Ciasto z malinami to nasz ulubiony deser! Maliny dodają delikatnej kwaśności i odświeżą nawet najcięższe ciasto czekoladowe – dlatego właśnie warto ich użyć, by przełamać smak.
Dodaj je do sernika na zimno lub tradycyjnego brownie – w każdej wersji będą doskonale pasować. Sprawdź na przykład nasz przepis na błyskawiczne tiramisu z malinami. Możesz też przygotować frużelinę lub piankę z malin. Będziesz do tego potrzebować cukru żelującego albo żelatyny.
Spis treści:
Czekoladowe ciasto z malinami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- tabliczka czekolady,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki cukru,
- 200 g malin.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną i lśniącą pianę i stopniowo dodaj żółtka.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i dolej mleko.
- Połącz wszystkie składniki i wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ułóż maliny i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Tak przygotowane ciasto z malinami możemy udekorować kremem czekoladowym.
Zmieniając proporcje w stosunku – 1,5 szklanki mąki do szklanki cukru uzyskamy wilgotne brownie czekoladowe z malinami o gęstej konsystencji.
Wersja bez pieczenia
Wbrew pozorom opcji jest bardzo dużo. Możesz wybrać:
Na spodzie z herbatników
Herbatniki maślane lub czekoladowe skrusz na mniejsze kawałki i zmieszaj z roztopionym masłem. Rozprowadź na blasze do pieczenia i zalej masą serową, owocową lub budyniową.
Tak przygotowane ciasto owocowe należy schłodzić przez 2 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.
Mus owocowy
Zmiksowane owoce pozbawione pestek przeciśnij przez sitko i dokładnie przesiej. Połącz je z koglem-moglem, bitą śmietaną, jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym. Puszysty mus otrzymamy po dodaniu białek ubitych na sztywną pianę.
Tortownicę lub inną formę wyłóż folią aluminiową i wylej przygotowaną masę. Po 2 godzinach mus owocowy jest gotowy do udekorowania.
Semifreddo
Tort lodowy z owocami przygotujesz łącząc kulki na przemian z malinami i bezikami. Kilka warstw przygotuj w podobny sposób i uformuj w dowolny kształt, np. keksówki. Przygotuj spód z herbatników lub ciastek owsianych. Zostaw na całą noc w lodówce.
Sernik na zimno z malinami
Deser na zimno, który zrobisz z serka homogenizowanego, sera twarogowego z wiaderka lub jogurtu greckiego. Wystarczy rozpuścić żelatynę i wlać do masy serowej z żółtkami. To ciasto z malinami możesz przygotować ze spodem z pokruszonych herbatników.
fot. Adobe Stock
Ciasto z malinami fit
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ szklanka oleju kokosowego,
- ¾ szklanki ksylitolu,
- 3 jajka,
- 1 szklanka malin.
Przygotowanie
- Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj żółtka.
- Połącz suchą i mokrą masę. Wsyp ksylitol i wlej lekko podgrzany olej kokosowy cienką strużką.
- Umyj dokładnie maliny i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dodaj do masy.
- Przełóż ciasto z malinami do formy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
- Wyjmij wystudzone na kratkę i oprósz cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem na proszek.
Do jakiego ciasta użyć mrożonych malin?
W sezonie najlepiej korzystać ze świeżych malin. Resztę mrozimy w indywidualnych woreczkach foliowych w porcjach.
- Sernik pieczony z malinami – mrożone owoce dobrze łączą się w masie, zachowując swoją strukturę. Wystarczy użyć sera twarogowego w wiaderku, aby owoce nie opadły na dno podczas wypiekania.
- Ciasto kruche z malinami – ryzyko zakalca w tym cieście jest znikome, dlatego zarówno mrożone, jak i świeże doskonale sprawdzą się w piance budyniowej.
- Jogurtowiec – masa jogurtowa lub śmietanowa jest wymieszana z żelatyną rozpuszczoną w wodzie.