Awokado - owoc bez smaku?

Pamiętam moje pierwsze w życiu awokado – niedojrzałe, usmażone przez mamę za poradą jakiegoś znawcy jak kotlet schabowy… Fuj!
/ 09.09.2009 14:03
Pamiętam moje pierwsze w życiu awokado – niedojrzałe, usmażone przez mamę za poradą jakiegoś znawcy jak kotlet schabowy… Fuj!

Wystarczyło, żeby na całe lata zapomnieć o tym dość ekstrawaganckim owocu. Dopiero podróże nauczyły mnie doceniać dojrzałe, zielone, aksamitnie tłuste jajo, zwane z polska także smaczliwką. Jedna łyżka guacamole, meksykańskiej pasty ze zmiażdżonego awokado, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek wystarczy, żeby stać się wiecznym miłośnikiem. Do kanapek, do tortilli, naleśników czy mięsa, ten ultra zielony sos jest prawdziwym hitem i bardzo łatwo przyrządzić go w domu, w blenderze.

Awokado - owoc bez smaku?

Kupując awokado starajmy się unikać tych kamienistych – jest duża szansa, że zanim zmiękną, zdążą się zepsuć, zwłaszcza, jeśli na skórce widać plamy. Idealny, gotowy do konsumpcji owoc powinien być bardzo miękki przy dotyku, z zieloną, nieuszkodzoną skórką. Uwaga praktyczna – miąższ szybko czernieje na powietrzu, dlatego zawsze po rozkrojeniu używajmy antyutleniającego soku z cytryny.

Awokado jest marzeniem dietetyków, choć tłuste i kaloryczne. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe należą jednak do najzdrowszych i najbardziej potrzebnych organizmowi, zaś wachlarz witamin i minerałów czyni z sałatki czy kanapki ze smaczliwką i serem, pełnowartościowy posiłek.
Dziś dwa nieco bardziej wyszukane propozycje wykorzystania awokado w naszej codziennej kuchni…

Lazania z łososia
Składniki:
  • 1 ogórek,
  • 1 awokado,
  • 4 plastry wędzonego łososia,
  • 2 pomidory,
  • 1 mały kubeczek jogurtu,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól, pieprz.
Ogórkowi odciąć końce i przekroić go wzdłuż na 3 równe kawałki. Każdą część pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Awokado przeciąć, wyjąć pestkę, pokroić na ćwierci, każdą ćwierć na cienkie plastry. Pomidory pokroić w kosteczkę, zaś każdy płat łososia na 3 części. Zmieszać jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, dodać pomidory. Układać na przemian płaty ogórka, awokado, łososia i sosu, trzy warstwy po sobie. Podawać schłodzone.

Kurczak z mango i awokado
Składniki:
  • ¼ szkl sosu Worcestershire,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki ostrego sosu chili,
  • 2 limonki (lub jedna duża cytryna),
  • 4 piersi z kurczaka,
  • 1 duże mango,
  • 1 awokado,
  • 4 gotowe tortille,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • posiekana cebula.
Sosy i sok z limonek zmieszać w miseczce. Kurczaka umieścić w plastikowym worku i dodać marynatę – wymieszać i włożyć do lodówki (szczelnie zamknięte) na pół godziny. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Wymieszać pokrojone mango, awokado, natkę, cebulę, sól, pieprz i resztki sosu z miseczki. Wstawić do lodówki. Kurczaka z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok. 20 minut, aż będzie zmieni kolor. Podawać na tortilli przyozdobiony ¼ salsy z mango.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA