Reklama

Mus z adwokatem i orzeszkami pistacjowymi

Jeśli do musu zamiast likieru dodasz np. sok (lub w słodszej wersji syrop) malinowy, truskawkowy czy porzeczkowy, otrzymasz smaczny kolorowy deser dla dzieci.

Reklama

Przygotowanie – 20 MIN; schładzanie – 5 godz.
1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki na 6 porcji

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 ml adwokata lub innego likieru wg upodobań
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 białka
  • 1 łyżka wyłuskanych orzeszków pistacjowych

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Przed rozbiciem jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj na parze z cukrem pudrem i łyżką wrzątku, aż powstanie puszysta masa. Połącz ją z adwokatem.
  2. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Podgrzewaj, aż się rozpuści, wystudź. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Białka ubij na pianę. Masę jajeczną połącz najpierw ostrożnie z bitą śmietaną, a potem z białkami.
  4. Deser rozłóż do pucharków, wstaw do lodówki, by stężał. Przed podaniem posyp posiekanymi orzeszkami.

Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!

Torcik z kremem na bazie bitej śmietany

Tartaletki z czereśniami i bitą śmietaną

Eklery z puszystym kremem

W czasie pieczenia ciastek ptysiowych nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto nam opadnie i zrobi się zakalec. Im mniejsze ciasteczka, tym krócej je pieczemy!

Przygotowanie i pieczenie – 60 MIN
1 porcja – ok. 215 kcal

Składniki na 14 porcji

Na ciasto:

  • 10 dag masła
  • 1 szk. wody
  • 1 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • szczypta proszku do pieczenia

Na masę:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 400 ml kremówki

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Masło zagotuj z wodą i szczyptą soli. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Ciągle mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zestaw je z ognia i przestudź.
  2. Do masy wbijaj kolejno jajka i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia.
  3. Blachę wyłóż pergaminem. Ciastem napełnij rękaw cukierniczy. Wyciskaj dość szerokie paski ciasta o długości ok. 10 cm. Piecz ok. 10 min w temp. 240 st. C, a potem dopiecz (10 min) w temp. 200 st. C.
  4. Wystudzone eklery przekrój wzdłuż na połowę. Przełóż śmietanką ubitą z cukrem pudrem i wanilinowym.

Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!

Torcik z kremem na bazie bitej śmietany
Tartaletki z czereśniami i bitą śmietaną

Rolada z wiśniami na czekoladowym cieście

Krem będzie bardziej aksamitny i zwarty, jeśli użyjesz połowę kremówki i po ubiciu z cukrem wymieszasz ją z 20 dag serka mascarpone oraz rozpuszczoną żelatyną.

Przygotowanie i pieczenie – 70 MIN
1 porcja – ok. 315 kcal

Składniki na 12 porcji

Na ciasto:

  • 5 jajek
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Na masę:

  • 400 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • wiśnie z konfitury

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj żółtka, mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz tartą czekoladę, wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 180 st. C. Gorące wyjmij z formy, zwiń wzdłuż dłuższego boku, usuwając pergamin. Zawiń w ściereczkę, ostudź.
  3. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z rozpuszczoną żelatyną. Kremem posmaruj roladę, posyp wiśniami, zwiń, schłodź, udekoruj.

Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!

Torcik z kremem na bazie bitej śmietany
Tartaletki z czereśniami i bitą śmietaną

Biały tort z dżemem porzeczkowym

Smak bitej śmietany łatwo zmienisz, dodając do niej np. 2 łyżki drobno zmielonej kawy, 2–3 łyżki ciemnego kakao lub 3–4 łyżki przecieru owocowego.

Przygotowanie i pieczenie – 70 MIN
1 porcja – ok. 330 kcal

Składniki na 12 porcji

Na ciasto:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 szk. herbaty
  • kieliszek wódki

Do przełożenia:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • cukier wanilinowy
  • 10 dag cukru purdu

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • 1 kiwi
  • brzoskwinia z puszki

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Żółtka ubij na puszystą masę z połową cukru pudru. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodaj do nich masę żółtkową i przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz ok. 30 min w 180 st. C. Ostudź, przekrój na 2 blaty.
  3. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym.
  4. Dolny blat ciasta nasącz herbatą wymieszaną z wódką, posmaruj dżemem, przełóż częścią bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nasącz go. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną, udekoruj, schłodź.
Reklama

Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!

Torcik z kremem na bazie bitej śmietany
Tartaletki z czereśniami i bitą śmietaną

Reklama
Reklama
Reklama