Dlaczego koper żółknie? Być może popełniasz te 3 błędy. Wyeliminuj je i uratuj swój koperek
Dlaczego koper żółknie? To wbrew pozorom bardzo popularna bolączka działkowiczów. Jeśli i ty masz ten problem, sprawdź, czy nie popełniasz tych częstych błędów w uprawie koperku. Liczy się przede wszystkim rodzaj podłoża, ilość światła oraz poziom wilgotności. Koper może też żółknąć przez atak szkodników.

Uprawa kopru nie jest trudna i z powodzeniem możesz wyhodować bujną i pyszną roślinę. Jeśli jednak nie zapewnisz jej 3 podstawowych potrzeb, możesz spodziewać się, że już młody koper zacznie żółknąć, będzie gorzej wschodził i wyglądał raczej marnie.
Spis treści:
Dlaczego koper żółknie i zwija się?
Najczęściej za żółknięciem kopru stoją błędy w uprawie. Jeśli przestaje on być zielony, obsycha oraz zwija się, powodem może być:
- za mało światła - koperek potrzebuje ciepłego, słonecznego stanowiska, ale nie powinien być narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Nie powinien też rosnąć w miejscach narażonych na silny wiatr.
- zbyt suche podłoże - koper bardzo źle znosi susze. W upalne dni może wymagać podlewania nawet 2 razy dziennie, rano i wieczorem (podobnie jest w przypadku np. uprawy pomidorów).
- nieodpowiednia gleba - ziemia pod koperek musi być żyzna i przepuszczalna, a także lekko kwaśna w kierunku neutralnej (pH 5.5 - 6.5).
Dodatkowo koper jest narażony na atak mszyc, przez co może zacząć marnieć lub w ogóle się nie rozwinąć. W takiej sytuacji musisz zastosować domowy oprysk na mszyce (będzie lepszy, niż chemiczny ze względu na to, że koperek służy do jedzenia, a nie ozdoby).
Im wcześniej zauważysz problem, tym większe są szanse, że uda ci się uratować koperek bez żadnych większych strat.

Dlaczego młody koper żółknie?
Młode pędy koperku mogą żółknąć z tych samych powodów, co te już rozwinięte. Szczególnie nie sprzyja mu brak światła oraz susza, a także atak mszyc (najbardziej lubują się w nim mszyce wierzbowo-marchewkowe).
Warto też wiedzieć, że koper nie lubi towarzystwa wierzby, marchwi oraz nie powinno się siać go w miejscach, w którym wcześniej rosły tzw. rośliny selerowate. To między innymi pasternak, kolendra, pietruszka, lubczyk oraz oczywiście seler. Zalicza się też do nich fenkuł, czyli koper włoski. W ich miejsce lepiej posadzić coś innego, a dla koperku wybrać inną lokację.
Jak uprawiać koperek?
Aby koper dobrze wzeszedł i rozwijał się prawidłowo, posiej go wiosną i dosiewaj w ciągu całego sezonu. Wybierz odpowiednie miejsce, a przez wysianiem zastosuj nawóz, aby jeszcze bardziej wzmocnić rozwój kopru. Sprawdzi się przede wszystkim biohummus oraz odżywki azotowe. Koper sieje się dość płytko, mniej więcej na głębokość 2 cm.
Aby zapobiec atakom mszyc, sięgnij po domowy wywar z obierek cebuli. Ochronią one koper (a także inne rośliny) nie tylko przed szkodnikami, ale także najpopularniejszymi chorobami grzybowymi. Wywar wykorzystaj do podlewania i stosuj raz w tygodniu.
Pamiętaj też, że koper lubi wilgoć, ale umiarkowaną. Przelewanie może doprowadzić do gnicia młodych roślin.

Czytaj także:
Kiedy siać koper i jak długo wschodzi?
Właściwości kopru włoskiego
Uprawa kopru w doniczce krok po kroku