Pączki bezglutenowe

Pyszne i lekkie pączki bezglutenowe!
/ 07.01.2015 16:35

Pyszne pączki dla tych, którzy nie tolerują glutenu!

Pączki bezglutenowe - przepis

fot. Fotolia

Składniki na 35 szt.:

  • 1 kg mąki (mix bezglutenowy do wypieków)
  • 6 łyżek cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 12 g suszonych drożdży
  • 3 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 2 całe jaja
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 kieliszka spirytusu
  • Nadzienie: dżem lub marmolada
  • Lukier (gotowy lub wykonany z cukru pudru i soku z cytryny)
  • 1l oleju rzepakowego (do smażenia)

Sposób przygotowania:

1. W garnku podgrzewamy 1,5 szklanki mleka. Gdy mleko jest ciepłe, zestawiamy je z gazu. Dodajemy 2 łyżki cukru, dwie łyżki mąki oraz 12 g drożdży. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Przesiewamy mąkę, dodajemy do masy cukrowo-jajecznej. Wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, spirytus. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
3. Gdy ciasto urośnie, wałkujemy je na grubość 2 cm. Bierzemy szklankę, wykrawamy pączki. Wszystkie układany na desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 0,5 godziny.
4. W garnku rozgrzewamy olej. Każdy z pączków smażymy ok. 1-1,5 minut. Po wrzuceniu do oleju powinny od razu wypłynąć na wierzch. Jeśli tak się nie dzieje, należy mocniej podgrzać olej.
5. Kiedy pączki się usmażą, wyciągamy je i kładziemy na papierowe ręczniki. Gdy tłuszcz zostanie z nich odsączony, dekorujemy je lukrem.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/19.02.2019 15:16
Nigdy nie robiłam pączków i nie rozumiem fragmentu wycinania pączków to nie trzeba kształtować w rękach kulek? I co z nadzieniem na jakim etapie i w jaki sposób dodajemy bo pominieto ten etap
/04.02.2016 12:42
Przecież spirytus zawiera gluten!!!
/06.02.2016 09:22
Spirytus nie zawiera glutenu, nawet jeśli został uzyskany ze zboża (ze względu na proces destylacji).