Sernik z mandarynkami i galaretką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobic sernik mandarynkowy?

Sernik będzie delikatny i kremowy, jeśli użyjesz sera sprzedawanego w wiaderkach
/ 29.05.2019 10:47
Sernik z mandarynkami i galaretką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 2 i 1/2 godz. 
Porcja: 300 kcal

Składniki na 10–12 porcji:
Ciasto:

- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Masa serowa:
- 1 kg mielonego białego sera
- 15 dag miękkiej margaryny
- 15 dag cukru
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- skórka otarta z pomarańczy
- puszka mandarynek 
- 2 łyżki kaszy manny 
- łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i schładzaj w lodówce 30 minut.

2. Mandarynki osącz na sitku. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z żółtkami. Stale ucierając, dokładaj po łyżce twarogu. Dodaj kaszę, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną. Ubij sztywną pianę z białek. Delikatnie połącz z masą serową.


3. Ciastem wylep dno oraz całe boki tortownicy o śred 26 cm. Nałóż połowę masy serowej. Na niej umieść osączone mandarynki. Zalej pozostałą masą serową. 

4. Wyrównaj wierzch sernika i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 2 godziny w temp. 170 st. Jeśli ciasto szybko zacznie się rumienić, zmniejsz temperaturę do 160 st. Gotowy sernik ostudź w piekarniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, udekoruj.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>