Maliny podczas sezonu warto wykorzystać nie tylko do serników na zimno lub innych deserów. Przygotuj intensywnie czekoladowe brownie z malinami lub tradycyjnego murzynka na bazie kakao i tabliczki deserowej czekolady. Sprawdź nasze przepisy!
Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- opakowanie mascarpone 250 g
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- ¼ szklanka oleju
- małe opakowanie malin
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone?
1 krok: Mąkę dokładnie przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i stopniowo wlewamy olej i mleko.
2 krok: Łączymy z suchymi składnikami. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
3 krok: Po wystudzeniu ciasto z malinami przekrawamy na 3 części. Smarujemy ubitym mascarpone z kawałkami malin i cukru.
4 krok: Układamy warstwę po warstwie i dekorujemy pozostałą częścią owoców. Tak przygotowane ciasto czekoladowe schładzamy przynajmniej przez 2 godziny w lodówce.
Ciasto czekoladowe z malinami bez pieczenia
Składniki:
- 400 g sera twarogowego w wiaderku
- 3 łyżki kakao
- tabliczka czekolady deserowej
- 2 żółtka
- 2 białka
- ½ szklanki cukru
- małe opakowanie malin
- opakowanie ciastek zbożowych
- ¼ kostki masła
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami bez pieczenia?
1 krok: Żółtka ubijamy na kogel-mogel i stopniowo dodajemy ubite białka w osobnej misce.
2 krok: Wsypujemy kakao i dorzucamy ser twarogowy. Miksujemy razem z cukrem na gęsta i puszystą masę.
3 krok: Ciastka zbożowe kruszymy i wykładamy nimi spód formy do tortownicy. Zalewamy roztopionym kawałkiem masła. Wylewamy masę serową i układamy świeże maliny na wierzch.
Jeżeli chcemy, aby masa była bardziej zbita, wystarczy użyć sera o wyższej zawartości tłuszczu, pomiędzy 20%-26%. Kolejnym sposobem jest rozpuszczona żelatyna połączona z masą serową podczas miksowania.
Ciasto czekoladowe z malinami i galaretką
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- ¼ kostki masła
- pół tabliczki czekolady deserowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- małe opakowanie malin
- 2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i galaretką?
1 krok: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2 krok: W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, masło i dosypujemy kakao. Łączymy z rozkłóconymi jajkami i mokrymi składnikami.
3 krok: Masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.
4 krok: Galaretkę rozpuszczamy w zmniejszonej ilości wody. Na ostudzone ciasto wylewamy tężejącą galaretkę i układamy maliny.
5 krok: Przekładamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia.
Co zrobić, aby ciasto czekoladowe nie opadało?
Ciasto czekoladowe potrzebuje odpowiedniej konsystencji, temperatury oraz proporcji składników, aby nie opadło. Oto najczęstsze błędy:
- nieodpowiednia wilgotność – zbyt wodnista konsystencja oraz bagatelizowanie odpowiednich proporcji składników suchych do mokrych skutkuje zapadaniem się ciasta tuż po wypieczeniu. Tak, jak w przypadku sernika, w niektórych przypadkach wystarczy suszenie lub studzenie ciasta w otwartym piekarniku, co ochroni przed nagłym skutkiem zmiany temperatur.
- zbyt długie miksowanie – podobnie jak w przypadku muffinek, należy stosować się do przepisu, w którym może być mowa o niezbyt dokładnym wymieszaniu ciasta. Częstym błędem jest dodawanie jajek na koniec, bez uprzedniego rozkłócenia lub ubicia na sztywną masę, jak podano w przepisie. To skutkuje nie tylko zapadniętym wierzchem, ale w efekcie również zakalcem.
- nieprawidłowa temperatura pieczenia – większość ciast czekoladowych pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Konieczna jest czujność w przypadku kuchenek gazowych, gdzie istnieje prawdopodobieństwo, że temperatura nagrzania może się wahać i nie być stała, co jest wymagane w większości pieczonych ciast.
Zobacz też:
Zobacz, jak zrobić doskonałe brownie czekoladowe z malinami. Idealne w sezonie! Masz nadmiar malin? Przygotuj znakomitą nalewkę rozgrzewająca na zimę!