Dla Żydów koszerne jest to, co przez wieki zapewniało im zdrowie i chroniło przed zatruciami, a ma postać ściśle przestrzeganych zasad odnoszących się do produkcji żywności.
Głównymi zasadami koszerności są:
- niespożywanie zakazanego mięsa,
- usuwanie krwi z mięsa przed jego spożyciem,
- niemieszanie krwi z mlekiem,
- sposób zabijania zwierząt.
Wszystko to odnosi się do jedzenia. Jak Żydzi dbają o koszerność wina? Na winach (i nie tylko winach) z Izraela możemy dostrzec świadectwo koszerności.
Koszerne wino - czyli jakie?
Najważniejszą zasadą rozstrzygającą o koszerności wina jest, by cały proces produkcji od dbania o winne krzewy, aż po butelkowanie, był wykonywany przez Żydów religijnych (z wyłączeniem kobiet). Oprócz tej głównej zasady należy przestrzegać kilku pozostałych:
- winogrona można zbierać z krzaków od czwartego roku ich owocowania,
- pomiędzy krzewami nie można uprawiać nic innego,
- pewną, małą porcję wina należy wylać,
- co siódmy rok winnica powinna odpoczywać,
- wszystkie urządzenia do produkcji wina powinny być używane jedynie do win koszernych.
Wino koszerne to nowość
Sam certyfikat koszerności ma dość młody rodowód. Dawniej, gdy pokarmy wyrabiano w domach, takie świadectwo nie było potrzebne. Obecnie, gdy większość produktów jest kupowana poza domem, taki dowód na kontretykiecie mówi nam, że rabin osobiście nadzorował proces produkcji wina, co zaświadczył swoim podpisem.
Większa rozwaga podczas wytwarzania wina oraz korzystanie z urządzeń wysokiej klasy sprawia, że wina koszerne są towarem poszukiwanym ze względu na swoją wysoką jakość.
Pić je mogą oczywiście nie tylko Żydzi.
Zobacz także:Skąd wywodzą się Tokaje?Jak uniknąć błędów przy serwowaniu wina?