Ciasto z malinami najlepiej przygotować w sezonie. Tarta nie wymaga wiele wysiłku, wystarczy gotowy lub własnoręcznie przygotowany spód ciasta kruchego i owoce. Sprawdź, jakie wybrać masy!
Spis treści
Tarta z malinami i budyniem
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 250 g świeżych malin
- 2 opakowania budyniu w proszku
- 1,5 szklanki mleka
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy razem z cukrem na białą i puszystą masę.
- Łączymy obie masy i układamy kruche ciasto na blasze.
- Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Proszek budyniowy wsypujemy do zimnego mleka i gotujemy na gęstą masę.
- Kładziemy na ostudzony spód tarty i dekorujemy malinami.
Z czekoladą
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- Kostka masła
- 3 łyżki kakao
- Pół szklanki cukru
- opakowanie kremu czekoladowego z orzechami
- 2 szklanki malin
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Mąkę zagnieć razem z masłem i cukrem. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą.
- Przełóż do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i włóż do formy na tartę.
- Dociśnij brzegi i obciąż za pomocą fasoli, grochu lub specjalnych kuleczek do tart.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wyciągnij i wystudź na kratce.
- Posmaruj kremem czekoladowym i ułóż umyte i oczyszczone owoce. Posyp cynamonem.
- Jeżeli zależy ci na bardziej kremowej i lekkiej konsystencji, zrób mus czekoladowy.
- Możesz udekorować płatkami migdałów lub prażonymi orzechami.
fot. Adobe Stock
W wersji z bezą
Składniki:
- 250 g świeżych malin
- 2 szklanki mąki
- ¾ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 3 białka
- biała czekolada
Przygotowanie
- Przesianą mąkę łączymy z masłem i cukrem. Ugniatamy na gładką kulę.
- Przekładamy na tortownicę lub formę do tarty i równomiernie rozprowadzamy ciasto.
- Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Maliny opłukujemy i miksujemy lub ugniatamy widelcem. Przekładamy do garnka i dodajemy kawałki białej czekolady.
- Gotową masę wlewamy do wystudzonego spodu.
- W międzyczasie, gdy stężeje, ubijamy białka na sztywno razem z cukrem przez około 10 minut.
- Przykrywamy wierzch tarty pianą i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku. Ciasto z malinami podawaj schłodzone, prosto z lodówki.
Jakiego ciasta użyć do spodu tarty?
Masę na spód do tarty możemy przygotować zarówno z gotowych mieszanek, jak i od początku, wykorzystując podstawowe składniki: jajka, masło, mąkę i cukier.
- ciasto kruche – wszystkie składniki muszą być schłodzone. Zagnieć mąkę razem z masłem lub margaryną i dodaj cukier kryształ lub puder. Gotową kulę ciasta przełóż do lodówki do schłodzenia i kolejno rozwałkuj i przełóż na formę do pieczenia. Przed pieczeniem obciąż je fasolą lub grochem, aby nie urosło zbyt mocno na środku.
- ciasto francuskie – najprostszym rozwiązaniem jest kupno gotowych płatów, ze względu na skomplikowane przygotowanie. Wystarczy wyjąć z folii i rozłożyć w formie do tarty i delikatnie nakłuć widelcem. Idealnie sprawdzi się również w tartach na słono.
- ciasto biszkoptowe – białka ubijamy na puszystą masę i łączymy z żółtkami i przesianą mąką. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałą nalewkę z malin do ciasta
Jak zrobić ciasto z malinami? Przygotuj w wersji czekoladowej