Jak przygotować idealny schab na święta?

schab na święta fot. Adobe Stock, Magrig
Pieczony schab na święta idealnie nadaje się i na bożonarodzeniowy obiad, i jako wędlina. By schab na święta był soczysty i aromatyczny, marynuj go przez całą noc w sosie. Przed pieczeniem możesz go nafaszerować mieszanką cebuli, pieczarek i konfitury z żurawiny - dzięki temu zyska niezwykły posmak.
/ 18.11.2022 12:14
schab na święta fot. Adobe Stock, Magrig

Jeśli zaplanowałaś już 12 potraw wigilijnych, pora przejść do menu na kolejne dni świąteczne. Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć wędlin. Pieczone mięso na święta to między innymi schab ze śliwką czy rolowany boczek. Zobacz, jak przygotować pyszny pieczony schab na święta, by był aromatyczny i soczysty.

Spis treści:

  1. Soczysty schab na święta krok po kroku
  2. Schab na świąteczny obiad
  3. Schab na święta jako wędlina

Soczysty schab na święta krok po kroku

Aby przygotować pyszny, soczysty schab na święta, wybierz ładny i chudy kawałek mięsa bez kości. Aby gotowy pieczony schab był aromatyczny i smaczny, powinien marynować się w przyprawach przez minimum 12 godzin. Dzięki temu będzie soczysty w środku, a jednocześnie lekko chrupiący i aromatyczny z zewnątrz.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu bez kości,
  • kilka łyżek sosu teriyaki,
  • kilka łyżek sosu Worcestershire,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki miodu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • pół łyżeczki kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab zalej sosem Worcestershire i teriyaki.
  2. Musztardę rozmieszaj z miodem, glazurą posmaruj mięso.
  3. Wstaw schab do lodówki na minimum 12 godzin (np. na całą noc).
  4. Schab przełóż do formy do pieczenia, posyp kminkiem, pokrojonym czosnkiem i rozmarynem.
  5. Przykryj mięso folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 1,5 - 2 godziny.

Schab możesz przed pieczeniem nafaszerować mieszanką cebuli, pieczarek oraz konfitury z żurawiny.

schab na święta przepis
fot. Schab na święta/Adobe Stock, fahrwasser

Schab na święta: pomysł na obiad bożonarodzeniowy

Jeśli schab na święta chcesz podać do obiadu, odczekaj chwilę po upieczeniu, przełóż mięso na deskę i pokrój na porcje. Możesz także upiec je dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc, a przed podaniem obiadu podgrzać kawałki mięsa na odrobinie oleju albo udusić na patelni w bulionie.

Do sosu, który wytopił się na dnie formy, wlej szklankę ciepłego białego wina lub bulionu, a następnie przelej do rondelka, zbierz smak, zredukuj, dopraw solą i dodaj odrobinę śmietanki do sosów. Jeśli lubisz gładkie sosy – przetrzyj przez sito.

Schab na święta jako wędlina

Gotowy schab możesz wykorzystać także jako wędlinę i podawać do świątecznej sałatki. Możesz to zrobić także na półmisku wędlin, aby goście sięgali po mięso w dowolnej chwili. Jak przerobić świąteczny schab na pyszną wędlinę?

Po upieczeniu dobrze ostudź mięso, następnie wstaw do lodówki, a potem krój wedle życzenia. Najlepiej przechowuj mięso w szczelnie zamkniętym pojemniku albo folii spożywczej. Dzięki temu nie tylko nie będzie się psuło, ale także nie będzie oddawać swojego zapachu innym potrawom (np. deserom). Taki pieczony schab można przechowywać przez tydzień w lodówce.

pieczony schab na święta
fot. Schab na święta jako wędlina/Adobe Stock, vaaseenaa

Artykuł powstał na podstawie tekstu Doroty Dardzińskiej. Pierwotnie został opublikowany 28.10.2010.

Zobacz inne przepisy na mięso i ryby na Boże Narodzenie:

Czy wiesz jak zrobić kotlety schabowe saute?
Czy wiesz jak zrobić kotlety schabowe saute?
Oto przepis na pyszne kotlety schabowe saute
Jak przygotować łazanki z makiem?
Jak przygotować łazanki z makiem?
Łazanki z makiem są prostą i smaczną wigilijną potrawą. Równie dobrze będą smakować następnego dnia.
Sprawdzone babcine sposoby na idealną świąteczną rybę: zobacz, jak przygotować karpia na Wigilię
Sprawdzone babcine sposoby na idealną świąteczną rybę: zobacz, jak przygotować karpia na Wigilię
Jak przygotować karpia na Wigilię, aby zachwycił wszystkich gości przy stole? Karp to ryba, która nie każdemu przypada do gustu ze względu na swój "błotny" posmak. Na szczęście można go przygotować w taki sposób, aby zyskał doskonały, świąteczny smak i aromat. Zobacz, jak przygotować idealnego karpia na święta.
Mięsa pieczone na święta - soczyste i pełne smaku
Mięsa pieczone na święta - soczyste i pełne smaku
Jakie mięso na święta wybrać? Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć przede wszystkim soczystych pieczeni, których niesamowity aromat ogarnia cały dom. Świąteczne mięsa to również m.in. schab ze śliwką, rolada z indyka faszerowana szpinakiem, rolowany boczek, pieczeń w rozmarynie. Zobacz, co jeszcze przygotować.
Łosoś na święta - najlepsze przepisy na przystawki, zupy i dania główne z łososiem
Łosoś na święta - najlepsze przepisy na przystawki, zupy i dania główne z łososiem
Łosoś na święta doprawiony czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżym koperkiem, zachwyci każdego gościa. Z tej soczystej i aromatycznej ryby przygotujesz nie tylko danie główne, ale również zupy i przystawki.
Ryba w galarecie - przepis, który zawsze się udaje
Ryba w galarecie - przepis, który zawsze się udaje
Ryba w galarecie, zaserwowana w towarzystwie warzyw, to klasyk na wigilijnym stole. Danie możesz przygotować z mrożonych filetów rybnych (np. mintaja lub dorsza) albo zdecydować się na pokrojonego w dzwonki karpia.

Redakcja poleca

REKLAMA