Żywienie w galaktozemii

Uwaga na cukry proste!
Galaktozemia jest chorobą wrodzoną spowodowaną zaburzeniami w metabolizmie galaktozy. Jej źródłem jest laktoza. Ze względu na duże ilości tych składników w produktach (mleko, warzywa, owoce) trudno całkowicie wyeliminować je z diety. Choroba ta zagraża życiu, dlatego ważna jest szybka diagnoza.
/ 08.12.2011 12:02
Uwaga na cukry proste!

Czym jest galaktozemia?

Galaktozemia to wrodzona choroba metaboliczna spowodowana zaburzeniami w metabolizmie galaktozy, wskutek czego galaktoza gromadzi się w tkankach i płynach ustrojowych.

Niepokojące objawy

W ciągu kilku dni od rozpoczęcia karmienia mlekiem mogą pojawić się następujące objawy:

  • brak łaknienia,
  • słaby odruch ssania,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • niedożywienie,
  • żółtaczka,
  • upośledzenie umysłowe,
  • obniżona odporność (duże ryzyko zachorowania na posocznicę).

Galaktozemia stanowi zagrożenie życia, dlatego bardzo ważna jest szybka diagnoza.

Jedynym sposobem leczenia galaktozemii jest odpowiednia dieta. Osoby chore powinny stosować odpowiednią dietę przez całe życie.

Zobacz też: Czy mogę karmić, gdy dziecko ma galaktozemię?

W jakich produktach znajduje się galaktoza?

Głównym źródłem galaktozy jest laktoza złożona z cząsteczki glukozy i galaktozy. Dlatego w diecie dziecka chorego na galaktozemię należy wykluczyć produkty zawierające te składniki.

Laktoza znajduje się w mleku każdego zwierzęcia, dlatego nie należy karmić piersią dzieci chorych na galaktozemię. Niezbędne jest wykluczenie z jadłospisu produktów mlecznych i podrobów. Galaktoza znajduje się także w białkach mleka, czyli kazeinie i serwatce. Jest składnikiem wszystkich warzyw i owoców, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Obecność galaktozy w wielu produktach spożywczych uniemożliwia całkowite wykluczenie jej z diety osób chorych. Dlatego należy wybierać produkty z najmniejszą ilością galaktozy i ograniczać warzywa strączkowe, figi, winogrona, melony.

Co można jeść?

Osoby chore na galaktozemię mogą spożywać:

  • preparaty mlekozastępcze,
  • mięso wieprzowe i wołowe, królicze, cielęce, drób, ryby, wędliny wysokogatunkowe, jaja,
  • margarynę bezmleczną, oleje roślinne, smalec, majonez bez dodatku śmietany,
  • mąkę, makarony, ryż, pieczywo bezmleczne, kasze,
  • cukier, miód,
  • morele, grejpfruty, pomarańcze, jabłka, gruszki, kiwi, banany,
  • ziemniaki, kapustę, sałatę, marchew, kalafior, ogórki, cukinię, cebulę, kukurydzę, buraki, dynię, rzodkiewkę, rzepę, szparagi,
  • orzechy laskowe, pistacjowe, ziemne,
  • suche przyprawy ziołowe, sól, pieprz, drożdże, żelatynę,
  • grzyby,
  • lizaki owocowe, żelki.

Jakich produktów unikać?

Chorzy na galaktozemię nie powinni spożywać:

  • mleka i jego przetworów,
  • masła, margaryny mlecznej, śmietany,
  • czekolady, lodów,
  • wątroby, mózgu, grasicy, trzustki,
  • pasztetu, parówek
  • warzyw strączkowych,
  • fig, winogron, arbuzów, papai, daktyli, melona miodowego,
  • ketchupu, majonezu, sosu sojowego.

Zobacz też: Mleko - prawda i mity

Czujność podczas zakupów

Osoby chore na galaktozemię i rodzice chorych dzieci powinni uważnie czytać etykiety na produktach spożywczych (czy nie ma dodatku mleka, maślanki, serwatki, laktozy, galaktozy, kazeiny, mleka w proszku). Skład produktu może ulec zmianie, dlatego należy tę czynność wykonywać podczas każdych zakupów. W przypadku wątpliwości należy spytać lekarza lub sprawdzić, co oznacza dany symbol umieszczony na opakowaniu.

Należy być ostrożnym przy kupowaniu leków, ponieważ laktoza jest częstym ich składnikiem. Wyjątkiem są sytuacje, gdy kuracja jest krótkotrwała i konieczna oraz lek nie ma wymiennika niezawierającego laktozy.

Redakcja poleca

REKLAMA