Jak zrobić kruchą tartę z malinami? Z czekoladą lub bezą

tarta z malinami fot. Adobe Stock
Szybki w wykonaniu wypiek, który zrobisz z ulubionymi owocami sezonowymi. Wybieraj spośród kilku propozycji.
Sylwia Kazimierczuk / 05.07.2019 17:20
tarta z malinami fot. Adobe Stock

Ciasto z malinami najlepiej przygotować w sezonie. Tarta nie wymaga wiele wysiłku, wystarczy gotowy lub własnoręcznie przygotowany spód ciasta kruchego i owoce. Sprawdź, jakie wybrać masy!

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Z czekoladą
  3. W wersji z bezą
  4. Jakiego ciasta użyć do spodu tarty?

Tarta z malinami i budyniem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 250 g świeżych malin
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy razem z cukrem na białą i puszystą masę.
  2. Łączymy obie masy i układamy kruche ciasto na blasze.
  3. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  4. Proszek budyniowy wsypujemy do zimnego mleka i gotujemy na gęstą masę.
  5. Kładziemy na ostudzony spód tarty i dekorujemy malinami.

Z czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • Kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • Pół szklanki cukru
  • opakowanie kremu czekoladowego z orzechami
  • 2 szklanki malin
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Mąkę zagnieć razem z masłem i cukrem. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą.
  2. Przełóż do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i włóż do formy na tartę.
  3. Dociśnij brzegi i obciąż za pomocą fasoli, grochu lub specjalnych kuleczek do tart.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wyciągnij i wystudź na kratce.
  5. Posmaruj kremem czekoladowym i ułóż umyte i oczyszczone owoce. Posyp cynamonem.
  6. Jeżeli zależy ci na bardziej kremowej i lekkiej konsystencji, zrób mus czekoladowy.
  7. Możesz udekorować płatkami migdałów lub prażonymi orzechami.

Tarta z czekoladą i malinami
fot. Adobe Stock

W wersji z bezą

Składniki:

  • 250 g świeżych  malin
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 białka
  • biała czekolada

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę łączymy z masłem i cukrem. Ugniatamy na gładką kulę.
  2. Przekładamy na tortownicę lub formę do tarty i równomiernie rozprowadzamy ciasto.
  3. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  4. Maliny opłukujemy i  miksujemy lub ugniatamy widelcem. Przekładamy do garnka i dodajemy kawałki białej czekolady.
  5. Gotową masę wlewamy do wystudzonego spodu.
  6. W międzyczasie, gdy stężeje, ubijamy białka na sztywno razem z cukrem przez około 10 minut.
  7. Przykrywamy wierzch tarty pianą i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku. Ciasto z malinami podawaj schłodzone, prosto z lodówki.

Jakiego ciasta użyć do spodu tarty?

Masę na spód do tarty możemy przygotować zarówno z gotowych mieszanek, jak i od początku, wykorzystując podstawowe składniki: jajka, masło, mąkę i cukier.

  • ciasto kruche – wszystkie składniki muszą być schłodzone. Zagnieć mąkę razem z masłem lub margaryną i dodaj cukier kryształ lub puder. Gotową kulę ciasta przełóż do lodówki do schłodzenia i kolejno rozwałkuj i przełóż na formę do pieczenia. Przed pieczeniem obciąż je fasolą lub grochem, aby nie urosło zbyt mocno na środku.
  • ciasto francuskie – najprostszym rozwiązaniem jest kupno gotowych płatów, ze względu na skomplikowane przygotowanie. Wystarczy wyjąć z folii i rozłożyć w formie do tarty i delikatnie nakłuć widelcem. Idealnie sprawdzi się również w tartach na słono.
  • ciasto biszkoptowe – białka ubijamy na puszystą masę i łączymy z żółtkami i przesianą mąką. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałą nalewkę z malin do ciasta
Jak zrobić ciasto z malinami? Przygotuj w wersji czekoladowej
 

Redakcja poleca

REKLAMA