Zupa krem z brokułów (dla 4osób)
Składniki:
- kg brokułów (2 brokuły)
- duży ziemniak
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 marchewki
Wykonanie:
Ugotować wywar na bazie liści laurowych, czosnku, majeranku, ostrej papryki i marchewek. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, przełożyć do garnka. Brokuł podzielić na różyczki, ziemniak pokroić w kostkę, dodać do cebuli i zalać wywarem, gotować aż warzywa zmiękną, zmiksować na jednolitą masę.
Faszerowana papryka (dla 4 osób)
Składniki:
- 4 papryki
- kostka sera typu feta
- 10 pieczarek
- garść oliwek
- pomidor
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- oregano
Wykonanie:
Pieczarki i pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami, czosnkiem i oregano. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na papryki nałożyć masę. Podawać na zimno lub podpieczone w piekarniku lub grillu elektrycznym.
Ryba na ryżu (dla 4 osób)
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- sok z cytryny
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- torebka ryżu
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- łyżeczka masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać ryż, zalać wodą i ogrzewać na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Rybę obtoczyć w papryce. Żaroodporne naczynie posmarować resztą oleju, wyłożyć na dno warstwę ryżu i ułożyć na nim rybę. Rozłożyć na rybie kawałki masła, polać jogurtem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 30 minut.
Szaszłyki (dla 4 osób)
Składniki:
- pierś kurczaka
- kg warzyw (papryka, pomidor, cebula)
- 2 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- oregano
Wykonanie:
Mięso i warzywa pokroić na duże kawałki, oprószyć ziołami i polać oliwą. Nabić naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Piec w rękawie do pieczenia około 20 minut.
Zobacz też: serwis Zdrowe żywienie
Mix sałat (dla 4 osób)
Składniki:
- 2 garście rukoli
- garść roszponki
- 6 liści sałaty masłowej
- 6 liści sałaty karbowanej czerwonej
- 12 pomidorów koktajlowych
- łyżka parmezanu
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
Sałaty porwać i wymieszać. Pomidory przekroić na pół. Oliwę i ocet wymieszać. Następnie na talerz wyłożyć mieszankę sałat, ułożyć pomidory, polać sosem i posypać parmezanem.
Sałatka z kaszy kuskus (dla 4 osób)
Składniki:
- 2 szklanki napęczniałej kaszy kuskus
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- pęczek szczypioru
- pęczek natki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- pieprz ziołowy
- bazylia
Wykonanie:
Pomidory drobno pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać składniki z kaszą, dodać oliwę, sok z cytryny, pieprz i bazylię.
Sałatka owocowa z miodem (dla 4 osób)
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- granat
- 4 kiwi
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Jabłka, kiwi i gruszki pokroić w kostkę, wyłuskać ziarenka granatu, wymieszać, polać miodem.
Paluszki w wersji dietetycznej (dla 4 osób)
Składniki:
- 8 marchewek
- seler naciowy
Wykonanie:
Marchewkę pokroić w grube słupki, seler w paseczki. Takie dietetyczne paluszki można podawać z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu.
Chipsy light (dla 4 osób)
Składniki:
- 4 jabłka
Wykonanie:
Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Następnie suszyć za pomocą suszarki do owoców, piekarnika lub grzejnika.
Zobacz też: Sylwester 2011 - jak schudnąć?