Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- szczypta soli
- 5 dag cukru
- 2 dag drożdży
- jajko
- 300 ml mleka
- 25 dag masła
- twarda marmolada
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rogaliki półfrancuskie!
- Mąkę przesiej, zrób dołek w mące, wsyp cukier i sól, dodaj pół roztrzepanego jajka, mleko i drożdże roztarte w niewielkiej ilości letniej wody.
- Wszystko wymieszaj i zagnieć zwarte ciasto.
- Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stół posypany mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Na połowie ciasta rozprowadź równomiernie miękkie masło.
- Ciasto z tłuszczem przykryj drugą połową ciasta i sklej brzegi.
- Za pomocą wałka lub dłoni rozprowadź delikatnie ciasto tak, aby jego grubość znacznie się zmniejszyła.
- Ciasto złóż na pół i ponownie rozwałkuj.
- Czynność powtórz kilkakrotnie, aby ciasto było gładkie i dało się cienko rozwałkować.
- Następnie pokrój na trójkąty o boku około 15 cm, posmaruj marmoladą i zwiń w rogaliki.
- Rogaliki przełóż na blachę, wyłożoną pergaminem.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte posmaruj resztą jajka roztrzepanego z odrobiną wody i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 12 minut w temperaturze 220 stopni C.
Zobacz więcej smakowitych przepisów:
Jak zrobić chałkę drożdżową?
Domowe drożdżówki - przepis
Rolada waflowa z bananem - przepis
Drożdżówki z serem - przepis na domowe bułeczki
Rożki z ciasta francuskiego z serem - przepis
Jak zrobić muffinki czekoladowe?