ANANAS: ananas jak obrać, sałatka z ananasem i inne

ananas fot. Fotolia
Ananas to soczysty owoc tropikalny, który możemy wykorzystać do różnych koktajli, sałatek, a nawet dań z mięsem – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 23.06.2017 12:22
ananas fot. Fotolia

Ananas to źródło błonnika pokarmowego, który doskonale wpływa na metabolizm i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem innych owoców oraz koktajlach warzywnych. Sprawdź nasze przepisy na soczyste i orzeźwiające dania z ananasem!

Jak obrać ananasa?

Należy przygotować wcześniej naostrzony nóż. Odcinamy koronę liści. Następnie odcinamy dół na płasko. Ustawiamy pionowo i dokładnie odkrawamy skórę wraz z charakterystycznymi oczkami. Wycinamy stwardniały środek ananasa. Następnie odkrawamy kolejno kawałki miąższu. Na koniec dzielimy na mniejsze cząstki. Tak przygotowany i obrany ananas doskonale sprawdza się do sałatek, smoothie lub soków owocowych.

Sałatka z ananasem: przepis

Oto składniki na sałatkę z ananasem:

  • 2 średnie ogórki
  • średnia cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • sok z połówki limonki
  • pół dużego ananasa

Jak zrobić sałatkę z ananasem?

Ogórki obmywamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze półksiężyce. Siekamy cebulę w drobną kostkę. Ananasa obieramy ze skórki. Pozbywamy się stwardniałego środka. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko i polewamy sokiem. Tak przyrządzoną sałatkę z ananasem warto podawać w asyście grzanek czosnkowych na wszelkich letnich przyjęciach.

Kurczak z ananasem: przepis

Oto składniki na kurczaka z ananasem:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • pół szklanki soku z ananasa
  • 5 łyżek cukru białego
  • łyżka startego imbiru
  • łyżka ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sriracha
  • 3 piersi z kurczaka
  • posiekana pietruszka
  • ananas
  • brązowy cukier

Jak zrobić kurczaka z ananasem?

Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, łyżkę startego imbiru, przeciśnięty czosnek przez praskę oraz olej sezamowy. Marynujemy piersi z kurczaka przez godzinę lub dzień wcześniej przez 24 godziny w lodówce. Następnie wyciągamy z marynaty i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron po 3-4 minuty na złotobrązowy kolor. Na drugiej patelni grillowej smażymy porcje ananasa posypanego brązowym cukrem. Karmelizujemy przez około 5 minut do zbrązowienia. Tak przygotowanego kurczaka z grillowanym ananasem możemy podawać z posiekaną pietruszką i pieczonymi ziemniakami.

Zobacz inne przepisy z Kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA