Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami? 3 sprawdzone przepisy!

ciasto czekoladowe z malinami fot. Adobe Stock
Ciasto czekoladowe z malinami przygotujesz na kakao lub z dodatkiem rozpuszczonej tabliczki czekolady. Sprawdź, jak je zrobić, aby nie opadło po upieczeniu!
Sylwia Kazimierczuk / 15.06.2018 09:24
ciasto czekoladowe z malinami fot. Adobe Stock

Maliny podczas sezonu warto wykorzystać nie tylko do serników na zimno lub innych deserów. Przygotuj intensywnie czekoladowe brownie z malinami lub tradycyjnego murzynka na bazie kakao i tabliczki deserowej czekolady. Sprawdź nasze przepisy!

Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • opakowanie mascarpone 250 g
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • ¼ szklanka oleju
  • małe opakowanie malin
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone?

1 krok: Mąkę dokładnie przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i stopniowo wlewamy olej i mleko.  

2 krok: Łączymy z suchymi składnikami. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

3 krok: Po wystudzeniu ciasto z malinami przekrawamy na 3 części. Smarujemy ubitym mascarpone z kawałkami malin i cukru.

4 krok: Układamy warstwę po warstwie i dekorujemy pozostałą częścią owoców. Tak przygotowane ciasto czekoladowe schładzamy przynajmniej przez 2 godziny w lodówce.

Ciasto czekoladowe z malinami bez pieczenia

Składniki:

  • 400 g sera twarogowego w wiaderku
  • 3 łyżki kakao
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • ½ szklanki cukru
  • małe opakowanie malin
  • opakowanie ciastek zbożowych
  • ¼ kostki masła

Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami bez pieczenia?

1 krok: Żółtka ubijamy na kogel-mogel i stopniowo dodajemy ubite białka w osobnej misce.

2 krok: Wsypujemy kakao i dorzucamy ser twarogowy. Miksujemy razem z cukrem na gęsta i puszystą masę.

3 krok:  Ciastka zbożowe kruszymy i wykładamy nimi spód formy do tortownicy. Zalewamy roztopionym kawałkiem masła. Wylewamy masę serową i układamy świeże maliny na wierzch.

Jeżeli chcemy, aby masa była bardziej zbita, wystarczy użyć sera o wyższej zawartości tłuszczu, pomiędzy 20%-26%. Kolejnym sposobem jest rozpuszczona żelatyna połączona z masą serową podczas miksowania.

Ciasto czekoladowe z malinami i galaretką

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ¼ kostki masła
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • małe opakowanie malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej

Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i galaretką?

1 krok: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 

2 krok: W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, masło i dosypujemy kakao. Łączymy z rozkłóconymi jajkami i mokrymi składnikami.

3 krok: Masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.

4 krok: Galaretkę rozpuszczamy w zmniejszonej ilości wody. Na ostudzone ciasto wylewamy tężejącą galaretkę i układamy maliny.

5 krok: Przekładamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia.

Co zrobić, aby ciasto czekoladowe nie opadało?

Ciasto czekoladowe potrzebuje odpowiedniej konsystencji, temperatury oraz proporcji składników, aby nie opadło. Oto najczęstsze błędy:

  • nieodpowiednia wilgotność – zbyt wodnista konsystencja oraz bagatelizowanie odpowiednich proporcji składników suchych do mokrych skutkuje zapadaniem się ciasta tuż po wypieczeniu. Tak, jak w przypadku sernika, w niektórych przypadkach wystarczy suszenie lub studzenie ciasta w otwartym piekarniku, co ochroni przed nagłym skutkiem zmiany temperatur.
  • zbyt długie miksowanie – podobnie jak w przypadku muffinek, należy stosować się do przepisu, w którym może być mowa o niezbyt dokładnym wymieszaniu ciasta. Częstym błędem jest dodawanie jajek na koniec, bez uprzedniego rozkłócenia lub ubicia na sztywną masę, jak podano w przepisie. To skutkuje nie tylko zapadniętym wierzchem, ale w efekcie również zakalcem.
  • nieprawidłowa temperatura pieczenia – większość ciast czekoladowych pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Konieczna jest czujność w przypadku kuchenek gazowych, gdzie istnieje prawdopodobieństwo, że temperatura nagrzania może się wahać i nie być stała, co jest wymagane w większości pieczonych ciast.

Zobacz też:
Zobacz, jak zrobić doskonałe brownie czekoladowe z malinami. Idealne w sezonie! Masz nadmiar malin? Przygotuj znakomitą nalewkę rozgrzewająca na zimę!
 

Redakcja poleca

REKLAMA