Śniadanie z awokado jest pyszne i niezwykle pożywne. Możesz po prostu pokroić awokado na plasterki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i położyć na kromce chleba.
Jednym ze śniadaniowych hitów jest awokado połączone z jajkiem w koszulce i wędzonym łososiem. Z awokado warto również przygotować pasty na kanapki - najpopularniejsza z nich to guacamole. Jeśli liczysz kalorie, przygotuj z awokado pyszny, soczyście zielony koktajl, który da zastrzyk energii na cały dzień!
Spis treści:
Przepis na śniadanie z awokado i jajkiem
Składniki:
- 1 awokado,
- 4 kromki pieczywa,
- 4 jajka,
- 100 g łososia wędzonego na zimno,
- odrobina soku z cytryny,
- odrobina masła,
- 1 łyżka octu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- W garnku zagotuj wodę z octem. Bezpośrednio na wrzątek wrzucaj jajka (pojedynczo) i gotuj przez 3-4 minuty, aż biało będzie ścięte (żółtko powinno zostać płynne). Ugotowane jajka delikatnie wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
- Kromki chleba posmaruj masłem. Możesz wcześniej zrumienić je na patelni grillowej albo podgrzać w tosterze.
- Na chleb kładź po kolei: kawałek łososia, plastry awokado i jajko. Całość oprósz solą i pieprzem.
- Śniadanie z awokado i jajkiem doskonale będzie komponować się ze świeżą sałatką z sałaty lodowej.
fot. Adobe Stock
Przepis na śniadanie z awokado fit
Składniki:
- 1 bardzo dojrzałe awokado,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1 jabłko,
- 1 banan,
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Banana pokrój na plastry, awokado obierz i przekrój na pół. Z jabłka wyciśnij sok w sokowirówce (możesz go zastąpić niedosładzanym sokiem z kartonu).
- Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Do śniadania z awokado w wersji fit możesz dodać również nasiona chia albo siemię lniane.
fot. Adobe Stock
Przepis na śniadanie z awokado dla dzieci
Składniki:
- 1 awokado,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera feta,
- 3/4 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 2 łyżki masła,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, wodę, mleko i sól. Zmiksuj całość mikserem.
- Do masy dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.
- Naleśniki smaż na suchej i dobrze rozgrzanej patelni.
- Gdy usmażysz wszystkie, nakładaj do każdego pokrojone w kostkę i posolone awokado, ser feta (sprawdzi się również mozzarella) i pomidorki koktajlowe.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na awokado: