O winie wiemy wszystko - www. wineonline.pl Z radością od 12 lat łączy swoją pasję z pracą zawodową. Obecnie zaraża innych swoimi zainteresowaniami prowadząc szkolenia winiarskie dla firm i klientów indywidulanych.
Wybierając się do Izraela warto pamiętać o skosztowaniu tamtejszego koszernego wina. Jak wszystko w religii żydowskiej również ten trunek musi mieć znamiona koszerności.
Czytaj więcej
Wielu winomaniaków nazywa swój ulubiony kieliszek ( czasem również korkociąg ) „przyjacielem”. Być może wynika to z tego, że nie wypada pić wina samemu i trzeba to koniecznie robić z przyjacielem, choćby tym bliskim był nawet tylko kieliszek.
Czytaj więcej
Powiedzieć o szampanie, że jest winem wyjątkowym to truizm. Wystarczy uświadomić sobie w jakich sytuacjach po niego sięgamy. Szampan towarzyszy nam gdy witamy Nowy Rok, gdy cieszymy się z przyjścia na świat potomka, gdy fetujemy sukces sportowy bądź biznesowy, gdy chcemy by randka miała wyjątkowo uroczysty charakter.
Czytaj więcej
Wino to nie tylko sfermentowany sok z winogron. Wino to również cały rytuał. Oglądanie etykiety, wyciąganie korka, dekantacja, powolna i skupiona degustacja.
Czytaj więcej
Prowadząc swe aktywne życie Felix Kir nie mógłby się dziwić, że zostanie zapamiętany przez historię. Ten francuski kanonik w czasie Drugiej Wojny Światowej brał udział w ruchu oporu, a po wojnie aż do śmierci w 1968 roku, piastował stanowisko mera Dijon – historycznej stolicy Burgundii.
Czytaj więcej
Każdemu z miłośników wina marzy się czasem poprowadzenie własnej winnicy. Ponieważ nie zawsze jest to możliwe w rzeczywistości, powinno cieszyć, że powstała gra komputerowa WINE TYCOON imitująca prowadzenie winnicy.
Czytaj więcej
Choć kiedyś częściej było winem czerwonym, obecnie jest z reguły białe, a i tak sławę zdobyło jako zielone. Vinho verde, bo to o nim mowa, jest obok Porto, Madery, win z Douro jednym z symboli winiarstwa portugalskiego.
Czytaj więcej
Sherry fino to nazwa trunku z rodziny sherry powstającego na początku produkcji. Kolejne odmiany tego hiszpańskiego wina powstają w procesie dalszej reakcji wina z powstającym na jego powierzchni kożuchem pleśni jak również ulegają dalszemu utlenianiu.
Czytaj więcej