Obiad na Wszystkich Świętych nie musi być skomplikowany ani nazbyt elegancki. Najlepiej sprawdzą się jednogarnkowe dania, które szybko podasz gościom po wizycie na cmentarzach. Często takie odwiedziny są spontaniczne, dlatego warto mieć tego dnia w domu coś szybkiego, rozgrzewającego i sycącego.
Spis treści:
Obiad na Wszystkich Świętych: bigos
Bigos jest idealną propozycją na szybki obiad z rodziną. Przyjemnie rozgrzewa i osiada ciepło na żołądku, dzięki czemu sprawdzi się świetnie po listopadowym spacerze.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 200 g kiełbasy,
- kilogram kiszonej kapusty,
- 750 ml bulionu,
- duża cebula,
- kilka listków laurowych,
- łyżeczka majeranku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- dwie garści suszonych grzybów,
- kilka suszonych śliwek,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- po łyżce mąki i miękkiego masła,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju w dużym garnku. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone mięso i smaż jeszcze kilkanaście minut.
- Kiełbasę obierz ze skóry i lekko obsmaż, aby się zrumieniła.
- Zalej całość bulionem, dodaj suszone grzyby, ziele angielskie oraz listki laurowe. Duś pod przykryciem ok. 30-40 minut.
- Po tym czasie dodaj lekko posiekaną kiszoną kapustę oraz kilka suszonych śliwek. Na tym etapie możesz też dodać trochę wody.
- Dodaj lekko podsmażoną kiełbasę, przecier pomidorowy i majeranek. Wymieszaj całość i gotuj na niewielkim ogniu ok. pół godziny.
- Przygotuj zasmażkę. Na suchej patelni podsmaż mąkę, dodaj masło i energicznie mieszaj, aż całość się połączy. Następnie dodaj kilka łyżek kapusty z dużego garnka, wymieszaj i przełóż do bigosu.
- Ponownie zagotuj, aż całość zgęstnieje. Podawaj z chlebem.
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: bigos/Adobe Stock, vivoo
Obiad na Wszystkich Świętych: strogonow
Strogonow to świetny pomysł na danie jednogarnkowe. Jest dość szybki w przygotowaniu, sycący oraz rozgrzewający. Dzięki temu, że jest nieco tłustym daniem, popularne jest podawanie go na weselach - szczególnie w późnych godzinach wieczornych.
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej,
- 500 ml bulionu (najlepiej wołowego),
- 300 g pieczarek,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 duże cebule,
- 120 ml kremowego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- średnia czerwona papryka,
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- szczypta chilli,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i pokrój w cienkie paski, a następnie lekko obtocz w mące, słodkiej papryce oraz chilli.
- W garnku zagotuj bulion.
- Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oleju, a następnie szybko obsmaż mięso - musi się zrumienić jedynie z zewnątrz, w środku może być surowe.
- Szybko przełóż mięso do bulionu, razem z tłuszczem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę. Smaż kilka minut, a następnie całość przełóż do garnka.
- Dodaj przecier i koncentrat. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Podawaj z chlebem.
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: strogonow/Adobe Stock, gkrphoto
Obiad na Wszystkich Świętych: flaczki
Flaczki to danie, które nie wszystkim przypada do gustu. Jeśli jednak wśród członków twojej rodziny są miłośnicy tego dania, wykorzystaj je jako gorący obiad na Wszystkich Świętych.
Składniki:
- 750-800 ml bulionu,
- 500 g flaków wołowych (najlepiej już oczyszczonych i podgotowanych),
- korzeń pietruszki,
- marchew,
- średnia cebula,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki majeranku,
- łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
- Flaczki zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Następnie odcedź, opłucz i zalej ponownie wodą. Tym razem gotuj do miękkości - ok. 30 minut.
- Odcedź i zalej bulionem. Dodaj pokrojoną w plastry marchew oraz pietruszkę i zagotuj.
- Cebulę podsmaż na maśle i dodaj do bulionu. Dopraw do smaku i gotuj ok. 15 minut.
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: flaczki wołowe/Adobe Stock, Dar1930
Obiad na Wszystkich Świętych: zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa to nieco lżejsza, ale równie rozgrzewająca propozycja na pyszny obiad rodzinny. Przygotujesz ją w kilka chwil, a duży gar na pewno zaspokoi głód twoich gości.
Składniki:
- mrożony bukiet warzyw lub miks na zupę jarzynową,
- 3 ziemniaki,
- po 2 marchewki i pietruszki,
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- pół opakowania marchewki z groszkiem,
- łyżka masła,
- średnia cebula,
- sól i pieprz,
- świeży lub suszony koperek,
- 3 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj w garnku i wrzuć do środka mrożone warzywa razem z marchewką i groszkiem.
- Dodaj pokrojoną w plastry marchew oraz pietruszkę, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez ok. 20-25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj ją do zupy.
- Całość jeszcze raz zagotuj, a na koniec dodaj śmietanę. Pamiętaj, aby była w temperaturze pokojowej.
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: zupa jarzynowa/Adobe Stock, Jenifoto
Obiad na Wszystkich Świętych: leczo
Leczo to pyszny pomysł na obiad na Wszystkich Świętych. Możesz podać je z ryżem, kaszą albo podpieczonymi kromkami chleba.
Składniki:
- 400 g kiełbasy,
- po jednej papryce żółtej, zielonej i czerwonej,
- puszka kukurydzy,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g wędzonego boczku,
- opakowanie pomidorów z puszki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 250 ml wody,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz,
- szczypta chilli,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka majeranku,
- szczypta niedźwiedziego czosnku,
- pół łyżeczki kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą (poza cebulą) i wszystkie pokrój w kostkę. Boczek także pokrój w kosteczkę, a kiełbasę przekrój na cztery.
- Na suchej patelni podsmaż boczek, a kiedy puści tłuszcz, dodaj kiełbasę oraz cebulę. Możesz też dodać olej wedle potrzeby.
- Następnie do mięsa i cebuli dodaj paprykę i podsmażaj kilka minut. Zalej wodą i pomidorami z puszki.
- Gotuj ok. 15 minut, a na koniec dodaj przecier, kukurydzę oraz przyprawy. Gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż całość się zredukuje i zgęstnieje.
fot. Obiad na Wszystkich Świętych: leczo/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Zobacz także inne pomysły na szybki obiad na Wszystkich Świętych: