Ciasto z malinami na kilka sposobów: na kruchym spodzie lub semifreddo

ciasto z malinami fot. Adobe Stock
Ciasto z malinami to idealny deser, gdy lato jest w pełni. Poza sezonem możesz tez użyć mrożonych malin.
Weronika Kwaśniak / 04.02.2020 13:06
ciasto z malinami fot. Adobe Stock

Ciasto z malinami to nasz ulubiony deser! Maliny dodają delikatnej kwaśności i odświeżą nawet najcięższe ciasto czekoladowe – dlatego właśnie warto ich użyć, by przełamać smak.

Dodaj je do sernika na zimno lub tradycyjnego brownie – w każdej wersji będą doskonale pasować. Sprawdź na przykład nasz przepis na błyskawiczne tiramisu z malinami. Możesz też przygotować frużelinę lub piankę z malin. Będziesz do tego potrzebować cukru żelującego albo żelatyny.

Spis treści:

  1. Przepis podstawowy
  2. Wersja bez pieczenia
  3. Ciasto z malinami fit
  4. Do którego ciasta mrożone owoce?

Czekoladowe ciasto z malinami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • tabliczka czekolady,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g malin.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywną i lśniącą pianę i stopniowo dodaj żółtka.
  3. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i dolej mleko.
  4. Połącz wszystkie składniki i wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzch ułóż maliny i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  6. Tak przygotowane ciasto z malinami możemy udekorować kremem czekoladowym.

Zmieniając proporcje w stosunku – 1,5 szklanki mąki do szklanki cukru uzyskamy wilgotne brownie czekoladowe z malinami o gęstej konsystencji.

Wersja bez pieczenia

Wbrew pozorom opcji jest bardzo dużo. Możesz wybrać:

Na spodzie z herbatników

Herbatniki maślane lub czekoladowe skrusz na mniejsze kawałki i zmieszaj z roztopionym masłem. Rozprowadź na blasze do pieczenia i zalej masą serową, owocową lub budyniową. 

Tak przygotowane ciasto owocowe należy schłodzić przez 2 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Mus owocowy

Zmiksowane owoce pozbawione pestek przeciśnij przez sitko i dokładnie przesiej. Połącz je z koglem-moglem, bitą śmietaną, jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym. Puszysty mus otrzymamy po dodaniu białek ubitych na sztywną pianę.

Tortownicę lub inną formę wyłóż folią aluminiową i wylej przygotowaną masę. Po 2 godzinach mus owocowy jest gotowy do udekorowania.

Semifreddo

Tort lodowy z owocami przygotujesz łącząc kulki na przemian z malinami i bezikami. Kilka warstw przygotuj w podobny sposób i uformuj w dowolny kształt, np. keksówki. Przygotuj spód z herbatników lub ciastek owsianych. Zostaw na całą noc w lodówce.

Sernik na zimno z malinami

Deser na zimno, który zrobisz z serka homogenizowanego, sera twarogowego z wiaderka lub jogurtu greckiego. Wystarczy rozpuścić żelatynę i wlać do masy serowej z żółtkami. To ciasto z malinami możesz przygotować ze spodem z pokruszonych herbatników.

Semifreddo z malinami
fot. Adobe Stock

Ciasto z malinami fit

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ szklanka oleju kokosowego,
  • ¾ szklanki ksylitolu,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka malin.

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj żółtka.
  2. Połącz suchą i mokrą masę. Wsyp ksylitol i wlej lekko podgrzany olej kokosowy cienką strużką.
  3. Umyj dokładnie maliny i osusz za pomocą ręcznika papierowego.  Dodaj do masy.
  4. Przełóż ciasto z malinami do formy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
  5. Wyjmij wystudzone na kratkę i oprósz cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem na proszek.

Do jakiego ciasta użyć mrożonych malin?

W sezonie najlepiej korzystać ze świeżych malin. Resztę mrozimy w indywidualnych woreczkach foliowych w porcjach.

  • Sernik pieczony z malinami – mrożone owoce dobrze łączą się w masie, zachowując swoją strukturę. Wystarczy użyć sera twarogowego w wiaderku, aby owoce nie opadły na dno podczas wypiekania.
  • Ciasto kruche z malinami – ryzyko zakalca w tym cieście jest znikome, dlatego zarówno mrożone, jak i świeże doskonale sprawdzą się w piance budyniowej.
  • Jogurtowiec – masa jogurtowa lub śmietanowa jest wymieszana z żelatyną rozpuszczoną w wodzie.

Zobacz więcej przepisów na ciasta z malinami:

Malinowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Malinowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Wytworne słodkości, które skuszą każdego? Oto pomysł na malinowe makaroniki!
Szybka tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Szybka tarta z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Najprostszy deser świata? Oto szybka tarta z malinami!
Przekładaniec malinowy - przepis składniki i przygotowanie
Przekładaniec malinowy - przepis składniki i przygotowanie
Oto pyszny przekładaniec malinowy z biszkoptem, kremem, owocami i galaretką!
Ucierany placek bezglutenowy z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Ucierany placek bezglutenowy z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Dla osób, które muszą przestrzegać specjalnej diety: ucierany placek bezglutenowy z malinami!
Torcik z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Torcik z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Deser na biszkopcie: torcik z malinami!
Kruche ciasto z malinami i pianką - przepis składniki i przygotowanie
Kruche ciasto z malinami i pianką - przepis składniki i przygotowanie
Placek jak na wakacjach u babci: kruche ciasto z malinami i pianką!
Tort malinowy z amaretto - przepis składniki i przygotowanie
Tort malinowy z amaretto - przepis składniki i przygotowanie
Typowo letni, wykwintny deser: lodowy tort malinowy z amaretto!
Muffiny z jagodami i malinami - przepis składniki i przygotowanie
Muffiny z jagodami i malinami - przepis składniki i przygotowanie
Bardzo wakacyjny deser: pyszne muffiny z jagodami i malinami!
Ucierane ciasto z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Ucierane ciasto z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej smakuje z dodatkiem cytrynowego aromatu.
Jak zrobić tiramisu - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić tiramisu - przepis składniki i przygotowanie
Do dekoracji możesz też wybrać inne owoce!
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Smak sernika to prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Rurki francuskie z kremem - przepis składniki i przygotowanie
Rurki francuskie z kremem - przepis składniki i przygotowanie
Zamiast malin możesz użyć np. wiśni lub jagód.
Czekoladowy deser z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy deser z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Maliny możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami.
Ciasto jogurtowe z malinami - przepis
Ciasto jogurtowe z malinami - przepis
Do masy jogurtowej zamiast galaretek cytrynowych możesz dodać cztery opakowania żelatyny fix deserowej, wtedy deser będzie miał delikatniejszy smak.
Krucha tarta z malinową pianką - przepis
Krucha tarta z malinową pianką - przepis
Nieziemsko lekki i słodki deser, w którym zakochasz się od pierwszego wejrzenia!

Redakcja poleca

REKLAMA