Prażone jabłka fot. Adobe Stock

Prażone jabłka - jak prażyć jabłka do szarlotki i innych ciast

Prażone jabłka to podstawa ciast i deserów z jabłkami - szarlotek, ponczów jabłkowych czy jabłkowego musu. Jabłka trzeba prażyć tak długo, aż owoce zaczną robić się szkliste, a płyn odparuje.
Weronika Kwaśniak / 25.08.2020 13:22
Prażone jabłka fot. Adobe Stock

Na jabłka prażone najlepsze będą lekko kwaśne odmiany tych owoców: antonówka, szara reneta, lobo. To, jak długo prażyć jabłka zależy od odmiany, a im bardziej kwaśne, tym więcej cukru warto dodać. 

Prażone jabłka - przepis

Składniki:

  • 2 kg winnych jabłek, np. antonówek, szarych renet landsberskich,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • ok. 400 g cukru,
  • kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony,
  • 3–4 goździki.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
  2. Wsyp owoce do rondla lub garnka.
  3. Skrop sokiem z cytryny albo szczyptą kwasku cytrynowego rozpuszczonego w odrobinie wody, żeby nie ściemniały.
  4. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok.
  5. Dodaj cukier oraz kawałek cynamonu i goździki.
  6. Owoce duś tak długo, aż odparuje płyn, a jabłka zaczną się robić szkliste.
  7. Gorące jabłka prażone przełóż do wyparzonych słoików.
  8. Nałóż pokrywki, zamknij, słoiki z prażonymi jabłkami odwróć, pozostaw na pokrywkach do wystygnięcia.

Przepis z magazynu „Przyjaciółka” - na zlecenie Edipresse. Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.10.2010

Masz ochotę na pyszne ciasto z dodatkiem prażonych jabłek? Koniecznie sprawdź tę ofertę i wykorzystaj Pizza Portal kody.