Nie wiesz, co zrobić na deser? Wykorzystaj nasz pomysł na ciasto ucierane z jabłkami!

Masz ochotę na proste ciasto z jabłkami? Wykorzystaj nasze przepisy na klasyczne ucierane, które z nami uda ci się za każdym razem!
Sylwia Kazimierczuk / tydzień temu
Nie wiesz, co zrobić na deser? Wykorzystaj nasz pomysł na ciasto ucierane z jabłkami! fot. Adobe Stock

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem

Składniki:

  • 3-4 duże jabłka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania proszku budyniowego
  • 2 szklanki mleka
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze plasterki. Wydrąż gniazda nasienne.
  2. Przesiej mąkę i połącz z jajkami utartymi cukrem.
  3. Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Proszek budyniowy ugotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowanej na opakowaniu.
  5. Wyłóż na masę i ułóż plasterki jabłka. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto ucierane z jabłkami i olejem

Składniki:

  • 3-4 duże jabłka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • ¼ szklanka oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wydrąż gniazda nasienne.
  2. Wymieszaj mąkę z jajkami utartymi z cukrem.
  3. Cienkim strumieniem wlej olej. Wsyp kostki jabłka i sól.
  4. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka.

Podstawowe błędy przy cieście ucieranym

Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego pojawił się zakalec w cieście, sprawdź, czy nie popełniłaś błędu i zobacz, jak się przed nim uchronić:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej – zarówno jajka, masło, margaryna lub jabłka nie mogą być wykorzystane do pieczenia prosto z lodówki. To sprawi, że nie połączą się odpowiednio i utworzy się zakalec.

Nieodpowiednie mieszanie – szpatułką  lub drewnianą łyżką połącz składniki tak, aby zachować jednokierunkowy ruch. Jeżeli będziesz mieszać w różnych kierunkach, to spowoduje nieodpowiednie napowietrzenie ciasta.

Zbyt długie miksowanie – używając robota kuchennego uważaj, aby masa była miksowana krótko i intensywnie. Po dłuższym czasie straci napowietrzenie lub teksturę, gdy dodaliśmy ubite białka.

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • ¾ kostki masła + ¼ kostki masła do kruszonki
  • ¾ szklanki cukru
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Wydrąż gniazda nasienne.
  2. Mąkę przesiej i połącz z jajkami utartymi z cukrem.
  3. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj ze składnikami na puszystą masę. Jabłka wymieszaj z cynamonem i wsyp do masy.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić pyszny jabłecznik na kruchym cieście bez margaryny! Zobacz, jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami, idealne na obiad dla dzieci!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)