Reklama

Ciasto z rabarbarem to klasyka polskiej kuchni. Przypomina smaki dzieciństwa i wiosennego ogrodu u babci. Kwaskowatość rabarbaru idealnie komponuje się ze słodkim ciastem, tworząc deser, który cieszy zarówno podniebienie, jak i wspomnienia. Możesz podawać go samodzielnie oraz z różnymi dodatkami.

Reklama

Spis treści:

  1. Stary przepis na ciasto z rabarbarem
  2. Z czym podać ciasto z rabarbarem?

Stary przepis na ciasto z rabarbarem mojej babci

Moja babcia jest mistrzem jabłeczników, karpatki oraz lanego ciasta z rabarbarem. To szybki pomysł na przygotowanie taniego ciasta do kawy, idealnego na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Możesz przygotować ciasto rabarbarowe na oleju, ale w tradycyjnym przepisie wykorzystuje się masło.

Składniki na ciasto:

  • 300 g szklanki mąki pszennej,
  • 180 szklanka cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Składniki na wsad rabarbarowy:

  • 500 g rabarbaru,
  • 80 g cukru,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania owocowego wsadu. Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki (około 1-2 cm). Nie ma potrzeby obierania go.
  2. W misce wymieszaj rabarbar z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstaw na bok, aby rabarbar puścił sok.
  3. Teraz zajmij się ciastem. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  4. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując na niskich obrotach miksera.
  5. Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli używasz.
  6. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Do masy jajecznej dodaj mleko oraz stopniowo po łyżce mąki. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  8. Na koniec przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, a następnie dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki różnej wielkości.
  9. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  10. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub natłuść masłem i wysyp mąką.
  11. Wylej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  12. Na wierzchu równomiernie rozłóż rabarbar i posyp całość kruszonką.
  13. Piecz ciasto do suchego patyczka przez około 45-50 minut, aż kruszonka będzie złocista.
fot. Stary przepis na ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, shaiith

Z czym podać ciasto z rabarbarem?

Ciasto rabarbarowe świetnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możesz je także uzupełnić przesianym cukrem pudrem lub porcją lodów śmietankowych albo waniliowych. Doskonale sprawdzi się też domowy sos waniliowy lub czekoladowy, a także bita śmietana z posiekanymi orzechami.

Idealnym dodatkiem do rabarbarowego ciasta będzie także domowa orzeźwiająca lemoniada albo kolorowy koktajl.

Reklama

Zobacz też inne pomysły na ciasto z rabarbarem:

Reklama
Reklama
Reklama