Brownie [wym. brauni] to jeden z kultowych deserów kuchni amerykańskiej. Jego lekko zakalcowata konsystencja sprawia, że uwielbiają go miliony na całym świecie! Podstawowymi składnikami ciasta brownie są jajka, gorzka czekolada, cukier, masło i niewielka ilość mąki. Do brownie często dodaje się również posiekane bakalie lub owoce sezonowe - najczęściej wiśnie lub maliny. Deser można serwować także z bitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone. Świetnie "broni się" również solo!
Przepis na brownie czekoladowe w tradycyjnej wersji
Oto składniki na czekoladowe brownie w wersji klasycznej:
- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 250 g cukru,
- 140 g mąki,
- ulubione owoce lub posiekane orzechy.
Jak zrobić ciasto brownie? Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. W rondelku roztop masło, dodaj do niego 300 g czekolady, rozpuść na płynną masę. W oddzielnej misce jajka ubij z cukrem. Dodaj do nich czekoladę z masłem (lekko wystudzone). Zmiksuj. Powoli wmieszaj mąkę, ciągle miksując.
Do brownie dodaj teraz ulubione owoce lub posiekane bakalie. Jeszcze raz wymieszaj. Blachę do pieczenia natłuść i wyłóż papierem. Przelej masę czekoladową, wyrównaj. Piecz przez 20 minut. Pamiętaj o tym, że czekoladowe brownie ma specyficzną konsystencję - jeśli stopień upieczenia będziesz sprawdzać patyczkiem, nie powinien być on całkowicie suchy. Amerykańskie brownie musi być w środku nieco płynne. Lepiej przygotuj od razu 2 blaszki - to ciasto znika w mgnieniu oka!
Przepis na ciasto brownie z kremem mascarpone
Oto składniki na brownie z mascarpone i owocami:
Na brownie:
- 25 dag masła,
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 4 łyżeczki kakao,
- 40 dag cukru pudru,
- 6 jajek,
- 20 dag mąki,
- 2 szczypty soli
Na krem do brownie:
- 25 dag serka mascarpone,
- 15 dag cukru pudru
Na wierzch:
- 30 dag truskawek, malin, jagód albo wiśni.
Jak zrobić czekoladowe brownie z kremem? Do rondla włóż masło i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wymieszaj mikserem. Do masy dodawaj partiami, mieszając jajka i mąkę. Brownie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 24 cm. Piecz mniej więcej 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzone brownie schłodź w lodówce.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj nim wierzch brownie. Truskawki umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na połówki. Część połówek ułóż wokół brownie, resztę pokrój drobniej i ułóż na środku ciasta. Przed podaniem brownie udekoruj listkami melisy lub mięty.
Zobacz więcej przepisów na desery