Mus z adwokatem i orzeszkami pistacjowymi
Jeśli do musu zamiast likieru dodasz np. sok (lub w słodszej wersji syrop) malinowy, truskawkowy czy porzeczkowy, otrzymasz smaczny kolorowy deser dla dzieci.
Przygotowanie – 20 MIN; schładzanie – 5 godz.
1 porcja – ok. 360 kcal
Składniki na 6 porcji
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 ml adwokata lub innego likieru wg upodobań
- 1,5 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 białka
- 1 łyżka wyłuskanych orzeszków pistacjowych
SPOSÓB WYKONANIA
- Przed rozbiciem jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj na parze z cukrem pudrem i łyżką wrzątku, aż powstanie puszysta masa. Połącz ją z adwokatem.
- Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Podgrzewaj, aż się rozpuści, wystudź. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Białka ubij na pianę. Masę jajeczną połącz najpierw ostrożnie z bitą śmietaną, a potem z białkami.
- Deser rozłóż do pucharków, wstaw do lodówki, by stężał. Przed podaniem posyp posiekanymi orzeszkami.
Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!
Eklery z puszystym kremem
W czasie pieczenia ciastek ptysiowych nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto nam opadnie i zrobi się zakalec. Im mniejsze ciasteczka, tym krócej je pieczemy!
Przygotowanie i pieczenie – 60 MIN
1 porcja – ok. 215 kcal
Składniki na 14 porcji
Na ciasto:
- 10 dag masła
- 1 szk. wody
- 1 szkl. mąki
- szczypta soli
- 5 jajek
- szczypta proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 400 ml kremówki
SPOSÓB WYKONANIA
- Masło zagotuj z wodą i szczyptą soli. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Ciągle mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zestaw je z ognia i przestudź.
- Do masy wbijaj kolejno jajka i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia.
- Blachę wyłóż pergaminem. Ciastem napełnij rękaw cukierniczy. Wyciskaj dość szerokie paski ciasta o długości ok. 10 cm. Piecz ok. 10 min w temp. 240 st. C, a potem dopiecz (10 min) w temp. 200 st. C.
- Wystudzone eklery przekrój wzdłuż na połowę. Przełóż śmietanką ubitą z cukrem pudrem i wanilinowym.
Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!
Rolada z wiśniami na czekoladowym cieście
Krem będzie bardziej aksamitny i zwarty, jeśli użyjesz połowę kremówki i po ubiciu z cukrem wymieszasz ją z 20 dag serka mascarpone oraz rozpuszczoną żelatyną.
Przygotowanie i pieczenie – 70 MIN
1 porcja – ok. 315 kcal
Składniki na 12 porcji
Na ciasto:
- 5 jajek
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 10 dag mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 400 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka żelatyny
- wiśnie z konfitury
SPOSÓB WYKONANIA
- Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj żółtka, mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz tartą czekoladę, wymieszaj.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 180 st. C. Gorące wyjmij z formy, zwiń wzdłuż dłuższego boku, usuwając pergamin. Zawiń w ściereczkę, ostudź.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z rozpuszczoną żelatyną. Kremem posmaruj roladę, posyp wiśniami, zwiń, schłodź, udekoruj.
Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!
Torcik z kremem na bazie bitej śmietany
Tartaletki z czereśniami i bitą śmietaną
Biały tort z dżemem porzeczkowym
Smak bitej śmietany łatwo zmienisz, dodając do niej np. 2 łyżki drobno zmielonej kawy, 2–3 łyżki ciemnego kakao lub 3–4 łyżki przecieru owocowego.
Przygotowanie i pieczenie – 70 MIN
1 porcja – ok. 330 kcal
Składniki na 12 porcji
Na ciasto:
- 5 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 szk. herbaty
- kieliszek wódki
- dżem z czarnej porzeczki
- 500 ml śmietanki kremówki
- cukier wanilinowy
- 10 dag cukru purdu
- wiórki kokosowe
- 1 kiwi
- brzoskwinia z puszki
SPOSÓB WYKONANIA
- Żółtka ubij na puszystą masę z połową cukru pudru. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodaj do nich masę żółtkową i przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy, piecz ok. 30 min w 180 st. C. Ostudź, przekrój na 2 blaty.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym.
- Dolny blat ciasta nasącz herbatą wymieszaną z wódką, posmaruj dżemem, przełóż częścią bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nasącz go. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną, udekoruj, schłodź.
Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!
Torcik z kremem na bazie bitej śmietany
Tartaletki z czereśniami i bitą śmietaną