Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • trochę mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na lane chruściki!

  1. Mąkę i żółtka zmiksuj z taką ilością mleka, aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki, dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
  2. Rozgrzej tłuszcz, a gdy będzie dostatecznie gorący, przez lejek cienką strużką lej na niego ciasto - spiralnie poruszając lejkiem.
  3. Gdy chruścik zrumieni się z jednej strony, odwróć i zrumień go z drugiej.
  4. Przełóż na bibułę i usmaż kolejne chruściki.
  5. Po osączeniu z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posyp ciastka cukrem i cynamonem.
Reklama

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Przepis na oponki waniliowe
Przepisy na Tłusty Czwartek - 15 pomysłów
Pączki serowe - przepis

Reklama
Reklama
Reklama