaj przecier i koncentrat. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Podawaj z chlebem.

Obiad na Wszystkich Świętych Strogonow
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: strogonow/Adobe Stock, gkrphoto

Obiad na Wszystkich Świętych: flaczki

Flaczki to danie, które nie wszystkim przypada do gustu. Jeśli jednak wśród członków twojej rodziny są miłośnicy tego dania, wykorzystaj je jako gorący obiad na Wszystkich Świętych.

Składniki:

  • 750-800 ml bulionu,
  • 500 g flaków wołowych (najlepiej już oczyszczonych i podgotowanych),
  • korzeń pietruszki,
  • marchew,
  • średnia cebula,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Flaczki zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Następnie odcedź, opłucz i zalej ponownie wodą. Tym razem gotuj do miękkości - ok. 30 minut.
  2. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj pokrojoną w plastry marchew oraz pietruszkę i zagotuj.
  3. Cebulę podsmaż na maśle i dodaj do bulionu. Dopraw do smaku i gotuj ok. 15 minut.

Obiad na Wszystkich Świętych flaczki
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: flaczki wołowe/Adobe Stock, Dar1930

Obiad na Wszystkich Świętych: zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to nieco lżejsza, ale równie rozgrzewająca propozycja na pyszny obiad rodzinny. Przygotujesz ją w kilka chwil, a duży gar na pewno zaspokoi głód twoich gości.

Składniki:

  • mrożony bukiet warzyw lub miks na zupę jarzynową,
  • 3 ziemniaki,
  • po 2 marchewki i pietruszki,
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • pół opakowania marchewki z groszkiem,
  • łyżka masła,
  • średnia cebula,
  • sól i pieprz,
  • świeży lub suszony koperek,
  • 3 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj w garnku i wrzuć do środka mrożone warzywa razem z marchewką i groszkiem.
  2. Dodaj pokrojoną w plastry marchew oraz pietruszkę, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez ok. 20-25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj ją do zupy.
  4. Całość jeszcze raz zagotuj, a na koniec dodaj śmietanę. Pamiętaj, aby była w temperaturze pokojowej.

Obiad na Wszystkich Świętych zupa jarzynowa
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: zupa jarzynowa/Adobe Stock, Jenifoto

Obiad na Wszystkich Świętych: leczo

Leczo to pyszny pomysł na obiad na Wszystkich Świętych. Możesz podać je z ryżem, kaszą albo podpieczonymi kromkami chleba.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy,
  • po jednej papryce żółtej, zielonej i czerwonej,
  • puszka kukurydzy,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • opakowanie pomidorów z puszki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml wody,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chilli,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka majeranku,
  • szczypta niedźwiedziego czosnku,
  • pół łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą (poza cebulą) i wszystkie pokrój w kostkę. Boczek także pokrój w kosteczkę, a kiełbasę przekrój na cztery.
  2. Na suchej patelni podsmaż boczek, a kiedy puści tłuszcz, dodaj kiełbasę oraz cebulę. Możesz też dodać olej wedle potrzeby.
  3. Następnie do mięsa i cebuli dodaj paprykę i podsmażaj kilka minut. Zalej wodą i pomidorami z puszki.
  4. Gotuj ok. 15 minut, a na koniec dodaj przecier, kukurydzę oraz przyprawy. Gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż całość się zredukuje i zgęstnieje.

Obiad na Wszystkich Świętych leczo
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: leczo/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Zobacz także inne pomysły na szybki obiad na Wszystkich Świętych:

Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację
Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację
Pieczona fasolka szparagowa z serem, sosem śmietanowym i zielonym groszkiem to idealna propozycja na sycący obiad lub wczesną kolację. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a smak jest wyrazisty i intensywny. To także doskonały pomysł na przekąskę podczas rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi.
Frytki z młodych ziemniaków: idealne do obiadu i na wieczór przed telewizorem
Frytki z młodych ziemniaków: idealne do obiadu i na wieczór przed telewizorem
Frytki z młodych ziemniaków to prawdziwa wiosenna gratka. Są idealnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach od środka. Pasują do dań obiadowych, ale są także świetną przekąską podczas wieczornej imprezy ze znajomymi. Jak zrobić idealne frytki z młodych ziemniaków?
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem doprawiona tymiankiem posmakuje każdemu. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 40 minut.
Kuskus z warzywami w orientalnej wersji - przepis na obiad za 10 zł
Kuskus z warzywami w orientalnej wersji - przepis na obiad za 10 zł
Kuskus z ogórkiem, papryką, czarnymi oliwkami i fetą z orientalnymi przyprawami to odświeżający pyszny obiad dla całej rodziny.
Sycący ryż z warzywami i orientalnymi przyprawami - obiad za 10 zł
Sycący ryż z warzywami i orientalnymi przyprawami - obiad za 10 zł
Ryż jaśminowy w połączeniu z marchewką z groszkiem i omletem to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni chińskiej. Jest szybkie, proste, sycące i tanie.
Kotlety ruskie - prosty przepis na pyszny obiad
Kotlety ruskie - prosty przepis na pyszny obiad
Kotlety ruskie możesz podawać ze świeżą surówką i delikatnym, jogurtowym sosem. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków, twarogu, cebuli, jajek i kilku przypraw.
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to przepyszny pomysł na obiad. Podaj ją z pieczonymi ziemniaczkami oraz intensywną w smaku surówką – na przykład z marchewki lub białej kapusty.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem to doskonały sposób na szybki, prosty, ale przepyszny posiłek. Dodaj do niej pomidory oraz świeże zioła.
Kotlety mielone z pieczarkami. Sposób na pyszny obiad w 15 minut
Kotlety mielone z pieczarkami. Sposób na pyszny obiad w 15 minut
Kotlety mielone z pieczarkami to prosty sposób, by nieco urozmaicić tradycyjny obiad. Podaj je z surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniakami.
Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad
Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad
Makaron ze szpinakiem i fetą to banalny sposób na pyszny obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Dodaj do niego brokuły pomidorki koktajlowe i czosnek.
Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad
Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad
Placki z kaszy manny to bardzo szybki sposób na proste danie do pracy lub do szkoły. Możesz podać je z ziemniakami i surówką lub po prostu w towarzystwie sosu czosnkowego.
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym zaserwuj z dowolną kaszą lub puree ziemniaczanym. Świetnie pasują do nich również buraczki lub ogórki konserwowe.
Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie. Pyszny obiad dla całej rodziny
Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie. Pyszny obiad dla całej rodziny
Karkówka z pieczarkami jest bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Podaj ją w towarzystwie ziemniaków z wody lub kopytek.
Gulasz z karkówki z warzywami. Prosty przepis na smaczny i pożywny obiad
Gulasz z karkówki z warzywami. Prosty przepis na smaczny i pożywny obiad
Gulasz z karkówki to idealny sposób na pyszny obiad, przy którym nie musisz się napracować. Dodaj do niego marchew, seler naciowy i dużo natki pietruszki.
Pałki z kurczaka z piekarnika. Pyszny przepis na obiad
Pałki z kurczaka z piekarnika. Pyszny przepis na obiad
Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad. Dodaj do nich mnóstwo przypraw oraz cytrynę.
Pomysł na obiad bez mięsa? Wypróbuj pyszne warzywne leczo
Pomysł na obiad bez mięsa? Wypróbuj pyszne warzywne leczo
Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Nasze warzywne leczo jest sycące i bardzo aromatyczne. Dodaj do niego cukinię, paprykę, pieczarki oraz świeże pomidory.