Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 średnie jabłka
  • gotowe ciasto francuskie
  • rozkłócone jajko
  • dowolna konfitura (tu żurawinowa)
  • szczypta cynamonu
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jabłka w cieście francuskim!

  1. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne tak, aby w ich miejsce włożyć nadzienie.
  2. Oprósz cynamonem.
  3. Ciasto francuskie przekrój na 4 części.
  4. Po wypełnieniu jabłek nadzieniem, owiń je dokładnie ciastem francuskim, sklejając u góry tak, aby utworzyły sakiewki.
  5. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (piekarnik z termoobiegiem) lub 220 stopni (piekarnik bez termoobiegu).
Reklama

Sprawdź inne przepisy na desery z jabłkami:

Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami
Jabłecznik z budyniem - przepis

Szybka szarlotka na herbatnikach - przepis

Reklama
Reklama
Reklama