Pączki bezglutenowe fot. Adobe Stock

Pączki bezglutenowe - sprawdzony i prosty przepis

Pączki bezglutenowe przygotowuje się dokładnie w taki sam sposób, jak te tradycyjne z tą różnicą, że do przepisu należy wykorzystać mąkę bezglutenową.
Małgorzata Machnicka / 28.01.2021 09:26
Pączki bezglutenowe fot. Adobe Stock

Pączki bezglutenowe mogą być smaczne i puszyste. Aby urozmaicić ich smak, zmniejsz w przepisie ilość klasycznego cukru i dodaj jedno opakowanie cukru waniliowego.

Uniwersalną mąkę bezglutenową, kupisz już w większości dużych sklepów spożywczych. Z naszego przepisu wyjdzie około 15 pączków.

Przepis na pączki bezglutenowe

Składniki:

  • 500 g mąki (mix bezglutenowy do wypieków),
  • 300 ml mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 7 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 1/2 kieliszka spirytusu, 
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej mleko. Zestaw je z palnika, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Mąkę przesiej do miski i dodaj do masy cukrowo-jajecznej.
  3. Wlej mleko, dodaj szczyptę soli i spirytus. Na koniec dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.
  4. Po wyrobieniu pozostaw je pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
  5. Gdy ciasto na pączki bezglutenowe urośnie, wałkuj je na grubość 2 cm. Weź szklankę i wykrawaj pączki.
  6. Wszystkie układaj na desce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  7. W garnku rozgrzej olej. Każdy z pączków smaż około 1-1,5 minut. Po wrzuceniu do oleju powinny od razu wypłynąć na wierzch. Jeśli tak się nie dzieje, należy mocniej podgrzać olej.
  8. Kiedy się usmażą, wyłóż je na papierowy ręczniki. 
  9. Pączki bezglutenowe podawaj oprószone cukrem pudrem.

Więcej przepisów na pączki:

Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie przygotowywane są bez jajek, za to z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.
Najlepsze przepisy na pączki z piekarnika
Najlepsze przepisy na pączki z piekarnika
Pączki z piekarnika to odchudzona wersja tych karnawałowych łakoci. Pączki z piekarnika wcale nie smakują gorzej od tych smażonych w głębokim tłuszczu, możesz przygotować je na drożdżach lub w wersji serowej.
Pączki z serka homogenizowanego - błyskawiczny przepis
Pączki z serka homogenizowanego - błyskawiczny przepis
Pączki z serka homogenizowanego są są pyszne, niezwykle puszyste a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe przygotowywane na bazie półtłustego twarogu i proszku do pieczenia są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Tłusty czwartek - 13 pysznych przepisów na pączki, oponiki i faworki
Tłusty czwartek - 13 pysznych przepisów na pączki, oponiki i faworki
Tłusty czwartek to ulubione święto wszystkich łasuchów. Do woli możemy objadać się pączkami, faworkami i oponkami.
Pączki - 20 najpyszniejszych przepisów
Pączki - 20 najpyszniejszych przepisów
Pączki najczęściej podawane są polane lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej albo obficie posypane cukrem pudrem.
Pączki pieczone - prosty przepis
Pączki pieczone - prosty przepis
Pączki pieczone są o wiele mniej kaloryczne niż te tradycyjne, smażone na oleju. Przygotujesz je z mąki, drożdży, jajek i mleka.
PĄCZKI BEZ JAJEK: pączki bez jajek i inne
PĄCZKI BEZ JAJEK: pączki bez jajek i inne
Tłusty Czwartek już zapasem! Faworki, róże karnawałowe czy pączki królują na stołach! Jeżeli ze względu na rozmaite nietolerancje rezygnujesz z ich spożycia, to sprawdź nasz niezawodny przepis na pączki bez jajek lub mleka!
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić ich smak skórką pomarańczy!