Czym są alergeny ukryte?
Podstawową zasadą diety w alergii pokarmowej jest unikanie składników pożywienia odpowiedzialnych za reakcję uczuleniową. Przyczyną alergii po spożyciu niektórych produktów mogą być alergeny ukryte. Należą do nich składniki naturalnie występujące w pożywieniu lub dodane do produktu w postaci preparatu wieloskładnikowego. Na etykietach znajduje się nazwa preparatu, brak jednak informacji o jego dokładnym składzie.
Niektóre osoby nieświadomie spożywają produkty będące źródłem alergenów, ponieważ nie wiedzą, że np. kazeina i serwatka należą do białek mleka.
„E” jako alergeny
Za reakcje alergiczne mogą też być odpowiedzialne substancje celowo dodawane do żywności, zwane substancjami dodatkowymi. Alergię najczęściej obserwuje się po spożyciu pokarmów, które zawierają glutaminiany, disiarczyny i barwniki diazowe.
Zachowaj czujność
Producenci czasem zmieniają skład produkowanych przez nich produktów. Z tego powodu należy zachować czujność i czytać etykiety produktów, nawet bardzo dobrze nam znanych i często spożywanych. Im więcej składników podanych na etykiecie, tym większe prawdopodobieństwo, że produkt może zawierać alergeny ukryte. Z tego powodu alergicy powinni spożywać żywność jak najmniej przetworzoną, aby mieć pewność, że nieświadomie nie narażą swojego zdrowia i życia.
Zobacz też: Czym są alergeny?
Które produkty zawierają alergeny ukryte?
Produkty z zawartością alergenów ukrytych można znaleźć w następujących produktach:
Szynka |
białko sojowe, białko kukurydzy, białko mleka – kazeina |
Parówki |
białko sojowe, białko mleka – kazeina, glutaminian sodu |
Margaryny |
lecytyna, alginian propylenowoglikolowy |
Czekolada |
białka mleka, lecytyna, białka jaj, białko orzeszków ziemnych |
Lody i desery mleczne |
białko mleka, białko jaj, białka orzechów, białko soi, owoce, lecytyna, pozostałości białka w syropie kukurydzianym, barwniki azowe, kwas sorbowy i jego sole |
Herbatniki |
białka mąki pszennej, białka mąki kukurydzianej, białka mąki sojowej, białka jaj, białka orzechów, lecytyna, barwniki azowe, cynamon, anyż, przeciwutleniacze |
Piwo |
białka kukurydzy i pszenicy, siarczyny |
Majonez, sosy |
białka jaj, białka mleka, alginian propylenowo glikolowy, mączka chleba świętojańskiego, guma guar, guma arabska, glutaminian sodu, pozostałości białek w oleju sojowym i kukurydzianym |
Pieczywo |
białka mąki pszennej, białka mąki sojowej, białka mąki kukurydzianej, białka mleka, białka jaj, kwas sorbowy i jego sole (w paczkowanych chlebach, bułkach przeznaczonych do dopieczenia w domu) |
Według przepisów prawnych, na etykietach wszystkich produktów muszą być podane składniki o działaniu alergennym. Jeśli kupujesz produkty niepaczkowane, poproś ekspedientkę o pokazanie etykiety. Jako konsument masz do tego prawo!
Zobacz też: Jak organizm reaguje na alergeny?