Gdzie występują alergeny ukryte?
Gdzie występują alergeny ukryte?13 lat temu
Alergie pokarmowe są częstą dolegliwością w dzisiejszych czasach. Przyczyna alergii jest nieświadome spożywanie produktów zawierających alergeny ukryte. Substancje dodatkowe w produktach są źródłem uczuleń, dlatego warto czytać etykiety produktów. Które produkty zawierają alergeny i na co zwracać uwagę? Czytaj więcej
Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej
Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej14 lat temu
Do składników bioaktywnych występujących w żywności funkcjonalnej, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie należą: błonnik pokarmowy, aminokwasy, peptydy, białka, prebiotyki, probiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, poliole, cholina, lecytyna, witaminy, składniki mineralne i substancje fotochemiczne. Jak składniki te wpływają na nasz organizm? Czytaj więcej
Mleko kontra jogurt, kefir i maślanka – co najlepiej wybrać?
Mleko kontra jogurt, kefir i maślanka – co najlepiej wybrać?14 lat temu
Bez wątpienia mleko i produkty mleczne powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie każdego człowieka. Jednak jakie produkty najlepiej wybrać? Czym różni się mleko od mlecznych napojów fermentowanych – jogurtu, kefiru i maślanki? Czy wszystkie produkty mleczne można podawać dzieciom? Czytaj więcej
Propozycja sylwestrowego menu
Propozycja sylwestrowego menu14 lat temu
Organizujesz zabawę sylwestrową? Chciałabyś przygotować dla swoich gości coś smacznego, zdrowego i lekkiego? Zastanawiasz się jaką zupę, danie główne, sałatki i deser przygotować? Czy na stole muszą znaleźć się słone przekąski? Sprawdź, czym można je zastąpić! Czytaj więcej
Zioła w chorobach przewodu pokarmowego (galeria)
Zioła w chorobach przewodu pokarmowego (galeria)14 lat temu
Cierpisz na wzdęcia, zaparcia, a może masz problemy z wątrobą, żołądkiem, pęcherzykiem żółciowym? Zamiast od razu łykać tabletki spróbuj naturalnych sposób pomocy w tego typu dolegliwościach. Sprawdź jakie zioła możesz wykorzystać w chorobach przewodu pokarmowego. Czytaj więcej
Jaką dietę należy stosować w fenyloketonurii?
Jaką dietę należy stosować w fenyloketonurii?14 lat temu
Przyczyną fenyloketonurii jest defekt przemian fenyloalaniny w tyrozynę, co doprowadza do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, jednak całkowite wykluczenie tego aminokwasu z diety nie jest możliwe. Dlaczego? Jakie produkty należy wykluczyć, a jakie można spożywać? Czytaj więcej
Miód czy cukier – czym słodzić?
Miód czy cukier – czym słodzić?14 lat temu
Cukier jest źródłem pustych kalorii, miód oprócz cukrów zawiera białko, składniki mineralne i witaminy. Czy cukier można zastępować miodem? Czy gorąca herbata z miodem pomaga w przeziębieniach? Czy miody spadziowe i nektarowe mają taki sam skład i wartość odżywczą? Co jest lepsze dla naszego zdrowia? Czytaj więcej
Żywienie w galaktozemii
Żywienie w galaktozemii14 lat temu
Galaktozemia jest chorobą wrodzoną spowodowaną zaburzeniami w metabolizmie galaktozy. Jej źródłem jest laktoza. Ze względu na duże ilości tych składników w produktach (mleko, warzywa, owoce) trudno całkowicie wyeliminować je z diety. Choroba ta zagraża życiu, dlatego ważna jest szybka diagnoza. Czytaj więcej
Czym jest żywność funkcjonalna?
Czym jest żywność funkcjonalna?14 lat temu
Na rynku spożywczym wzrasta produkcja żywności, zawierającej składniki bioaktywne, która ma korzystny wpływ na rozwój, zdrowie i samopoczucie. Jak jest produkowana żywność funkcjonalna? Dla kogo jest ona przeznaczona? Skąd wiadomo, co jest żywnością funkcjonalną? Czytaj więcej
Które zioła łagodzą ból gardła?
Które zioła łagodzą ból gardła?14 lat temu
Główną przyczyną bólu gardła jest osłabienie odporności. Jak szybko pomóc choremu domowymi sposobami? Kiedy i gdzie szukać ziół mogących pomóc w leczeniu bólu gardła? Jak je wykorzystać? Jak przygotować napar z ziół na ból gardła? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA