Ciastka z ananasem - przepis składniki i przygotowanie

Uroczo wyglądają w formie... kwiatków!
Weronika Kwaśniak / 28.01.2016 06:39
DRUKUJ PRZEPIS
Ciastka z ananasem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko

Na wierzch:

  • puszka ananasa
  • opcjonalnie: wiśnie kandyzowane lub np. migdały
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciastka z ananasem!

  1. Mąkę i cukier wysyp na stolnicę.
  2. Masło posiekaj na mące, dodaj śmietanę i połowę roztrzepanego jajka, szybko zagnieć ciasto.
  3. Ciasto zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość mniej więcej pół centymetra, wykrawaj foremkami kółka o średnicy 9 cm.
  5. Plastry ananasa odsącz z zalewy, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na ósemki.
  6. Na płaskiej blasze ułóż krążki z ciasta, na nich połóż kawałki ananasa, a na środku kandyzowaną wisienkę lub migdał.
  7. Brzegi ciasteczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. 
  8. Ciasteczka wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika.
  9. Piecz 10-15 minut. Wystudź.

Zobacz więcej przepisów na ciastka:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA