Kasia gotuje z Polki.pl - Tarta bez jajek z owocami

Tarta przygotowana na spodzie bez jajek z dodatkiem kaszy jaglanej i owoców, to pyszny pomysł na deser dla każdego! Sprawdźcie nasz wyśmienity przepis!
Sylwia Kazimierczuk / 26.01.2018 13:44

Tarta bez jajek z owocami według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na tartę bez jajek z owocami:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g kaszy jaglanej uprzednio przepłukanej
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • laska wanilii
  • cukier lub ksylitol
  • świeże lub mrożone owoce jagodowe

Jak zrobić tartę bez jajek z owocami?

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz sól. Dokładnie mieszamy i wrzucamy masło. Zagniatamy dość szybko, aby ciasto po upieczeniu było kruche. Dolewamy śmietankę i zagniatamy do momentu, aż uzyskamy zwartą i gładką kulę. Rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty. Dogniatamy do brzegów i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie posypujemy z wierzchu grochem, aby ciasto nie urosło zbyt wysokie podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę jaglaną, uprzednio odpowiednio przepłukaną zimną wodą. Gotujemy do miękkości. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika, ściągamy groch i wkładamy ponownie do zapieczenia na 10 minut, na złoty kolor. Krem kokosowo-jaglany dokładnie miksujemy za pomocą blendera, dosładzamy oraz doprawiamy wanilią. Wylewamy na gotowy spód tarty i układamy owoce. Tak przygotowana tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Polecamy!

Zobacz, jak przygotować doskonałą tartę z kozim serem i figami! Sprawdź przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem!

Redakcja poleca

REKLAMA