Pączki bezglutenowe mogą być smaczne i puszyste. Aby urozmaicić ich smak, zmniejsz w przepisie ilość klasycznego cukru i dodaj jedno opakowanie cukru waniliowego.
Uniwersalną mąkę bezglutenową, kupisz już w większości dużych sklepów spożywczych. Z naszego przepisu wyjdzie około 15 pączków.
Przepis na pączki bezglutenowe
Składniki:
- 500 g mąki (mix bezglutenowy do wypieków),
- 300 ml mleka,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 50 g świeżych drożdży,
- 7 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 1/2 kieliszka spirytusu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej mleko. Zestaw je z palnika, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Jajka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Mąkę przesiej do miski i dodaj do masy cukrowo-jajecznej.
- Wlej mleko, dodaj szczyptę soli i spirytus. Na koniec dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.
- Po wyrobieniu pozostaw je pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
- Gdy ciasto na pączki bezglutenowe urośnie, wałkuj je na grubość 2 cm. Weź szklankę i wykrawaj pączki.
- Wszystkie układaj na desce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- W garnku rozgrzej olej. Każdy z pączków smaż około 1-1,5 minut. Po wrzuceniu do oleju powinny od razu wypłynąć na wierzch. Jeśli tak się nie dzieje, należy mocniej podgrzać olej.
- Kiedy się usmażą, wyłóż je na papierowy ręczniki.
- Pączki bezglutenowe podawaj oprószone cukrem pudrem.
Więcej przepisów na pączki:
Pączki pieczone – pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków! Poznaj prosty przepis na pączki z piekarnika
Pączki pieczone są świetną alternatywą dla tych tradycyjnych pączków smażonych na oleju, ponieważ są one mniej kaloryczne. Dlatego, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, można upiec je w piekarniku. Przygotowanie pieczonych pączków jest bardzo proste, a potrzebujesz do nich tylko mąki, drożdży, jajek oraz mleka. Szykuj ulubioną konfiturę!
Pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczny przepis. Pyszny deser na tłusty czwartek i nie tylko
Pączki z serka homogenizowanego są pyszne, niezwykle puszyste, a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Można je spokojnie podawać podczas imprez rodzinnych, bądź na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo taki deser z serka homogenizowanego pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Poznaj przepis od Kasi Bukowskiej!
Fit pączki z piekarnika na 3 sposoby. Pieczone pączki, które nie odstają smakiem od klasycznych
Fit pączki z piekarnika to dietetyczna alternatywa dla tych tłustych, karnawałowych łakoci. Przetestuj 3 przepisy na odchudzone pączki w wersji fit: klasyczne, serowe i z ziemniakami. Dietetyczne pieczone pączki są przede wszystkim mniej tłuste, choć wciąż puszyste i znacznie zdrowsze.
Pączki bez jajek. Sprawdzony przepis nie tylko na tłusty czwartek
Pączki bez jajek są przeznaczone dla osób cierpiących na nietolerancję pokarmową, ale nie tylko - są tak szybkie i proste w przygotowaniu, że właściwie każdy powinien przetestować ten przepis.
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie przygotowywane są bez jajek, za to z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.
Pączki serowe w wersji mini - szybki i prosty przepis
Pączki serowe przygotowywane na bazie półtłustego twarogu i proszku do pieczenia są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Tłusty czwartek - 13 pysznych przepisów na pączki, oponiki i faworki
Tłusty czwartek to ulubione święto wszystkich łasuchów. Do woli możemy objadać się pączkami, faworkami i oponkami.
Pączki - 20 najpyszniejszych przepisów
Pączki najczęściej podawane są polane lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej albo obficie posypane cukrem pudrem.
Pączki twarogowe - przepis składniki i przygotowanie
Skuszą każdego łasucha!
Pączki kładzione - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić ich smak skórką pomarańczy!