Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 100 ml mleka
- 15 dag masła
- 50 dag mąki
- jajko
- 15 dag cukru
- konfitura
- żółtko
- łyżka mleka
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić rogaliki drożdżowe z konfiturą!
- Drożdże wkrusz do letniego mleka.
- Dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
- Masło posiekaj z mąką.
- Dodaj jajko, cukier i rozczyn.
- Wyrabiaj jednolite ciasto.
- Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w kwadraty.
- Każdy posmaruj konfiturą, zwiń formując rogalik.
- Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posyp cukrem.
- Piecz przez około 25 minut w 190°C.