Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- jajko
Na wierzch:
- puszka ananasa
- opcjonalnie: wiśnie kandyzowane lub np. migdały
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciastka z ananasem!
- Mąkę i cukier wysyp na stolnicę.
- Masło posiekaj na mące, dodaj śmietanę i połowę roztrzepanego jajka, szybko zagnieć ciasto.
- Ciasto zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość mniej więcej pół centymetra, wykrawaj foremkami kółka o średnicy 9 cm.
- Plastry ananasa odsącz z zalewy, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na ósemki.
- Na płaskiej blasze ułóż krążki z ciasta, na nich połóż kawałki ananasa, a na środku kandyzowaną wisienkę lub migdał.
- Brzegi ciasteczek posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Ciasteczka wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika.
- Piecz 10-15 minut. Wystudź.