Przetwory z truskawek bez cukru fot. Fotolia

Przetwory z truskawek bez cukru - 2 przepisy

Robiąc domowe przetwory zatrzymasz smak lata na dłużej!
Weronika Kwaśniak / 01.07.2015 12:00
Przetwory z truskawek bez cukru fot. Fotolia

1. Truskawkowy przecier bez cukru

Przygotowanie ok. 50 min * pasteryzowanie 25 min



Składniki na 2 słoiki po 250 ml przetworów z truskawek bez cukru:

  • 1 kg dobrze dojrzałych, aromatycznych truskawek

Sposób wykonania przecieru:

  1. Truskawki przebierz, umyj, osącz, usuń szypułki. Włóż do emaliowanego rondla i mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż się rozgotują.
  2. Masę lej porcjami na plastikowe sito i przecieraj drewnianą pałką.
  3. Gorącym przecierem z truskawek bez cukru napełnij wyparzone słoiki. Zamknij, pasteryzuj 25 minut.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

2. Mus truskawkowy bez cukru

Składniki:

  • 700 g słodkich truskawek
  • trochę wody

Sposób wykonania musu:

  1. Truskawki dokładnie umyj. Pozbądź się szypułek.
  2. Wsyp je do garnka, zalej dno wodą.
  3. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  4. Kiedy masa zrobi się bardziej jednolita, zdejmij pokrywkę i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając.
  5. Wyparzone słoiki napełnij musem truskawkowym. Nie dokręcaj do końca!
  6. Pasteryzuj przetwory w słoikach przez 50 minut.
  7. Dokręć pokrywki i ustaw słoiki dnem do góry, aż mus wystygnie.
 

Zobacz więcej pomysłów na przetwory: