Lane chruściki - przepis składniki i przygotowanie
Tradycyjne pyszności na karnawał!
Opublikowano: 13.01.2015, 07:03
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 łyżek mąki krupczatki
- 2 jajka
- trochę mleka
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
- cynamon
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na lane chruściki!
- Mąkę i żółtka zmiksuj z taką ilością mleka, aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki, dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
- Rozgrzej tłuszcz, a gdy będzie dostatecznie gorący, przez lejek cienką strużką lej na niego ciasto - spiralnie poruszając lejkiem.
- Gdy chruścik zrumieni się z jednej strony, odwróć i zrumień go z drugiej.
- Przełóż na bibułę i usmaż kolejne chruściki.
- Po osączeniu z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posyp ciastka cukrem i cynamonem.
Reklama
Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:
Przepis na oponki waniliowe
Przepisy na Tłusty Czwartek - 15 pomysłów
Pączki serowe - przepis
Reklama
Reklama
Reklama