Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • szklanka białek (7 sztuk)
  • szklanka mąki
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag bakalii (orzechy włoskie, morele, rodzynki, żurawina)
  • polewa czekoladowa
  • bakalie do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pieguska!

  1. W misce wymieszaj: mąkę, mak i proszek do pieczenia.
  2. Masło rozpuść w rondelku i wystudź.
  3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj sypkie składniki.
  5. Następnie dolej przestudzone masło, dorzuć bakalie.
  6. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej.
  8. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta:

Ciasto tiramisu - przepis
Jak zrobić napoleonkę?
Piernik - przepis Ani Starmach
Jak zrobić ciasto z herbatników?
Jak zrobić karpatkę?
Jak zrobić pleśniaka?

Reklama
Reklama
Reklama