Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • żółtko

Masa:

  • 5 dag miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 50 dag mielonego białego sera
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki drobnych rodzynek
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • żółtko do smarowania ciasta
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik krakowski z bakaliami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Odłóż 1/4 do lodówki, resztę rozwałkuj i wyłóż nią spód prostokątnej formy.
  3. Boki formy natłuść masłem i przylep pasek papieru do pieczenia.
  4. Miękkie masło utrzyj z z cukrem.
  5. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce sera. Wsyp mąkę.
  6. Białka ubij z cukrem wanilinowym.
  7. Połącz z masą serową.
  8. Bakalie oprósz łyżeczką mąki pszennej i dodaj do masy.
  9. Całość przełóż do przygotowanej foremki.
  10. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż na cieście tworząc kratkę.
  11. Żółtko wymieszaj z łyżeczką wody, posmaruj wierzch ciasta.
  12. Sernik piecz 70-80 min w 170°C.
  13. Ostudź i ewentualnie polukruj.
Reklama

Zobacz inne przepisy na serniki:

Sernik waniliowy - przepis
Sernik - przepis Ani Starmach
Sernik chałwowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama