Jaki farsz do pierogów?
Kieruj się smakiem! Jeśli lubisz pierogi ruskie, musisz zaopatrzyć się w twaróg i dobrej jakości ziemniaki. Do farszu na pierogi możesz dodać więcej pieprzu, ostrą paprykę - wtedy ruskie zyskają pikantny smak. Niektórzy preferują także dodanie boczku - warto go wcześniej podsmażyć.
Jeśli lubisz pierogi na słodko, koniecznie wykorzystaj owoce sezonowe. Pierogi z truskawkami, jagodami czy z wiśniami warto serwować ze śmietaną domowej roboty.
Farsz na pierogi z dodatkiem suszonych grzybów jest najbardziej popularny w okresie bożonarodzeniowym.
Farsz do pierogów - kilka wskazówek
- przygotowując farsz mięsny pamiętaj o jego zmieleniu
- farsz szpinakowy warto wzbogacić smakiem sera feta
- nie przesadzaj z przyprawami - farsz powinien być wyrazisty, ale nie ostrość nie może zdominować smaku całej potrawy!
- farsz do pierogów ruskich powinien mieć 3 razy więcej ziemniaków niż sera.
Zobacz też: Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi?Przepis na pierogi z jabłkami