Propozycja sylwestrowego menu

Sylwester fot. Fotolia
Organizujesz zabawę sylwestrową? Chciałabyś przygotować dla swoich gości coś smacznego, zdrowego i lekkiego? Zastanawiasz się jaką zupę, danie główne, sałatki i deser przygotować? Czy na stole muszą znaleźć się słone przekąski? Sprawdź, czym można je zastąpić!
/ 21.12.2011 12:44
Sylwester fot. Fotolia

Zupa krem z brokułów  (dla 4osób)

Składniki:

  • kg brokułów (2 brokuły)
  • duży ziemniak
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki wody
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 marchewki

Wykonanie:

Ugotować wywar na bazie liści laurowych, czosnku, majeranku, ostrej papryki i marchewek. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, przełożyć do garnka. Brokuł podzielić na różyczki, ziemniak pokroić w kostkę, dodać do cebuli i zalać wywarem, gotować aż warzywa zmiękną, zmiksować na jednolitą masę.

Faszerowana papryka (dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 papryki
  • kostka sera typu feta
  • 10 pieczarek
  • garść oliwek
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • oregano

Wykonanie:

Pieczarki i pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami, czosnkiem i oregano.  Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na papryki nałożyć masę. Podawać na zimno lub podpieczone w piekarniku lub grillu elektrycznym.

Ryba na ryżu (dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • sok z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • torebka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać ryż, zalać wodą i ogrzewać na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Rybę obtoczyć w papryce. Żaroodporne naczynie posmarować resztą oleju, wyłożyć na dno warstwę ryżu i ułożyć na nim rybę. Rozłożyć na rybie kawałki masła, polać jogurtem i wstawić do piekarnika nagrzanego do  200°C. Piec ok. 30 minut.

Szaszłyki (dla 4 osób)

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • kg warzyw (papryka, pomidor, cebula)
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • oregano

Wykonanie:

Mięso i warzywa pokroić na duże kawałki, oprószyć ziołami i polać oliwą. Nabić naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Piec w rękawie do pieczenia około 20 minut.

Zobacz też: serwis Zdrowe żywienie

Mix sałat (dla 4 osób)

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • garść roszponki
  • 6 liści sałaty masłowej
  • 6 liści sałaty karbowanej czerwonej
  • 12 pomidorów koktajlowych
  • łyżka parmezanu

sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:

Sałaty porwać i wymieszać. Pomidory przekroić na pół. Oliwę i ocet wymieszać. Następnie na talerz wyłożyć mieszankę sałat, ułożyć pomidory, polać sosem i posypać parmezanem.

Sałatka z kaszy kuskus (dla 4 osób)

Składniki:

  • 2 szklanki napęczniałej kaszy kuskus
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • pęczek szczypioru
  • pęczek natki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz ziołowy
  • bazylia

Wykonanie:

Pomidory drobno pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać składniki z kaszą, dodać oliwę, sok z cytryny, pieprz i bazylię.

Sałatka owocowa z miodem (dla 4 osób)

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • granat
  • 4 kiwi
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Jabłka, kiwi i gruszki pokroić w kostkę, wyłuskać ziarenka granatu, wymieszać, polać miodem.

Paluszki w wersji dietetycznej (dla 4 osób)

Składniki:

  • 8 marchewek
  • seler naciowy

Wykonanie:

Marchewkę pokroić w grube słupki, seler w paseczki. Takie dietetyczne paluszki można podawać z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu.

Chipsy light (dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 jabłka

Wykonanie:

Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Następnie suszyć za pomocą suszarki do owoców, piekarnika lub grzejnika.

Zobacz też: Sylwester 2011 - jak schudnąć?