Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 25 dag cukru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- konfitura, najlepiej z czarnej porzeczki lub inna o kwaskowatym smaku
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić pleśniaka!
- Mąkę posiekaj z masłem, rozkrusz w palcach.
- Dodaj 10 dag cukru, proszek do pieczenia i żółtka.
- Zagnieć ciasto, podziel je na 3 części.
- Jedną wyrób z kakao, wszystkie schłodź.
- Jedną jasną część rozwałkuj, wyłóż nią dno niedużej formy.
- Przykryj konfiturą, posyp startym ciastem kakaowym.
- Białka ubij z pozostałym cukrem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Pianę wyłóż na ciasto kakaowe.
- Całość posyp ostatnią częścią startego ciasta.
- Piecz przez godzinę w 180°C.