Przygotowanie: 25 min (+ chłodzenie)
Porcja: ok. 560 kcal
Przepis na 2 porcje:
- 10 dag czekolady deserowej
- 5 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki pektyny
- łyżka likieru migdałowego amatetto lub likieru czekoladowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36 proc. tł.
- 4 łyżki płatków migdałowych
- biała czekolada i mrożone owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Czekoladę i masło rozpuść mieszając na parze. W miseczce połącz żółtka z cukrem i pektyną. Ubij na parze, wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Powstanie wtedy bardzo gęsta masa.
2. Kremówkę ubij na półsztywno. Cały czas miksując masę czekoladową, na małych obrotach, wlej stopniowo ubitą śmietanę. Na końcu dodaj alkohol i delikatnie wymieszaj.
3. Dno foremek wysyp płatkami migdałowymi, nałóż masę, wyrównaj powierzchnię. Odstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem wyjmij delikatnie i przełóż na talerzyk. Posyp białą czekoladą oraz owocami.