Ananas to źródło błonnika pokarmowego, który doskonale wpływa na metabolizm i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem innych owoców oraz koktajlach warzywnych. Sprawdź nasze przepisy na soczyste i orzeźwiające dania z ananasem!
Jak obrać ananasa?
Należy przygotować wcześniej naostrzony nóż. Odcinamy koronę liści. Następnie odcinamy dół na płasko. Ustawiamy pionowo i dokładnie odkrawamy skórę wraz z charakterystycznymi oczkami. Wycinamy stwardniały środek ananasa. Następnie odkrawamy kolejno kawałki miąższu. Na koniec dzielimy na mniejsze cząstki. Tak przygotowany i obrany ananas doskonale sprawdza się do sałatek, smoothie lub soków owocowych.
Sałatka z ananasem: przepis
Oto składniki na sałatkę z ananasem:
- 2 średnie ogórki
- średnia cebula
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- sok z połówki limonki
- pół dużego ananasa
Jak zrobić sałatkę z ananasem?
Ogórki obmywamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze półksiężyce. Siekamy cebulę w drobną kostkę. Ananasa obieramy ze skórki. Pozbywamy się stwardniałego środka. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko i polewamy sokiem. Tak przyrządzoną sałatkę z ananasem warto podawać w asyście grzanek czosnkowych na wszelkich letnich przyjęciach.
Kurczak z ananasem: przepis
Oto składniki na kurczaka z ananasem:
- 5 łyżek sosu sojowego
- pół szklanki soku z ananasa
- 5 łyżek cukru białego
- łyżka startego imbiru
- łyżka ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka sriracha
- 3 piersi z kurczaka
- posiekana pietruszka
- ananas
- brązowy cukier
Jak zrobić kurczaka z ananasem?
Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, łyżkę startego imbiru, przeciśnięty czosnek przez praskę oraz olej sezamowy. Marynujemy piersi z kurczaka przez godzinę lub dzień wcześniej przez 24 godziny w lodówce. Następnie wyciągamy z marynaty i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron po 3-4 minuty na złotobrązowy kolor. Na drugiej patelni grillowej smażymy porcje ananasa posypanego brązowym cukrem. Karmelizujemy przez około 5 minut do zbrązowienia. Tak przygotowanego kurczaka z grillowanym ananasem możemy podawać z posiekaną pietruszką i pieczonymi ziemniakami.
Zobacz inne przepisy z Kuchni świata