Stefanka
Oto składniki na stefankę:
- 250 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 250 g herbatników maślanych
- niecała tabliczka białej czekolady
- pół laski wanilii
- kakao
- kawa rozpuszczalna lub Inka
Jak przygotować stefankę?
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. Po kilku minutach miksowania masło powinno stać się białe. Herbatniki nasączamy w kawie i układamy na papierze do pieczenia. Pierwszą warstwę smarujemy kremem maślanym. Wykonujemy w ten sposób całe ciasto to wykończenia wszystkich składników. Na koniec smarujemy wierzch kremem maślanym i posypujemy kakao. jako dekoracje przygotowujemy delikatne serpentynki z białej czekolady. Wykonujemy ja ścierając wierzch za pomocą ostrego noża. Resztę czekolady łamiemy i roztapiamy. Polewamy nią wierzch stefanki. Układamy wiórki z białej czekolady. Wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
Zobacz inne przepisy w formie wideo