Przygotowanie 25 min * smażenie 20 min * 1 porcja – ok. 320 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 2 opakowania herbatników, np. Petit Beurre
- 1,5 kg kwaśnych, twardych jabłek
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- mielony cynamon
- 1 cytryna
Jak zrobić szarlotkę?
- Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazdka nasienne, pokrój w dużą kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i smaż, mieszając, aż powstanie karmel. Włóż do niego pokrojone jabłka i duś pod przykryciem ok. 15 min, aż owoce zmiękną. Dopraw je do smaku sokiem z cytryny i cynamonem.
- Herbatniki połam na małe kawałki. Wysyp nimi dno formy na tartę. Wyłóż na nie gorące jabłka, brzeg obsyp resztą pokruszonych ciastek.
- Deser najsmaczniejszy jest na ciepło, podany od razu po przyrządzeniu. Jeśli wystygnie, można go podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.