Barszcz czerwony gotuj na pieczonych burakach lub z zakwasu

Barszcz czerwony jest podawany na wigilijnym stole w asyście uszek lub makaronu. Jeżeli chcesz, aby smak był wyjątkowy, dodaj jabłko.
Weronika Kwaśniak / 02.08.2016 10:21

Barszcz czerwony należy bez wątpienia do klasyki polskiej kuchni - nie może go zabraknąć na wigilijnym stole, ale jest chętnie przyrządzany przez cały rok. Można go serwować z uszkami, małymi pierożkami, pasztecikami lub krokietem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 suszone grzybki,
  • łyżka majeranku,
  • 3 goździki,
  • kilogram buraków okrągłych lub długich,
  • jabłko,
  • opieczona cebula,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki octu.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bulion warzywny na włoszczyźnie przez około 4 godziny na wolnym ogniu.
  2. Przygotuj buraki i zawiń je osobno w folię aluminiową. Piecz je przez godzinę w piekarniku nastawionym na 200 stopni Celsjusza.
  3. Wystudź buraki i dokładnie obierz ze skórki. Pokrój je w plasterki.
  4. Do gorącego bulionu wrzuć pokrojone buraki.
  5. Dodaj opieczoną cebulę i pokrój jabłko na mniejsze części. Dodaj do bulionu.
  6. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  7. Po tym czasie dopraw do smaku.
  8. Pozostaw do ostygnięcia przez całą noc.
  9. Jeżeli chcesz, aby barszcz był bardziej intensywny, możesz zrobić go na bazie zakwasu buraczanego.

Zobacz też:
Najlepsze pomysły na farsze do pierogów
Przepis na wigilijną kapustę z grzybami