Rogaliki z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym i powidłami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g orzechów
- 8 łyżeczek kremu czekoladowego
- 8 łyżeczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Układamy okrągłą płachtę ciasta francuskiego. Siekamy drobno mieszankę orzechów. Płat ciasta dzielimy na 8 części. Na każdy kawałek nakładamy po jednej łyżeczce kremu czekoladowego i powideł śliwkowych. Posypujemy posiekanymi orzechami każdy kawałek. Delikatnie zwijamy od zewnątrz do wewnątrz każdy kawałek ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z wierzchu, aby nabrały rumianego koloru. Z wierzchu posypujemy resztą posiekanych orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 18 minut.
Zobacz inne przepisy w formie wideo